x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Sezonul uraganelor din Atlantic - peste medie, dar nu cumplit!

Sezonul uraganelor din Atlantic - peste medie, dar nu cumplit!

25 Mai 2018   •   10:25
Sezonul uraganelor din Atlantic - peste medie, dar nu cumplit!

Sezonul de anul acesta al uraganelor din Oceanul Atlantic va fi peste medie şi va aduce între unul şi patru uragane importante, potrivit prognozelor meteorologice americane.

 

Potrivit experţilor de la Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosfera din SUA (NOAA), există o probabilitate de 70% să se producă între 10 şi 16 furtuni distincte, iar dintre acestea, între cinci şi nouă ar putea deveni uragane cu rafale de vânt de peste 119 kilometri pe oră.

Între unul şi patru uragane ar putea deveni furtuni puternice de categoria 3, 4 sau 5 cu rafale de vânt de 178 de kilometri sau mai puternice, potrivit NOAA. Dacă prognoza se va îndeplini, sezonul din 2018, care începe la 1 iunie, va fi peste medie, dar nu la fel de sever ca cel din 2017, când au avut loc şase uragane puternice.

Secretarul american al comerţului, Wilbur Ross, a declarat că progresele din domeniul echipamentelor şi sistemelor de calcul din ultimul an au îmbunătăţit abilitatea experţilor din cadrul NOAA de a prezice traseul uraganelor.

''Sezonul devastator al uraganelor din 2017 a demonstrat necesitatea unor prognoze prompte şi precise'', a spus Ross într-un comunicat de presă. Anul trecut, NOAA a prezis în mod corect un sezon foarte activ. În perioada 1 iunie-30 noiembrie 2017, s-au produs 17 furtuni dintre care 10 au devenit uragane, iar şase dintre acestea au fost foarte puternice.

Trei uragane au afectat zonele de uscat: Harvey în Texas, Irma în Insulele Caraibe şi sud-estul Statelor Unite şi Maria în Caraibe şi Puerto Rico. Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane, o furtună se formase joi în zona Golfului Mexic cu o probabilitate de 70% de a se transforma în ciclon tropical. Se estimează că va aduce ploi însemnate la începutul săptămânii viitoare şi ar putea deveni prima furtună a anului, botezată Alberto. AGERPRES

×