x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Berlin, pentru vacanţe cu stil

Berlin, pentru vacanţe cu stil

de Vali Blanaru    |    20 Iun 2010   •   00:00
Berlin, pentru vacanţe cu stil
Sursa foto: Nina Mallmann/

Berlinul este o îmbinare perfectă a istoriei, arhitecturii, culturii, petrecerii timpului în aer liber, shoppingului şi distracţiei, fiind o destinaţie ideală de vacanţă indiferent de anotimp.

Germanii au reuşit să-şi transforme capitala într-un oraş fermecător împânzit cu muzee, magazine, monumente, baruri şi cluburi. Peste 60% din oraş e dominat de parcuri, râuri şi poduri.

Pentru a vă optimiza vacanţa, înainte de plecare merită să faceţi un tur virtual al oraşului oferit de biroul de turism pe www.visitberlin.de. Acolo găsiţi informaţii despre ce nu trebuie să rataţi când sunteţi în Berlin. Achiziţionarea "Berlin wellcome card" vă asigură accesul la toate mijloacele de transport public, dar şi reduceri de până la 25% la muzee, restaurante sau magazinele partenere. Cardul de transport este însoţit de un ghid turistic detaliat cu poze şi o hartă a oraşului. În Berlin puteţi ajunge cu maşina personală, trenul sau direct cu avionul. Compania low-cost Germanwings are zboruri în fiecare zi (mai puţin luni) din Bucureşti spre Berlin, iar în funcţie de rezervare, preţul biletului porneşte de la 39 de euro. Se aterizează pe aeroportul Schönefeld, de unde se ajunge în oraş foarte uşor cu trenul.

Dacă francezii au turnul Eiffel, germanii au marea Poartă Brandenburg, scena Revoluţiei din 1989, când a fost deschisă ca simbol al noului oraş unit. Poarta a fost folosită pentru cemonii triumfale de Napoleon, Hitler, iar în zilele noastre a ajuns simbolul Germaniei noi şi un monument impresionant al unităţii şi al păcii. Checkpoint Charlie este locul oficial prin care se făcea trecerea dintr-o parte a Berlinului divizat în cealaltă, în timpul Războiului Rece. Astăzi a rămas una dintre principalele atracţii, cu o expoziţie în aer liber despre încercările de traversare şi importanţa punctului în timpul Războiului. East Side Gallery este ultima rămăşiţă a Zidului din Berlin. Cu o lungime de 1,3 km, zidul este acoperit de imagini şi desene cât se poate de expresive. Holocaustul are dedicat un impresionant monument labirint.
Galeria de pictură din Potsdamer Platz oferă cea mai mare colecţie de opere semnate Rembrandt din lume. "Reichstag", simbolul puterii parlamentare democratice, a fost reconstruit în urma Războiului, cu o anexă din sticlă de unde se poate vedea panorama oraşului. Palatul Charlottenburg, una dintre cele mai opulente clădiri din Berlin, e renumit pentru grădinile sale, dar şi pentru muzee, expoziţii şi galerii.

Berlinul se impune şi ca un oraş al modei. Dacă vreţi să îi întâlniţi pe cei mai cunoscuţi designeri şi high-end fashion, trebuie neapărat să treceţi pragul boutique-urilor din zona Charlottenburg. Suveniruri pentru acasă puteţi lua din zona Kurfürstendamm, unde aveţi la dispoziţie peste 100 de magazine, cafenele şi restaurante.

O seară încântătoare puteţi petrece la Friedrichstadt Palast, unde are loc un impresionant spectacol de balet, patinaj, acrobaţie şi muzică live. Deja peste 400.000 de spectatori au urmărit spectacolul "Qi", unde 32 de balerine cu cele mai lungi picioare dansează în acelaşi timp pe scenă. Friedrichstadt oferă un spectacol grandios în care decorurile se schimbă rapid şi includ printre altele un patinoar mobil de 220 mp, un uriaş bazin de înot şi un candelabru lucrat manual cu 55.000 de cristale. Petrecerea poate continua la cluburile berlineze deschise până dimineaţa devreme.


Cazare în lumea filmelor
Posibilităţie de cazare în Berlin sunt numeroase şi pentru toate buzunarele: de la marile lanţuri hoteliere până la hosteluri şi apartamente de închiriat pentru câteva zeci de euro. Un loc aparte este Hollywood Media Hotel, un adevărat templu dedicat pasionaţilor de filme. Cele 182 de camere sunt dedicate actorilor, regizorilor şi divelor din lumea filmelor. La alegere puteţi sta în camera Charlie Chaplin, Stan şi Bran, Marylin Monroe sau Marlon Brando, ca să enumerăm doar câteva dintre starurile ale căror imagini sunt pictate pe pereţii din camere. Holul hotelului, barul, restaurantele sunt decorate cu fotografii şi afişe originale adunate într-o impresionantă istorie a cinematografiei. De altfel, proprietarul hotelului este Artur Brauner, un renumit producător de filme. În anii '50-'60, Brauner a produs peste 250 filme în Berlin. Sufletul hotelului este însă Marini Neima (foto jos), o româncă stabilită în Germania în urmă cu 10 de ani, care prin muncă susţinută a ajuns managerul SPA-ului din hotelul de patru stele. Te cucereşte cu zâmbetul larg şi pasiunea cu care îţi vorbeşte despre fiecare obiect, de parcă ar face parte din colecţia ei privată. Este expertă în arta masajului, aşa că nu ezitaţi să îi faceţi o vizită.

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice