x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Drumul către învăţământul de top Învăţământul la distanţă, trendul în materie de studii universitare

Învăţământul la distanţă, trendul în materie de studii universitare

de Oana Matei    |    29 Iun 2015   •   12:47
Învăţământul la distanţă, trendul în materie de studii universitare

Dacă vrei să te reprofilezi sau să mai faci o facultate, dar ai deja un job şi nu poţi merge zilnic la şcoală, învăţământul la distanţă este soluţia. Flexibilitatea şi învăţarea independentă sunt cele mai importante caracteristici ale acestei forme de învăţământ care câştigă din ce în ce mai mult teren și în țara noastră.

Studenţii de la ID învaţă după aceeaşi programă cu cei de la zi, examenele sunt similare, iar diploma este echivalentă. Avantajul major este că studenţii îşi pot face programul aşa cum vor. „Învăţământul la distanţă este o idee bună pentru cei care au o altă meserie, dar au o pasiune, vor să investească în ea şi atunci au nevoie de cunoştinţe specifice. „Învăţămân-tul la distanţă oferă, prin cele 8 semestre, coroborate cu manualele livrate din timp studenţilor, informa­ţiile necesare, astfel încât ei să poată studia şi acasă, iar în sesiuni să vină să fixeze punctele esenţiale şi să susţină verificările de parcurs”, explică Adrian Peticilă, profesor la Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Învăţământul la distanţă se ba-zează prioritar pe motivaţia perso­nală a cursantului. Pe lângă ma-nuale, majoritatea facultăţilor le pun la dispoziţie studenţilor plat­forme eLearning de unde pot accesa materiale.

Adrian Atinge a terminat facul­tatea la ID, învă­ţând de cele mai multe ori în weekend şi în concediu. „N-am lip-sit la niciun seminar sau la practică, în nicio sesiune. Trebuie să te ţii de facultate dacă ai început-o. Ca să merg în sesiune la cursuri, îmi luam concediu, uneori fără plată. Aşa am făcut 4 ani, dar nu regret, a fost cea mai bună alegere”.

Cursurile la distanţă au fost introduse în ţara noastră în urmă cu 17 ani, la ASE. În lume, prima insti­tuţie care a oferit programe de învă­ţământ la distanţă s-a deschis în 1858, la Londra.

Taxe anuale

facultăţile din cadrul Academiei de Studii Economice - 3.200 lei/an
facultăţile din cadrul Universi­tăţii Bucureşti - 3.100 lei/an
facultăţile din cadrul Universită-ţii Ovidius Constanţa - 2.300 lei/an
Facultatea de Horticultură, Universitatea de Ştiinte Agrono­mice şi Medicină Veterinară Bucu­reşti - 2.500 lei/an
Facultatea de Geografie, Univer­sitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca - 2.400 lei/an

Cum e în marile centre

Învăţământul la distanţă este o modă şi în marile universităţi ale lumii. În ultimii ani, au apărut trei platforme educative ID. Cea mai mare platformă este Coursera.org oferită de Stanford. Aceasta a depăşit de ceva vreme pragul de 2,5 milioane de studenţi din peste 190 de ţări. La un singur curs se înscriu zeci sau chiar sute de mii de studenţi din toată lumea. Coursera are 222 de cursuri oferite de 33 de universi­tăţi de prestigiu din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Israel, Hong Kong sau Elveţia.
Columbia, Princeton sau Stanford sunt printre cele mai titrate nume. Cursurile oferite acoperă o paletă largă de dome­nii, de la computere şi robotică, fizică sau matematică, până la ştiinţele sociale, economie sau drept. Din urmă vin rapid şi platformele edX, care oferă cursuri de la prestigioasele Harvard, Massachusetts Institute of Technology sau Berkley şi Udacity. Acestea sunt specializate în domenii precum inteligență artificială, ştiinţa computerelor, fizică, statistică, matematici avansate etc. Noile cursuri apar cu frecvenţă săptămânală.

×
Subiecte în articol: invatamant la distanta