x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vremea se încălzeşte în toată ţara. Sfârşitul lunii noiembrie aduce temperaturi de până la 18 grade Celsius

Vremea se încălzeşte în toată ţara. Sfârşitul lunii noiembrie aduce temperaturi de până la 18 grade Celsius

26 Noi 2012   •   14:58
Vremea se încălzeşte în toată ţara. Sfârşitul lunii noiembrie aduce temperaturi de până la 18 grade Celsius
Sursa foto: Oana Pavelescu/Intact Images

Vremea se va încălzi în majoritatea zonelor ţării, iar temperaturile maxime vor ajunge şi la 18 grade Celsius până spre începutul lunii decembrie, în timp ce pe timpul nopţilor termometrele vor indica, în general, temperaturi de peste zero grade Celsius, potrivit unui comunicat al ANM. De la 1 decembrie, valorile termice maxime vor scădea până la o medie de 2 grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa sub nivelul de zero grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, în primele zile ale intervalului, vremea se va încălzi, astfel încât valorile termice maxime vor urca, în medie, până la 16-18 grade Celsius. Începând cu data de 30 noiembrie, temperaturile vor scădea uşor şi treptat, ajungând în medie în jur de 4 grade, în intervalul 5-9 decembrie. Temperaturile minime se vor menţine pozitive până în jurul datei de 4 decembrie, după care vor scădea la valori medii, uşor sub pragul de zero grade. Începând din 28 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului vor fi ploi, în general, slabe cantitativ, cu menţiunea că în perioada 5-9 decembrie vor fi posibile şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Pentru regiunea Crişanei, vremea se va încălzi în primele zile ale intervalului, astfel încât valorile maxime vor urca în medie până în jur de 16 grade Celsius. De la sfârşitul lunii noiembrie, vremea va intra într-un proces de răcire treptată. Temperaturile diurne vor scădea, în medie, până la 2-4 grade Celsius, în intervalul 5-9 decembrie. Minimele termice vor fi pozitive până în jurul datei de 4 decembrie, după care vor scădea şi sub pragul de îngheţ. Va ploua în general slab cantitativ, începând din 28 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului, dar în perioada 5-9 decembrie vor fi posibile şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Conform prognozei ANM, în Transilvania, valorile maxime termice vor creşte uşor până pe 29 noiembrie, până la o medie e 14 grade Celsius. De la sfârşitul lunii noiembrie, vremea se va răci treptat, astfel încât temperaturile maxime vor ajunge în ultimele zile ale intervalului, în medie, la valori în jur de 2 grade. Temperaturile minime vor fi negative până la valori în jur de -4 grade spre sfârşitul intervalului, exceptând ultimele zile ale lunii noiembrie când vor fi uşor pozitive. Începând din data de 29 noiembrie va ploua slab, iar în intervalul 4-9 decembrie vor fi posibile precipitaţii mixte.

În zona Maramureşului, până în data de 29 noiembrie temperaturile maxime vor creşte uşor la valori, în medie, în jur de 13 grade Celsius, după care vremea se va răci treptat, astfel încât în intervalul 6-9 decembrie valorile medii se vor situa în jur de 2 grade. Temperaturile minime se vor menţine uşor pozitive până în data de 4 decembrie, după care vor scădea la valori medii de -3 grade.

Din 29 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ, sub formă de ploaie, dar şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare în intervalul 4-9 decembrie.

În Moldova, vremea se va încălzi până în data de 30 noiembrie, când maximele termice vor atinge, în medie, valori de 14 grade Celsius. Începând cu 1 decembrie, temperaturile maxime vor scădea treptat până la valori în medie de 2 grade, în intervalul 6-9 decembrie. Temperaturile nocturne vor fi apropiate de zero grade şi chiar uşor pozitive la sfârşitul lunii noiembrie, urmând ca, după data de 6 decembrie, sa scadă, în medie, până la -2 grade. Probabilitatea de ploaie va fi redusă în ultimele două zile ale lunii noiembrie, dar începând din 2 decembrie se aşteaptă precipitaţii slabe, posibil şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în perioada 6-9 decembrie.

Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, până la sfârşitul lunii noiembrie, temperaturile maxime vor creşte, în medie, până la valori în jur de 16 grade Celsius. Ulterior, din data de 1 decembrie, vremea se va răci uşor şi treptat, maximele termice situându-se în jur de 6 grade, în intervalul 6-9 decembrie. Temperaturile minime se vor menţine pozitive pe tot parcursul intervalului, cu o medie de 2-4 grade Celsius, mai ridicate până la 6-8 grade Celsius, în perioada 29 noiembrie-4 decembrie. Va ploua slab în ultimele două zile ale lunii noiembrie, dar temporar şi în intervalul 2-9 decembrie.

Pentru zona Munteniei, vremea se va încălzi până în data de 29 noiembrie, când maximele termice vor atinge în medie, valori de 18 grade Celsius. Temperaturile diurne vor scădea treptat, ajungând la valori medii în jur de 6 grade, în perioada 6-9 decembrie. Temperaturile minime vor fi pozitive în special în intervalul 29 noiembrie-4 decembrie, când se vor situa în medie între 4 şi 7 grade, după care vor scădea uşor sub zero grade. Probabilitatea de ploaie va fi redusă în ultimele două zile ale lunii noiembrie, dar începând din 2 decembrie va ploua temporar. Şansele de lapoviţă vor fi extrem de reduse în ultimele zile ale intervalului.

În Oltenia, până pe data de 29 noiembrie, vremea se va încălzi, astfel că maximele termice se vor apropia în medie de 16 grade Celsius. Apoi, temperaturile maxime vor scădea uşor şi treptat, până la valori medii de 4 grade, în perioada 6-9 decembrie. Valorile nocturne vor fi pozitive în special în intervalul 29 noiembrie-4 decembrie, când se vor situa în medie între 3 şi 6 grade, după care vor scădea uşor sub zero grade. Începând de la sfârşitul lunii noiembrie şi până pe 9 decembrie, temporar va ploua în general slab cantitativ.

La munte, între 26 şi 30 noiembrie valorile termice maxime se vor situa în medie la valori de 6-8 grade Celsius. Începând cu prima zi a lunii decembrie, vremea se va răci, astfel că temperaturile maxime vor coborî până în jur de -2 grade în perioada de 5-9 decembrie. Temperaturile minime vor fi preponderent negative, dar începând din 4 decembrie se vor situa între -8 şi -6 grade Celsius. De la sfârşitul lunii noiembrie şi până pe 9 decembrie vor fi posibile precipitaţii, în general, slabe cantitativ, la început sub formă de ploaie, apoi îndeosebi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 26 noiembrie-9 decembrie 2012, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

×