x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Temperaturile cresc din 28 februarie. Vezi PROGNOZA METEO pe două săptămâni

Temperaturile cresc din 28 februarie. Vezi PROGNOZA METEO pe două săptămâni

18 Feb 2013   •   15:41
Temperaturile cresc din 28 februarie. Vezi PROGNOZA METEO pe două săptămâni
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, respectiv pentru intervalul 18 februarie - 04 martie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Banat, în primele zile ale săptămânii 18-24 februarie mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 6...7 grade, uşor peste valorile climatologic normale. Pe 22 februarie se va produce o uşoară răcire, iar regimul termic se va apropia de cel normal al perioadei, cu medii ale maximelor de aproximativ 4 grade. Temperaturile diurne se vor menţine în jurul acestei valori medii până pe 27 februarie, apoi vremea se va încălzi treptat, de la o zi la alta, până la sfârşitul intervalului de prognoză, când maximele termice vor atinge 7...8 grade, iar minimele nocturne vor fi de -2...-1 grad.

Precipitaţii se pot consemna în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse, exceptând perioada 21-24 februarie când vor fi ploi, mai însemnate cantitativ şi în extindere ca arie.

În Crişana, temperaturile medii diurne se vor menţine la valori de 4...5 grade până pe 21 februarie, pentru ca din data de 22 februarie să scadă cu 2 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru această perioadă a anului. Abia după 28 februarie se va produce o încălzire treptată şi temperaturile vor creşte de la o zi la alta, spre aproximativ 8 grade, în data de 3 martie. Minimele nocturne vor fi, în medie, uşor negative, la valori de -5...-2 grade.

Probabilitatea de precipitaţii, predominant ploi ziua şi mixte noaptea, va creşte după data de 19 februarie, dar cantităţile de apă mai importante vor fi posibile cu precădere pe 22 şi 23 februarie.

În Transilvania, temperaturile medii diurne se vor menţine, în general, între 2 şi 4 grade până spre sfârşitul lunii februarie, pentru ca în primele zile din martie să crească uşor şi treptat. Minimele nocturne vor fi exclusiv negative, situându-se în medie, între -4 şi -6 grade până pe data de 26 februarie, când vor scădea spre -8...-10 grade. După 28 februarie regimul termic nocturn va marca o creştere uşoară şi teptată, revenind, pe 2...3 martie, la valorile de la începutul intervalului de prognoză.

Precipitaţii slabe vor fi posibile pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar pe 22 şi 23 februarie acestea, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, vor fi moderate cantitativ şi se vor semnala în cea mai mare parte a regiunii.

În Maramureş, pe data de 20-21 februarie acestea vor marca o uşoară creştere a temperaturii, pentru ca apoi să revină la valorile iniţiale, în preajma cărora se vor menţine până la sfârşitul lunii februarie. În primele zile din martie temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta.

Mediile minimelor nocturne vor fi negative, cu valori între -3 şi -7 grade, cele mai ridicate fiind de aşteptat pe 20 şi 23 februarie şi, din nou, pe 2 şi 3 martie, iar cele mai scăzute în dimineaţa zilei de 27 februarie.

Probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată după data de 19 februarie până la sfârşitul intervalului de prognoză, dar cantităţile de apă vor fi mai însemnate pe 22-23 februarie.

În Moldova, temperaturile maxime vor creşte, în medie, de la aproximativ -2 grade pe 18 februarie până la 4...5 grade pe 20-21 februarie, după care vor marca o scădere, urmând a se situa în jurul a 0...1 grad între 22 şi 26 februarie. În ultimele zile ale lunii februarie, acestea vor creşte uşor de la o zi la alta. Temperaturile minime medii vor fi negative pe tot parcursul intervalului, cele mai calde nopţi fiind de aşteptat pe 22 şi 23 februarie când se vor atinge circa -3 grade iar cele mai reci pe 26-27 februarie, când temperaturile nocturne vor coborî spre -8 grade.

Vor cădea precipitaţii, predominant lapoviţe şi ninsori, cu o probabilitate mai mare între 21 şi 26 februarie, dar aceste vor fi pe arii extinse şi mai importante cantitativ între 22 şi 24 februarie.

În Dobrogea, media temperaturilor maxime va fi în creştere de la 2 grade în prima zi spre 7 grade pe 21 februarie, apoi va scădea treptat spre 3...4 grade între 23 şi 27 februarie. Din 28 februarie temperaturile vor creşte de la o zi la alta, până la aproximativ 8 grade pe 3 martie. Temperaturile minime nocturne vor fi uşor pozitive doar între 21 şi 24 februarie, în rest vor coborî cu circa 2....3 grade sub limita de îngheţ.

Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse, predominant ploi, va fi mai mare între 22 şi 25 februarie.

Muntenia: Vremea se va încălzi treptat de la medii ale maximelor diurne de 2 grade în prima zi până la 8 grade pe 21 februarie, apoi va intra într-un proces de răcire care va determina valori de 2...4 grade până pe data de 27 februarie. În intervalul 28 februarie - 3 martie regimul termic va creşte de la o zi la alta, astfel încât în ultima zi a intervalului de prognoză se vor atinge din nou, în medie, 8 grade Celsius. Temperaturile minime nocturne se vor situa, în medie, între -6 şi -1 grad, cu cele mai ridicate valori pe 22-23 februarie şi cele mai scăzute pe 27-28 februarie.

Va creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor între 21 şi 26 februarie, predominant ploi la început, apoi precipitaţii mixte. Acestea vor fi mai însemnate cantitativ între 22 şi 24 februarie.

În Oltenia, maximele termice vor creşte uşor la începutul intervalului, spre valori medii de 7 grade pe 20 şi 21 februarie, apoi vor scădea din nou spre 2...3 grade în intervalul 23 – 27 februarie. Ulterior vremea va intra într-un proces de încălzire ce va determina temperaturi medii maxime de aproximativ 9 grade, pe data de 3 martie. Temperaturile minime se vor apropia de 0 grade pe 22-23 februarie, dar în restul intervalului de prognoză vor fi negative, până la -5 grade pe 27-28 februarie.

Între 21 şi 26 februarie creşte probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse, mai importante cantitativ pe 22 şi 23 februarie, când vor predomina ploile.

La munte, atât maximele termice diurne, cât şi minimele nocturne, se vor menţine exclusiv negative pe tot parcursul intervalului de prognoză, la valori medii de aproximativ -4...-3 grade ziua şi -10...-9 grade noaptea, cu o uşoară tendinţă de creştere abia în primele zile ale lunii martie.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză vor fi posibile precipitaţii slabe, predominant ninsori, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 22 şi 23 februarie, când local vor fi moderate cantitativ.



×