x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Drumul către învăţământul de top Cele mai căutate facultăţi în 2015, în funcţie de interese

Cele mai căutate facultăţi în 2015, în funcţie de interese

de Diana Scarlat    |    29 Iun 2015   •   08:13
Cele mai căutate facultăţi în 2015, în funcţie de interese
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Candidaţii la facultate se orientează astăzi fie către acele domenii care le pot asigura un loc de muncă sigur şi bine plătit, imediat după absolvire, fie către facultăţile care au concurenţă mică, dacă vor doar să obţină o diplomă de studii superioare. Cea mai mare concurenţă anul trecut a fost la Informatică, Limbi străine, Ciberne-tică, Automatică, Agronomie, Ştiinţe agricole, Medicină, Farmacie, dar şi Facultatea de Geografie a înregistrat un record nesperat de înscrieri, în Capitală.

Piaţa forţei de muncă este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează creş­terea sau scăderea numărului de candidaţi la facultăţile din România. Cea mai mare concu­renţă a fost anul trecut la univer­sităţile din Capitală. Recordul a fost atins de Universitatea Bucu­reşti, unde au fost 8,66 candidaţi pe un loc, la Facultatea de Geografie. Pe locul al doilea s-a situat Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, tot de la Universitatea Bucureşti, unde au fost 7,58 candidaţi pe un loc, cea mai căutată specializare fiind Limbi Moderne Aplicate, cu 85 de candidaţi pe un loc.

Cibernetica a revenit în topul preferinţelor candidaţilor, alături de Informatică economică, speci­alizare a Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti, unde s-au înregistrat 7,47 candi­daţi pe un loc. Într-un clasament al preferinţelor candidaţilor de anul trecut, Facultatea de Admi­nistraţie şi Afaceri -Adminis­trarea afacerilor, din cadrul Universităţii Bucureşti, s-a situat pe locul al patrulea, cu 6,69 de candidaţi pe un loc, iar pe locul al cincilea a fost Facultatea de Cibernetică -Cibernetică econo­mică (ASE Bucureşti), cu 6,56 candidaţi pe un un loc.

Examenul de admitere a fost înlo­cuit, în cazul multor facultăţi, cu eseul motivaţional, în care candi­daţii trebuie să explice de ce vor să urmeze o anumită instituţie de învăţământ superior. Universităţile de medicină au rămas printre puţi­nele la care se intră exclusiv pe baza examenului de admitere, cu probe scrise. Tehnica Dentară a fost cea mai căutată specializare, anul trecut, la facultăţile de medi­cină, la nivel naţional, cu până la 7 candidaţi pe un loc, la UMF Cluj.

×