x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Drumul către învăţământul de top IT-iștii, angajaţi încă din anul întâi

IT-iștii, angajaţi încă din anul întâi

de Dan Radu    |    29 Iun 2015   •   13:17
 IT-iștii, angajaţi încă din anul întâi
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF
Studenţii Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, recrutaţi de mici

Nevoia de specialiști în domeniul IT plasează studen­ţii facultăţilor de profil în ipostaza fericită de a fi recru­taţi direct de pe băncile şcolii. Firmele ofertează studenţii încă din anul întâi, în timp ce rata de angajare pentru absolvenţi tinde spre 100%.

Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Poli­tehnicii din Bucureşti este de ani buni o ţintă pentru marile companii din IT. În fiecare primăvară, un târg de job-uri organizat chiar de studenţi, reuneşte zeci de companii în c ă u t a r e d e noi specialişti. Foamea marilor firme de IT, însă, face ca până şi studenţii de anul I să găsească oferte. „Cererea de angajaţi în companiile de IT este foarte mare, aşa că nu îşi permit să aştepte, iau studenţii încă din anul întâi”, spune Daniel Floarea, preşedintele Ligii Studenţilor Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

„În anul I sunt angajaţi, de regulă, ca game testeri, în anul II sau III sunt luaţi la internship-uri serioase, iar din anul IV sunt angajaţi full-time”, spune Daniel Floarea. Acesta estimează că, din anul III, mai bine de jumătate dintre studenţi lucrează deja în domeniul pentru care studiază.

Performanți la orice job


Cererea mare din partea companiilor face ca rezultatele şcolare să nu fie un criteriu eliminatoriu. Însă pot face diferența atunci când este vorba despre un post mai bun. „Îi iau şi pe cei buni, şi pe cei răi. Însă există o pătură de siguranţă. La noi la facultate intră doar liceeni care au luat note mari la BAC, deci sunt persoane care se pot descurca bine în orice situaţie, în orice job”, spune Daniel Floarea.


# Studenţii la Medicină Veterinară, alături de cei din IT, se numără printre cei cu o rată a angajării care tinde spre 100%. La un târg de job-uri organizat anul acesta la Iaşi, 20 de companii s-au bătut cu oferte pentru studenţii la medicină veterinară. Aceştia sunt doriţi atât la cabinete particulare, cât şi în direcţiile sanitar-veterinare din ţară. Ofertele pentru studenţii de anul IV includeau maşină şi telefon plătite de firmă ori salariu de 2.000 de lei la stat, în calitate de funcţionar public pe post de consilier.

# Un studiu al Autorităţii Naţionale pentru Califi­cări arată că dintre absolvenţii de facultate, cel mai uşor se angajează cei care au terminat Arhi­tectura sau Ştiinţele Umaniste. Dacă pentru studenţii la Arhitectură ofertele vin din dome­niu şi pe salarii destul de mari pentru începă­tori (1.800 de lei, în medie), pentru umanişti, prima slujbă nu are neapărat legătură cu obiec­tul studiat, aceştia fiind căutaţi în special pentru versatilitate. În domeniul studiat, cel mai mare succes la angajare îi au absolvenţii din profilele IT, matematică, teologie, construcţii şi medici­nă veterinară, rata intrării în câmpul muncii fiind de peste 60%. Doar 1% dintre proaspeţii absol­venţi îşi încep propria afacere. Şomajul, după absolvire, afectează 17% dintre tineri.

×