x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Barcelona. Emotie de toamna

Barcelona. Emotie de toamna

de Magda Cristina Ursache    |    05 Oct 2013   •   13:24
Barcelona. Emotie de toamna

Dacă ar trebui să judecăm cu inima, Barcelona ar fi cel mai frumos oraş din lume. Te emoţionează, te surprinde şi te face să-ţi doreşti să revii. Iar şi iar... Barcelona este genul de oraş pe care-l poţi descoperi în orice anotimp. În decembrie, temperatura ajunge până la aproape 25 de grade Celsius, iar soarele face oraşul să strălucească, emanând un exotism pe care cu greu îl vei simţi în altă parte. În timpul verii, Barcelona devine efervescentă, distracţia strecurându-se din carafe cu sangria şi gheaţă, iar plajele se umplu de cei care doresc să simtă pe propria piele răsfăţul Mării Mediterane.

Poarta de intrare în Barcelona este Aeroportul del Prat, legătura dintre cele două terminale, aflate la distanţă unul de celălalt, făcându-se prin intermediul unui autobuz. Pentru a ajunge în oraş cel mai bine ar fi să luaţi trenul (staţia se află chiar în incinta aeroportului, aşa că nu aveţi cum să vă rătăciţi). Staţiile de pe parcurs vă asigură legătura cu metroul sau alte mijloace de transport în comun. În general însă, este indicat să cereţi informaţii de la birourile turistice aflate atât în aeroport, cât şi lângă marile obiective turistice. De asemenea, v-ar putea fi util Barcelona Card- un card ce vă oferă transport gratuit în oraş, intrari libere sau cu preţ redus la muzee, reduceri la restaurante, baruri, discoteci, plimbări pe mare cu vaporaşul. Tarifele variază între 26 euro (două zile) şi 31 euro (trei zile).


ORAŞUL VECHI
Reprezintă de fapt un păienjeniş de străduţe pietruite, înguste, străjuite de case vechi, cu ferestre colorate şi dantelării în piatră. Cu surprindere vei observa cotind pe una dintre străduţe că-ţi apare în faţă o impunătoare catedrală gotică- Catedrala del Pi sau Maria del Mare- cu porţi monumentale şi altare dedicate numeroşilor sfinţi care o patronează. Tot în partea veche a Barcelonei se găseşte Palao Major- căminul regilor din Catalunia.

La Rambla este cea mai populată şi pitorească stradă din întreg oraşul. Se întinde din Piaţa Catalunia (cea mai importantă zonă comercială, unde se află magazine faimoase precum El Corte Ingles) până la malul Mării Mediterane, la poalele coloanei lui Cristofor Columb (Mirador del Colomb). Este înţesată de turişti sau localnici la orice oră din zi şi din noapte. Magazine, terase unde se servesc preparate tradiţionale şi curg râuri de sangria, artişti costumaţi fantastic ce stau nemişcaţi ore în şir, întruchipând statui cărora le bate inima. Deşi cele mai multe dintre magazine au suveniruri (de la cărţi de bucate, ghiduri turistice, până la copii în miniatură ale Catedralei Sagrada Familia), preţurile sunt mult mai mari decât în oricare altă parte a Barcelonei.

Şi tot pe La Rambla se află cea mai veche piaţă din oraş- La Boqueria, (de unde puteţi alege cel mai delicios jambon, prosciutto sau fructe exotice pe care nu le veţi găsi în magazinele româneşti), dar şi Palatul Güell, construit de Antoni Gaudi, o clădire în care fiecare detaliu al arhitecturii este de fapt o idee care te urmăreşte cu mult timp după ce ai părăsit-o. O metaforă din marmură neagră ce se arcuieşte către cer în culori vibrante.


CAPODOPERELE LUI GAUDI
Merită să ajungi la Barcelona şi doar pentru a privi constucţiile lui Gaudi, unul dintre cei mai mari arhitecţi din întreaga lume. Marea sa dorinţă a fost să încorporeze elementele naturale, vii şi foarte colorate, în piatră, marmură sau ceramică. Aşa de face că fiecare dintre clădirile sale palpită, spun o poveste. Cea mai impresionantă este Catedrala Sagrada Familia, la care Gaudi a început să lucreze în 1883 şi până la moartea sa, cincisprezece ani mai târziu. Lucrările nu s-au terminat nici până în prezent, arhitecţii de azi respectând întocmai planurile originale ale lui Gaudi. Conform estimărilor, peste aproximativ 16 ani Catedrala va putea fi considerată încheiată. Ea va avea 18 turnuri înalte de aproape 170 m ( corespunzându-le celor 12 apostoli, 4 evanghelişti, Fecioarei Maria şi lui Iisus) şi trei faţade- Nativitatea, Patimilie şi Invierea, fiecare fiind decorată cu sute de basoreliefuri şi statui.

Casa Batlló, numită şi "Casa oaselor" (datorită balcoanelor ce imită spinări de peşte sau acoperişului ca de reptilă), Parcul Güell (celebre sunt fântâna în formă de salamandră, acoperişul ca o ciupercă din poveşti sau tunelul flancat de coloane ce se unduiesc precum lianele din pădurile tropicale), La Pedrera (sau Casa Milà)...


ATRACŢII
Nu trebuie să omiteţi o vizită la Acvariu (unul dintre cele mai mari din Europa), pentru a experimenta întâlnirea de gradul zero dintre oameni şi rechini. Aceştia trec pe deasupra capului vizitatorilor, atât de aproape încât ai putea să-i atingi. Muzeele Picasso, Artă Precolumbiană, Ceramică, Istorie a Cataluniei sau Maritim sunt interesante datorită interacţiunii pe care o au vizittorii cu obiectele expuse. Puteţi încerca astfel alura unui cavaler protejat de armură, scut şi coif, călare pe un cal ca din poveste şi ţinând în mână o sabie cu care-şi doboară toţi duşmanii. Poţi testa viaţa dintr-o casă burgheză de secol XIX sau asculta melodiile la modă acum mai bine de 50 de ani. Şi, nu în ultimul rând, poţi să urci la bordul unei corăbii care a făcut parte din celebra Armada.

Obligatoriu trebuie să petreceţi câteva ore pe plajă, nu doar pentru a încerca apa, ci şi pentru a adimira în voie clădirile moderne, arcuite ca nişte aripi de pasăre. Castelul Montjuïc este înălţat pe o colină, chiar deasupra mării, iar telefericul ce asigură accesul permite o panoramă fabuloasă supra Barcelonei. Puteţi coborî apoi uşor, străbătând aleile pitoreşti până când ajungeţi la Fântâna din Faţa Palatului Culturii, care în fiecare seară oferă un spectacol de muzică şi lumini, căderea apei fiind asfel dirijată pentru a fascina. 

×
Subiecte în articol: Jurnalul de Weekend