x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea VARĂ CANICULARĂ ŞI SECETOASĂ! Vezi PROGNOZA METEO pentru intervalul iunie - august

VARĂ CANICULARĂ ŞI SECETOASĂ! Vezi PROGNOZA METEO pentru intervalul iunie - august

23 Mai 2014   •   14:04
VARĂ CANICULARĂ ŞI SECETOASĂ! Vezi PROGNOZA METEO pentru intervalul iunie - august
Sursa foto: Victor Stroe

Prognoza meteo valabilă pentru intervalul iunie-august prezintă o vreme, în general, caldă, cu valori ale temperaturilor peste normalul perioadei, dar şi cu precipitaţii din ce în ce mai puţine, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Conform specialiştilor, în iunie, temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, cu excepţia sud-estului şi vestului ţării, unde valorile termice pot fi peste normalul perioadei. Temperaturile medii se vor situa între 13 şi 14 grade Celsius, în Moldova şi Transilvania, şi 21 de grade Celsius, în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Din punct de vedere pluviometric, meteorologii estimează cantităţi lunare de precipitaţii în general apropiate de mediile lunare, local în sud-estul şi sudul teritoriului fiind posibile valori sub cele normale. Astfel, în Dobrogea, vor fi consemnate cele mai reduse precipitaţii, cu valori între 30 şi 60 de litri/metrul pătrat, în timp ce în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Oltenia, Muntenia şi Moldova, cantităţile de precipitaţii vor ajunge şi la 125 l/mp.

La nivelul lunii iulie, temperaturile aerului vor avea, în general, valori peste normele climatologice în cea mai mare parte a regiunilor. În centrul şi nordul ţării, valorile termice medii pot fi normale şi vor fi cuprinse între 14 şi 22 de grade Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta o tendinţă de deficit în cea mai mare parte a teritoriului, acest aspect fiind întâlnit în zona Dobrogei, cu cantităţi între 25 şi 55 l/mp de precipitaţii.

În decursul lunii august, meteorologii prognozează un regim termic ce se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în centrul şi nordul ţării, dar şi peste normalul perioadei în restul teritoriului. Temperaturile medii se vor încadra între 15 grade Celsius, în Transilvania, şi 23 de grade Celsius, în Banat.

De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori sub mediile climatologice în aproape toată ţara, fiind vorba în unele regiuni de secetă pedologică, cu valori minime cuprinse între 30 l/mp în Dobrogea şi 65 l/mp în Maramureş, şi maxime între 45 l/mp în Dobrogea şi 95 l/mp, în Moldova.






×