x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Grecia balneară

de Simona Lazar    |    27 Iun 2014   •   16:08
Grecia balneară

Turistul care aleargă grăbit spre litoralul grecesc al verilor lui, prea puţin ştie despre faptul că există şi o Grecie balneară. Acelora care şi-ar dori să-nţeleagă şi astfel meleagurile Marilor Zei, le putem oferi un mic (dar important) îndreptar balnear al unei regiuni vestite din Antichitate pentru izvoare termale.

Staţiunea balneară Thermies, la 73 km de Drama, pe drumul spre Pădurea Frakto (unde se poate face şi ozonoterapie) se află în apropierea vestigiilor antice ale unui vechi sanatoriu. Băile naturale sunt indicate în afecţiuni reumatice, articulare, lombare, ischialgii, afecţiuni ale căilor urinare, ale ficatului şi bilei. Thermes se numeşte şi staţiunea balneară din apropierea localităţii Ehinos (în judeţul Xanthi), recomandată în afecţiuni reumatice, dermatologice şi articulare. Aceleaşi recomandări, cărora li se adaugă cele pentru nevralgii, nefrite şi boli ginecologice are şi staţiunea balneară Potamia, la 18 km de oraşul Xanthi.

O recomandare aparte ar trebui să facem Băilor de nămol de la Krinides, situate la 18 km de oraşul Drama. Izvoarele şi nămolul de la Krinides au intrat în circuitul balnear abia la sfârşitul secolului trecut. Sunt indicate în reumatisme cronice, afecţiuni ginecologice şi dermatologice, ca şi în cosmetică.

Dar dacă vrem să căutăm şi legende, pe lângă puterea binefăcătoare a apelor termale, trebuie să ne mutăm mai la est, în regiunea Evrosului şi a insulei Samothraki. Băile de la Traianoupolis au fost construite chiar de Împăratul Traian, nu departe de Via Egnatia, care străbătea Grecia romană de la Est la Vest. Peste apă, în Samothraki, vestigiile sunt mai vechi încă. Se spune că Olimpiada, soţia Regelui Filip al II-lea al Macedoniei, nu putea să rămână gravidă. După ce s-a rugat pe insulă la Templul Marilor Zei, s-a îmbăiat în izvorul termal de aici şi a rămas însărcinată. Fiul ei, Alexandru cel Mare, avea să fie cel mai mare războinic al timpului său. Legenda e atât de puternică, încât şi-n ziua de azi vin femeile aici să se scalde. Izvoarele de pe Samothraki sunt recomandate pentru afecţiuni reumatice, ginecologice, vascular-periferice, dermatologice şi pentru obezitate.

×