x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Banatul, comoara din vestul țării

Banatul, comoara din vestul țării

de Luciana Cocoș    |    26 Iul 2016   •   18:10
Banatul, comoara din vestul țării
Sursa foto: master2/Getty Images/iStockphoto

Banatul va avea mereu resursele necesare să demonstreze, chiar și celui mai pretențios turist, că este unic. Luat la pas, aici găsești locuri încărcate de istorie şi peisaje care-ți taie respirația. Este acea parte a țării în care poți petrece o vacanță de neuitat, presărată pe de-o parte de aventura oferită de Banatul Montan, iar pe de altă parte de relaxarea pe care ți-o oferă stațiunile de la Dunăre sau de pe Valea Cernei.

Banatul este regiunea istorică din vestul României delimitată natural de Dunăre, Tisa, Mureș și Carpați. Se întinde pe teritoriul a cinci județe: Timiș și Caraș Severin în totalitate și mai include teritoriul de la sud de Mureș din județul Arad, zona Orșovei din Mehedinți şi câteva comune din județul Hunedoara. În acest perimetru, găsești, între altele, parcuri naționale și rezervații naturale, Dunărea în toată splendoarea ei sau microdelta Balta Nera. Orașele impresionează prin arhitectura unor clădiri de patrimoniu și nu trebuie uitate etnografia și folclorul păstrate nealterate în această regiune. „Banatul este o destinație care oferă o varietate de forme de turism. Este o zona cu orașe care au un potențial cultural foarte mare. În primul rândTimișoara care e capitala vestului României și care cred că va deveni următoarea destinație de city break alături de Cluj, Brașov și Iași. Și spun asta pentru că aici găsim multe obiective turistice. Vorbesc de Piața Unirii cu Palatul Baroc, Domul romano-catolic, fântâna cu apă minerală și alte monumente arhitecturale. În plus, Piața Unirii din Timișoara este un simbol al Revoluției române și asta o știu chiar și străinii, iar centrul istoric este restaurat aproape în totalitate. Timișoara mai are un avantaj: are al treilea aeroport ca mărime din țară care asigură conexiuni importante cu alte orașe europene. Mai sunt orașele mici cu potențial turistic enorm. Spre exemplu, Jimbolia. Am ramas impresionat de orașul acesta. Puțini știu că are şase muzee ceea ce îl pune pe harta turismului cultural” spune consultantul în turism Traian Bădulescu.

Timişoara, cel mai cosmopolit oraş

Perla Bănatului rămâne Timișoara, nu doar pentru cei care s-au născut aici, dar și în accepțiunea specialiștilor în turism. Este cel mai cosmopolit oraș al regiunii și e de departe cea mai occidentală aglomerare urbană din România. „Timișorenii sunt și foarte aproape de occident. Fizic vorbind, faci câteva ore până în Viena, Budapesta, Belgrad sau Bratislava. Din Timișoara ajungi mai repede în alte patru capitale europene decât în București. Am mulți prieteni care preferă să meargă la Viena sau la Budapesta”, ne povesteşte Dan Negru, realizatorul TV al celor mai cunoscute emisiuni de divertisment, născut și crescut în Timișoara..

 

Marea fiță acum este să mergi să bei o bere pe Knez Mihailova, strada pietonală din Belgrad. Ajungi foarte repede, într-o oră și jumătate și e altceva, altă atmosferă, Dan Negru realizator TV al celor mai cunoscute emisiuni de divertisment, născut și crescut în Timișoara.

 

Cel mai variat mix cultural

Istoria a amestecat în această regiune oameni și culturi de tot felul. În timpuri străvechi teritoriul a fost locuit de daci. Banatul a fost apoi cucerit de unguri, iar de la mijlocul secolului al XVI-lea şi până la începutul secolului al XVIII-lea a fost pașalâc turcesc. După 1716 a fost cuprins în Imperiul habsburgic și a avut, până în 1778, administrație germană. Până în 1918, când a fost redat României, a avut administraţie maghiară. „Unicitatea Banatului stă în oameni. Sunt total diferiți. Munții schimbă oamenii. Despart oamenii. Și nu e o pledoarie, e o constatare a mea. Bănățenii sunt mai blânzi, mai înceți, mai cuminți, mai calmi și mai răbdători. În Banat, miroase a Viena, a Austro-Ungaria. Asta e marea diferență. În Timișoara, dacă stai la semafor, cel din spate așteaptă până faci stânga sau dreapta. Cum ai trecut munții, încep claxoanele. Claxoanele sunt semnul barbariei în orașe. În Timioșara nu auzi prea multe. În Banat, s-au amestecat multe etnii. Pe strada mea, unde locuiesc de 44 de ani, una dintre vecine e unguroaică, tanti Marika. Cealalta e nemțoiacă, tanti Grete. La trei case mai jos stă un evreu care are un magazin foarte bun de unde mama își cumpără de toate. Îi cunosc de 40 de ani și n-am avut niciodată vreo problemă. Nu știu și nu înțeleg cum poate cineva să spună ceva de unguri sau de nemți. În Banat, nu există ruptura asta”, spune prezentatorul TV.

