x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Turism medical - 10 iunie 2014 Ghidul vacanţelor sănătoase

Ghidul vacanţelor sănătoase

de Magda Cristina Ursache    |    27 Iun 2014   •   16:09
Ghidul vacanţelor sănătoase
Sursa foto: Thinkstock

În România există trei bioclimate fundamentale: maritim, de şes şi montan. Fiecare dintre acestea poate fi un medicament eficient pentru unii, în timp ce altora le poate fi dăunător.

BOLI CARDIACE SAU CIRCULATORII.
Sunt indicate vacanţele la şes sau la mare, dar şi în zonele de câmpie unde există regiuni nisipoase cu vegetaţie abundentă. Te vei simţi foarte bine şi în pădurile joase de conifere, unde există aer curat şi ionizat, iar uleiurile eterice degajate de vegetaţia pădurii scad tensiunea sângelui şi reglează respiraţia.
Nu sunt recomandate vacanţele la munte, unde vremea se schimbă des şi rapid. Oscilaţiile bruşte de temperatură şi tensiune pot provoca tulbură ri ale sistemului circulator.
Evită litoralul în plin sezon, dar şi staţiunile din Câmpia Română. Fă plimbări lungi, cel mai bine imediat după micul dejun sau după ora 17.00 şi evită soarele puternic.
Unde mergi? Covasna, Balvanyos, Vatra Dornei, Buziaş, Tuşnad, Herculane.

STRES ŞI NEVROZĂ. Cel mai indicat este să-ţi petreci vacanţele la munte sau în zone de deal. Pentru nevroze nu există recomandări universal valabile. Uneori, persoana în cauză are nevoie de senzaţii tari, alteori - de linişte şi de contact cu natura. Un leac bun îl reprezintă drumeţiile pe munte. Dupa un efort intens, bolnavii uită de suferinţele lor, iar micile succese îi ajută să-şi sporească încrederea în ei înşişi.
Nu sunt recomandate vacanţele la mare, deoarece în timpul furtunilor majoritatea neurastenicilor, dar şi cei care suferă de anxietate sau insomnii se pot simţi foarte rău.
Unde mergi? Sinaia, Buşteni, Voineasa, Soveja, Slănic Moldova.

REUMATISM. Îţi poţi petrece vacanţele în staţiuni montane, dar şi la mare sau în localităţi situate la şes, în special unde se găsesc ape minerale sărate şi unde există posibilitatea de a beneficia de băi sărate, hidroterapie, împachetări cu nămol. La mare, plimbă-te cât mai mult pe plajă, căci nisipul cald atenuează eficient durerile reumatice.
Persoanele care suferă de artrită nu ar trebui să facă băi în mare, iar plajă este bine să facă numai în zilele calde, fără vânt. 
Unde mergi? Techirghiol, Amara, Băile Felix, Eforie.

ASTM ŞI ALERGII. Cele mai indicate locuri de vacanţă pentru astmatici şi alergici sunt muntele şi marea. În cazul afecţiunilor nealergice ale căilor respiratorii sunt recomandate zonele de munte, mare, şes (păduri de conifere). Muntele ameliorează ventilaţia bronhiilor şi a plămânilor, echilibrează tensiunea spasmotică a sângelui, creşte numărul globulelor roşii şi rezistenţa organismului. Aerul uscat şi curat nu conţine alergeni. Astmul este eficient tratat la o înălţime de 1.500-2.000 m peste nivelul mării. La mare, aerul curat, bogat în iod şi brom, atenuează atacurile de astm bronşic şi vindecă eficient alergia la polen.
Persoanele care suferă de o afecţiune cronică a căilor respiratorii ar trebui să-şi petreacă vacanţele în păduri de conifere.
Unde mergi? Staţiuni de pe litoral, Slănic Prahova, Tg. Ocna, Păltiniş, Govora.


×