x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vremea se încălzește, dar din 12 octombrie temperaturile scad din nou. PROGNOZA METEO pentru intervalul 7 — 20 octombrie

Vremea se încălzește, dar din 12 octombrie temperaturile scad din nou. PROGNOZA METEO pentru intervalul 7 — 20 octombrie

07 Oct 2013   •   12:45
Vremea se încălzește, dar din 12 octombrie temperaturile scad din nou. PROGNOZA METEO pentru intervalul  7 — 20 octombrie
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, o încălzire a vremii în majoritatea regiunilor, inclusiv la munte.

Conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 7 — 20 octombrie 2013, temperaturile termice din timpul zilei vor crește până la 22 de grade Celsius în Crișana, Muntenia și Maramureș, în timp ce minimele vor ajunge chiar și la 12 — 13 grade Celsius, în Moldova, Dobrogea și Muntenia. Ulterior, începând din weekend-ul următor, regimul termic va scădea, valorile termice urmând să fie apropiate de normele climatologice ale acestei perioade.

În zona Banatului, în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, regimul termic diurn se va menține relativ constant în jurul mediilor multianuale (19-20 grade Celsius), în timp ce temperaturile nocturne vor fi în creștere treptată de la 4 grade la începutul intervalului până la 11 grade, în medie, în jurul datei de 11 octombrie, când și maximele diurne vor marca o creștere de 2-3 grade, vremea devenind mai caldă decât în mod obișnuit la această dată.

Din 13 octombrie, temperaturile vor scădea ușor și treptat, spre valori medii de 14 grade, ziua, și 5 grade, noaptea, rămânând apropiate de norme până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 10 octombrie și, din nou, după 14 — 15 octombrie.

În regiunea Crișanei, în primele zile, vremea se va încălzi, astfel încât în 11-12 octombrie va deveni relativ caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale maximelor diurne în jurul a 22 de grade și ale minimelor nocturne de aproximativ 10 grade. Ulterior, un proces de răcire treptată va readuce regimul termic la valori apropiate de cele normale climatologic, de 14 grade ziua și 4 — 5 grade noaptea, până spre ultimele zile ale intervalului de prognoză. După data de 15 octombrie, va crește probabilitatea de ploi, dar, pe arii restrânse, acestea se vor semnala și în jurul datei de 10 octombrie.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, intervalul 7 — 12 octombrie va fi caracterizat de un proces de încălzire treptată, care va determina atingerea unor medii regionale de 21 de grade la valorile maxime și de 8 — 9 grade la cele minime, vremea devenind caldă pentru debutul celei de-a doua decade a lunii octombrie. Ulterior, până la sfârșitul perioadei de prognoză, regimul termic va marca o scădere ușoară și constantă, revenind la normal, respectiv la medii de 2 grade Celsius, la valorile minime nocturne și aproximativ 12 grade la cele maxime diurne. Probabilitatea de precipitații va crește după data de 14 octombrie, dar ploile vor fi slabe cantitativ și pe arii destul de restrânse.

În zona Maramureșului, în primele zile, temperaturile maxime se vor menține în jurul mediilor multianuale ale perioadei, de aproximativ 18 — 19 grade. Pe 11 octombrie, valorile termice vor marca o creștere de 2 — 3 grade, vremea devenind ușor mai caldă decât în mod obișnuit, apoi vor scădea ușor și treptat, spre 12 grade ziua și 4 grade noaptea, în medie, spre sfârșitul intervalului de două săptămâni. Ploi slabe cantitativ se vor semnala, trecător, după data de 10 octombrie.

În Moldova, vremea va continua să se încălzească în primele zile, atingând o valoare medie regională de 18 grade, în jurul datei de 11 octombrie, după care se va răci ușor și treptat, ajungând în jurul a 12 grade la sfârșitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, cu valori de cel mult 10 grade pe 12 octombrie, apoi în scădere, spre 4 grade în data de 20 octombrie. Ploile vor fi de interes la nivel local, în jurul datei de 10 octombrie și, din nou, după 15 octombrie, dar vor fi în general slabe cantitativ.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în perioada 7 — 12 octombrie, vremea se va încălzi, iar mediile termice vor crește de la 15 la 20 de grade ziua și de la 5 la 13 grade noaptea. Începând din 13 octombrie, va avea loc un proces de răcire ușoară și treptată, astfel încât, la sfârșitul intervalului de prognoză, se vor înregistra valori maxime în jurul a 14 grade și minime de 7-8 grade, normale pentru finalul celei de-a doua decade a lunii octombrie. Pe arii restrânse, se vor semnala ploi slabe pe 9 — 10 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză, probabilitatea de precipitații se va menține foarte redusă.

În zona Munteniei, vremea va continua să se încălzească până pe 11-12 octombrie, când se vor atinge medii de 22 de grade ale maximelor diurne și de 11 grade ale minimelor nocturne, valori cu aproximativ cinci grade mai ridicate decât cele de la începutul intervalului de prognoză. Între 13 și 20 octombrie, vremea se va răci ușor de la o zi la alta, iar în ultima zi se vor înregistra maxime de 14 grade și minime de 5 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Vor fi ploi slabe cantitativ și restrânse ca arie, în jurul datei de 10 octombrie și, din nou, după 16 octombrie.

În Oltenia, în primele zile ale intervalului de prognoză, regimul termic diurn se va menține relativ constant, la valori de aproximativ 17-18 grade Celsius, iar pe 11-12 octombrie va marca o creștere de 2-3 grade. Temperaturile minime vor crește ușor și treptat, de la o medie regională de trei grade, în prima zi, până la 11 grade, pe 12 octombrie. După această dată, mediile termice, atât diurne cât și nocturne, vor marca o ușoară scădere de la o zi la alta, urmând a se înregistra valori de 14 grade, respectiv 4 grade în ultima zi a perioadei de prognoză. Ploi, în general slabe cantitativ, se vor semnala în jurul datei de 9 octombrie și, din nou, trecător, după data de 12 octombrie.

La munte, în prima săptămână, regimul termic mediu diurn se va menține constant la valori de 12-13 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi în creștere treptată de la o medie de aproximativ un grad în prima zi, până la 6 grade în jurul datei de 12 octombrie, când vremea va fi relativ caldă pentru această perioadă a anului. După această dată, atât ziua, cât și noaptea, mediile termice vor fi în scădere ușoară de la o zi la alta, iar la sfârșitul intervalului de prognoză se vor înregistra maxime de aproximativ 6 grade și minime de zero grade, în medie. După data de 10 octombrie, trecător, vor fi precipitații slabe, pe arii restrânse. Vor predomina ploile, dar la altitudini de peste 1.700 metri, spre sfârșitul intervalului de prognoză, pot fi și lapovițe sau ninsori.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 7-20 octombrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo octombrie