x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea VREMEA SE RĂCEŞTE! Vor fi 12 grade la munte şi 24 la mare în jurul datei de 12 august

VREMEA SE RĂCEŞTE! Vor fi 12 grade la munte şi 24 la mare în jurul datei de 12 august

de Mediafax    |    08 Aug 2012   •   05:45
VREMEA SE RĂCEŞTE! Vor fi 12 grade la munte şi 24 la mare în jurul datei de 12 august

Vremea se va raci in urmatoarele zile, media temperaturilor maxime urmand sa ajunga, in jurul datei de 12 august, la 12 grade la munte, 24 de grade in Dobrogea si 25 de grade in Muntenia, potrivit estimarii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pana in 20 august.

Potrivit ANM, in Muntenia, vremea se va raci accentuat de la o zi la alta pana spre 12 august, cand temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 25 de grade. Meteorologii anticipeaza ca va urma o usoara crestere a acestora, iar intre 14 si 20 august temperatura aerului se va mentine relativ constanta, in jurul mediilor multinanuale.

Intre 9 si 12 august si, din nou, in 15 august, va creste probabilitatea pentru averse izolat mai insemnate cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. In celelalte zile ale intervalului de prognoza, probabilitatea de ploaie va fi redusa.

In Dobrogea, inclusiv pe litoral, pana la 12 august, temperaturile vor scadea de la o zi la alta, de la valori medii ale maximelor de 35 de grade in timpul zilei, pana la aproximativ 24 de grade. O usoara crestere a temperaturilor se va produce intre 13 si 15 august, dupa care tendinta va fi de stationaritate la valori medii de circa 28-29 de grade, apropiate de normele climatologice pentru a doua decada a lunii august.

Aversele, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, vor cadea, cel mai probabil, intre 10 si 12 august. Ploi de scurta durata, slabe cantitativ, sunt posibile si in jurul datei de 15 august, iar in restul intervalului de prognoza probabilitatea de precipitatii va fi extrem de redusa, conform aceleiasi prognoze.

Pentru zonele montane, racirea treptata a vremii va determina scaderea valorilor temperaturilor maxime pana spre o medie de 12 grade in 12 august, in timp ce mediile minimelor nocturne vor scadea pana la 4-5 grade. Va urma o usoara crestere a temperaturilor, spre medii de 18 grade ziua si aproximativ 10 grade noaptea, vremea devenind normala din punct de vedere termic pentru a doua decada din august.

Probabilitatea pentru precipitatii, mai ales averse insotite de descarcari electrice, va fi mai mare in intervalul 9 - 15 august, cu un varf in jurul datei de 11 august. In rest, spun meteorologii, doar trecator, in cursul dupa-amiezelor, sunt posibile ploi slabe, de scurta durata.

In Banat, temperaturile vor scadea treptat in urmatoarele zile, iar mediile maximelor zilnice vor cobori pana la 24 de grade pe 11-12 august, vremea devenind racoroasa pentru a doua decada a acestei luni. In intervalul 13-16 august, se va produce o usoara incalzire, apoi maximele diurne se vor situa in jurul mediilor multianuale ale perioadei si nu vor mai avea variatii semnificative. Probabilitatea pentru precipitatii, slabe cantitativ si pe areale restranse, dar insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, va creste dupa 11 august.

In Crisana, temperatura aerului va scadea de la o zi la alta pana in jurul datei de 11 august, cand media maximelor va atinge 23 de grade, specifica vremii racoroase pentru aceasta luna. Intre 12 si 17 august, regimul termic va avea o tendinta de crestere usoara si treptata, iar in ultimele zile ale perioadei de prognoza se va mentine constant la valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 30 de grade si ale minimelor nocturne de 16 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi in crestere dupa 11 august, iar in jurul datei de 15 august, aversele, in general slabe cantitativ, se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi insotite de descarcari electrice, se precizeaza in prognoza pana in 20 august.
In Transilvania, in zilele urmatoare, temperaturile vor scadea accentuat, astfel incat, in 11 si 12 august, maximele se vor situa, in medie, in jurul valorii de 22 de grade.

Ulterior, un proces de usoara incalzire va aduce valorile termice in limite normale pentru a doua decada a lunii august, respectiv 28 de grade pentru mediile diurne si aproximativ 14 grade pentru cele nocturne. Probabilitatea de ploaie va creste dupa 9 august, dar cantitati mai importante de apa sunt de asteptat doar in jurul datelor de 11 si, respectiv, 15 august, cand aversele vor avea si caracter torential si se vor semnala pe arii mai extinse.

Meteorologii anticipeaza ca si in Maramures vremea se va raci treptat in zilele urmatoare. Astfel, mediile temperaturii aerului vor scadea cu aproximativ 10 grade, iar regimul termic va deveni racoros in jurul datei de 11 august, cand media pe regiune a valorilor maxime va fi de circa 22 de grade. In intervalul 12 - 17 august, va avea loc o incalzire usoara si treptata, iar intre 18 si 20 august, temperatura aerului se va mentine apropiata de normele climatologice ale perioadei, respectiv 28 de grade la valorile maxime diurne si 15 grade la cele minime nocturne.

Dupa 10 august, vor cadea ploi, in special averse insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, mai importante cantitativ si pe arii mai extinse in 11 si 12 august si, din nou, in jurul datei de 15 august.

In Moldova, maximele ar urma sa se situeze in jurul valorii de 22 de grade la 12 august, cand vremea va deveni racoroasa. O crestere usoara si treptata a temperaturilor va avea loc incepand cu 13 august, pentru ca, la sfarsitul intervalului de prognoza, mediile pe regiune ale temperaturilor maxime sa atinga 29 de grade, valoare normala pentru aceasta perioada a anului.

Pentru intervalul 9 - 16 august, sunt prognozate averse, care vor fi mai abundente si se vor semnala pe arii mai extinse in jurul datelor de 11, 12 si 15 august.

Estimarea ANM este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata de la Reading, Anglia.

×
Subiecte în articol: vremea