x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Drumul către învăţământul de top De ce vin străinii să studieze în România

De ce vin străinii să studieze în România

de Oana Matei    |    29 Iun 2015   •   11:05
De ce vin străinii să studieze în România
Sursa foto: © Royalty-Free/Corbis
Taxele scăzute şi profesorii de excepţie, atuurile universităților de la noi

Ingineria este una dintre specializările cele mai căutate de către străinii care vor să studieze la noi. Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești este, de asemenea, foarte solici­tată. La fel sunt și facultățile din domeniul IT, electronică, științe aplicate. De departe, însă, medicina din România este un magnet pentru străini.

„Cele mai căutate specializări sunt medicina generală, stomato­logia și farmacia. Faptul că medicii români pleacă în străină­tate în număr mare dovedește că școala românească este foarte bună. Și acesta este unul dintre motivele pentru care străinii vor să studieze în țara noastră”, explică Gigel Paraschiv, secretar superior din Ministerul Educa­ției. Taxele scăzute stabilite de universități sunt un alt motiv pentru care România este atrac­tivă pentru studenții străini. „Cu 2.500-3.000 euro poți par-curge un an de studiu. În alte țări taxele sunt de 4, 5 chiar și 6 ori mai mari. Avem și un corp profesoral de excepție, pro-grame de studiu moderne, specializări care pentru multe state sunt o țintă serioasă”, spune profesorul Anton Hadăr.

Locurile pentru studenții străini sunt stabilite de fiecare universitate în parte. Ministerul Educației a încurajat universitățile să dezvolte programe de studiu în limbi de circulație internațională. Anul trecut a fost chiar o modifi­care legislativă care a dat posibili­tatea universităților să poată depăși capacitatea pentru studenții străini cu maximum 10%. Există și o expli­cație – nu toți tinerii din afara Uniunii Europene reușeau să își obțină viza la timp, astfel încât să fie în România la 1 octombrie.

Un an de limbă română

Înscrierea se face doar după absolvirea unui an pregătitor, în cadrul căruia învață limba română și își însușesc cunoștințele specifice legate de viitoarea pregătire. „În sistemul de învățământ sunt 25 de universități - 21 de stat și 4 particu­lare - care organizează cursuri de limba română. Studenții sunt repar­tizați la unul din aceste cursuri, iar după anul pregătitor merg la uni-versitatea unde au fost admiși”, spune Gigel Paraschiv.

×
Subiecte în articol: invatamant superior