Gustul desăvârșit al Banatului

La 30 de km de Timişoara, într-un peisaj cu dealuri domoale, se află orașul Recaș. Aici există o stradă a Viilor, care se intersectează cu strada Bachus și, desigur, cu strada Vinului. La capătul străzii Viilor găsim Cramele Recaș, unde cât vezi cu ochii sunt rânduri de viță-de-vie, aliniate în șiruri perfecte. Plantaţiile au fost extinse de coloniştii germani, la îndemnul curţii imperiale de la Viena. Pentru turiști se organizează degustări, se prezintă tehnologia de vinificație și se organizează tururi ale podgoriilor. Un punct forte al vizitei este „trezoreria”, un spațiu întunecos de-a lungul unui coridor, unde se păstrează în condiții controlate vinuri depozitate aici de persoane particulare. Altă atracție este un depozit unde vinul stă la învechit, în butoaie fabricate din lemn de stejar. Vizita se încheie în sala de degustare, care amintește de sălile de ceremonii ale castelelor gotice. Pe două mese lungi sunt aranjate pahare, lumânări și carafe. Dincolo de sala de degustare este un spațiu cu acces strict controlat, unde se odihnesc cele mai valoroase vinuri produse la Recaș. Printre ele și 20-30 de sticle din anul 1950, un an viticol de excepţie. Și gastronomia este foarte diversificată așa că merită și ea un capitol special. În Timișoara, gurmanzii se pot bucura de "Degustă Timișoara!" - turul gastronomic al orașului, cu ghid privat, celebrul bucătar Uică Mihai. În program sunt incluse o degustare la fabrica de bere artizanală, un prânz tradițional, o degustare de răchie pur bănățeană și prăjituri vieneze, iar cazarea se face la un hotel de 4 stele.

500 de ani este vechimea plantaţiilor de vită de vie din Recaş, potrivit atestării documentare

 

Herculane, perla neagră a Banatului

În Banat, se află o nestemată a stațiunilor balneoclimaterice: Băile Herculane, cea mai veche  stațiune atestată în Europa, construită în urmă cu 2.000 de ani, în timpul Imperiului Roman.

 

Deși se află la altitudinea de doar 168 de metri, în Băile Herculane se poate respira aer ionizat ca la 1.500-2.000 de metri, comparabil cu cel din Alpii elvețieni sau de la Cascada Niagara.

Izvoarele termale de aici au fost cele care au conturat faima stațiunii atât în țară, cât și în străinătate. „Dacă Timișoara e mica Vienă, Herculane a fost mereu comparată cu  celebra Karlovy Vary. Cele două erau cândva stațiunile de top ale Austro-Ungariei. Chiar şi împărăteasa Sisi prefera Băile Herculane. Acum Karlovy Vary are un succes enorm, e bine promovată, însă Herculane nu” susține Bădulescu. „Sunt foarte atașat de Băile Herculane. Nu a existat an să nu fi fost  la Băile Herculane când eram copil. Mergeam cu bunica și stăteam și trei săptămâni. Am mers până acolo și cu bicicleta din Timișoara. Din nenorocire, acum este în paragină totală deși e una dintre cele mai bune stațiuni balneo din Europa” spune Dan Negru.

Lipsa de promovare, problema eternă

Ca multe alte zone ale țării, Banatul nu e exploatat turistic la maximum, în pofida poziționării la granița de vest a României. Cei mai mulți tour operatori care fac circuite turistice omit Banatul și se axează mai mult pe Transilvania, Valea Prahovei, Delta Dunării, Bucovina sau Maramureș. „Autoritatea Națională pentru Turism ar trebui să aibă un buget mai mare. Anul acesta a avut aproape două milioane de euro. Dar dacă turismul românesc aduce la buget două miliarde de euro, mi se pare strigător la cer ca doar unu la mie din sumă să fie alocată promovării. Însă dacă statul nu are posibilitatea să asigure promovarea și nu are bani, privații trebuie să se unească. Un rol mare pentru fiecare regiune îl au asociațiile de promovare turistică. Există deja câteva dedicate anumitor regiuni sau orașe. Bucovina, Valea Prahovei sau Delta Dunării au asociații de promovare.Aceste organizații pot participa independent la târgurile de turism internaționale și pot face cunoscute zonele pe care le reprezintă”, explică Traian Bădulescu.

 

CIRCUIT TURISTIC ÎN BANAT

* BANATUL ȘI CLISURA DUNĂRII de la 159 euro/persoană

4 nopți de cazare la pensiune 3 stele în Dubova, pe malul Dunării cu mic dejun și cină;

Vizite la :

-Cazanele Dunării-Băile Herculane;

- Cascada Bigăr-Anina-Oravița-Rudăria;

- Timișoara și Drobeta Turnu Severin;

 

 

ă

CELE MAI FRUMOASE LOCURI DIN BANAT

Cazanele Dunării

Chipul lui Decebal

Tabula Traiana

Băile Herculane

Cascada Bigăr

Linia ferată Oravița-Anina

Morile de apă de la Rudăria

Porțile de Fier>

 

ă

RECORDURI DIN BANAT

- Cascada Bigăr-cea mai frumoasă cascadă din lume;
- Statuia lui Decebal, situată pe Dunăre-cea mai mare sculptură în piatră din Europa;
- Timișoara-primul oraș  uminat de lămpi stradale electrice din Europa continentală, încă din 1884;


 

×