x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vijelii, ploi torențiale și grindină: 20 de județe sub cod portocaliu

Vijelii, ploi torențiale și grindină: 20 de județe sub cod portocaliu

03 Iul 2020   •   11:14
Vijelii, ploi torențiale și grindină: 20 de județe sub cod portocaliu
Sursa foto: Hepta

ANM e amis, vineri, mai multe alerte cod galben și portocaliu, precum și o informare meteo. Codul portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină vizează 20 de județe, intră în vigoare vineri la ora 12.00 și expiră sâmbătă la ora 2.00.

 

Vineri rămâne în vigoare până la ora 20.00 alerta Cod galben de disconfort termic în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Moldova și estul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

O altă alertă Cod galben este în vigoare în intervalul vineri ora 10:30 – sâmbătă ora 6:00 și anunță pentru regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...60 l/mp.

Codul portocaliu începe la ora 12:00 și expiră sâmbătă la ora 2:00, anunțând în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80...90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Alerta vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Botoșani și Bacău.

Pentru intervalul sâmbătă ora 11.00 până luni ora 10.00 există o informare meteo care anunță în regiunile sud-estice vreme caniculară, disconfort termic accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.

În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și izolat 40 l/mp.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cod portocaliu