x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viitură pe Dunăre. Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în a doua fază de apărare, cote de inundaţii depăşite la şapte staţii

Viitură pe Dunăre. Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în a doua fază de apărare, cote de inundaţii depăşite la şapte staţii

21 Mai 2014   •   18:40
Viitură pe Dunăre. Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în a doua fază de apărare, cote de inundaţii depăşite la şapte staţii

Potrivit unui comunicat emis astăzi de Administraţia Naţională "Apele Române", fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 13100 mc/ s. La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundaţie (CI), la şapte staţii hidrometrice: Gruia (cu 4 cm), Calafat (cu 82 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 74 cm), Zimnicea (cu 55 cm) şi Giurgiu (cu 5 cm).

Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (adică apa se află la jumătatea digului), iar, în aval de Giurgiu, sunt în faza I. Debitul maxim al Dunării, la intrarea în ţară, prognozat de către INHGA, va fi atins în intervalul 22-24 mai şi va ajunge la o valoare de până la 13500 mc/ s. Pe sectoarele neîndiguite, apele mari ale Dunării pot inunda zonele joase, inundabile,cum sunt terenuri agricole (Ciuperceni) şi zone portuare.

Începând din această dimineaţă, de la ora 6.00, INHGA a reactualizat avertizarea hidrologică şi a extins codul portocaliu, pe sectorul Dunării din aval de Porţile de Fier până la Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) - aferent judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi. Începând de vineri, ora 06:00, codul portocaliu pe Dunăre va fi extins şi pentru sectorul din aval de Călăraşi până la Brăila (aferent judeţelor Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea).

În aval de Brăila până la Tulcea, Dunărea va avea niveluri peste cotele de atenţie, echivalentul codului galben de inundaţii, pe acest sector. Vezi www.rowater.ro pentru a descărca avertizarea hidrologică.

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de aproape 16000 mc/s şi au fost evacuaţi, în urma cedării digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelele Dunării din această perioadă vor fi sub acele valori cu cel puţin 0,5 m - 1 m. Chiar dacă debitele Dunării vor fi cu mult diminuate faţă de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari când Dunărea va înregistra debite crescute, există riscul de cedare mecanică a liniilor de apărare (prin sufozie). Mai exact, este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunăre să dureze cel puţin o lună de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constantă, timp de câteva săptămâni.

Încă din data de 15 mai, de la emiterea primelor avertizări şi prognoze de către INHGA, conducerea ANAR a dispus sporirea monitorizării debitelor (din 2 în 2 ore) şi instituirea stării de alertă maximă. Pe tot sectorul îndiguit al Dunării, echipele Apelor Române supraveghează inflitraţiile şi a grifoanele care pot apărea. Liniile de apărare, în special în zonele critice (Bentu, Borcea, Islaz), au fost consolidate prin lucrări de protecţie a malurilor cu material geotextil şi fascine, cu hidrobaraje, precum şi cu saci de nisip. Astfel, în zona de confluenţă a râului Olt cu fluviul Dunărea, la Islaz, unde Dunărea face remu (intră pe lungimea cursului de apă al Oltului), s-au montat hidrobaraje pe o lungime de 450 m şi s-a mai realizat un dig de pământ şi din saci de nisip, cu o înălţime de circa 1 m şi pe o lungime de 600 m. De asemenea, pe malul drept al braţului Borcea în zona Bentu, km 34, echipele Administraţiei Naţionale' Apele Române', prin subunităţile sale, au consolidat linia de apărare pe o lungime de 160 metri în vederea stingerii eroziunii active. Lucrările de protecţie şi consolidare sunt efectuate din surse proprii ale ANAR.

Peste 1500 de oameni de la Apele Române, echipaţi cu utilaje şi materiale de intervenţie, se află pe teren de mai bine de o săptămână şi patrulează pe tot sectorul îndiguit. Dacă situaţia o va impune, aceste efective pot fi suplimentate,.
În funcţie de evoluţia evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.

×