x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Seceta va afecta regiunile agricole şi în perioada următoare

Seceta va afecta regiunile agricole şi în perioada următoare

09 Oct 2012   •   12:59
Seceta va afecta regiunile agricole şi în perioada următoare
Sursa foto: AFP

Conţinutul de umiditate din solul agricol se va situa, în intervalul 9-15 octombrie, în limite scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia anumitor zone din Muntenia, Transilvania, Moldova şi Maramureş, unde se vor consemna valori satisfăcătoare, potrivit prognozei agrometeorologice a Administraţia Naţionale de Meteorologie.

Potrivit specialiştilor, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, local puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole.

Pe unele areale din Muntenia, Transilvania, local în estul şi vestul Moldovei, estul Maramureşului, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele vegetative la speciile de toamnă şi pomi-viticole se vor desfăşura, în general, normal, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, exceptând zonele afectate de fenomenul de secetă pedologică, cu diferite grade de intensitate.

De asemenea, la hibrizii de porumb se va înregistra maturitatea deplină (90-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare pe ultimele suprafeţe. La sfecla de zahăr se va semnala acumularea zahărului în rădăcină, fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare, în timp ce la cultura de cartof se va putea definitiva recoltarea pe majoritatea arealelor agricole.

Pomii fructiferi vor parcurge maturarea fructelor/lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor, iar în cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor putea definitiva lucrările de recoltare, continuându-se totodată fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.


×
Subiecte în articol: prognoza meteo seceta precipitatii