x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni

Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni

17 Ian 2017   •   20:50
Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni
Sursa foto: alexionutcoman/Getty Images/iStockphoto

Munții Apuseni ascund poate unele dintre cele mai frumoase comori ale țării. Parcul Natural Apuseni este o arie protejată ce se află pe teritoriile județelor Alba, Cluj și Bihor, în partea central-estică a Munților Apuseni.

Parcul este înconjurat de Masivul Vlădeasa, Munții Pădurea Craiului, Munții Bihorului, Munții Gilău și Munții Codru-Moma. Parcul are o suprafață de 75.784 de hectare și cuprinde în interior mai multe zone de conservare specială, cum ar fi Bulz, Poiana Florilor, zona Peșterii Urșilor, Poiana Ponor, Platoul Carstic Padiș, Poiana Ponor etc.

În zona Crișului Pietros – Valea Boghii întâlnim capre negre, ce pot fi văzute și în Groapa Ruginoasă, Cetățile Ponorului și Scărița. Specialiștii spun că în Parcul Natural Apuseni trăiesc aproximativ 21 de urși, 12 râși și 26 de lupi. Pe teritoriul parcului mai găsim peșteri unice în România, cum ar fi Scărișoara sau Ghețarul Focul Viu.

Pentru cazare, turiștii pot opta pentru stațiunea Stâna de Vale, de unde pot merge spre obiective precum Izvorul Minunilor sau Cascada Vălul Miresei. Parcul Natural Apuseni este străbătut de numeroase trasee turistice ce pot fi găsite pe site-ul parcului.

×