x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Biserica fortificată de la Hărman, patrimoniu universal

0
Autor: Tudor Cires 01 Oct 2014 - 22:45
Biserica fortificată de la Hărman este şi astăzi centrul comunităţii, de numele căreia se leagă tradiţii, evenimente aprige şi multe, multe poveşti.



Vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Ţara Bârsei, mai exact localitatea Hărman, mijlocul secolului al XVI-lea. Impunătoarea biserică-cetate (ciudată îngemănare de sacru şi profan!), ce se arăta călătorilor de la mare depărtare, era sub asediu. Armata voievodului Moldovei Ştefan Tomşa încerca, în zadar, să străpungă zidurile înalte de 12 metri. Cetatea a rămas în picioare, un punct central în jurul căruia s-a dezvoltat mai departe comunitatea din Hărman. De ce era atât de importantă? Ei bine, cetatea ascundea în interior o comoară. Nu bani, nu aur. Doar… alimente. Petru Diners, îngrijitorul cetăţii de la Hărman, cel care ştie cel mai bine povestea ei, ne-a mărturisit că, indiferent de era pace sau război, "familiile erau obligate să ţină toate alimentele în încăperile-depozit din biserică. Afară din cetate îşi luau doar provizii pentru şapte zile. Când venea sorocul, suna clopotul cel mic din turla de deasupra intrării. Toată comunitatea venea în faţa bisericii, organizat, şi îşi lua proviziile pentru încă şapte zile".

TURNUL SLĂNINEI
În vremuri de pericol, sătenii se retrăgeau între zidurile cetăţii, putând rezista acolo o perioadă îndelungată. Bucate… erau destule. Interesant este că un turn, dintre cele şapte ale fortificaţiei, era rezervat exclusiv depozitării slăninei. "Turnul slăninii", după cum se numea, era prevăzut cu guri de aerisire ca să nu se strice slănina. Ca şi în trecut, şi acum aceasta este unul dintre alimentele care nu lipsesc din nici o bucătărie. "Tăiatul porcului este o tradiţie la noi", ne spune Petru Diners, "preparându-se diferite sortimente din carne, untură de porc, şorici. În ziua când se taie porcul se fac sângerete, cu untură fiartă, cu şorici fiert şi tocat, cu tot felul de mirodenii… Se face «cărtaboş» sau pateu de ficat. Jumările se pot consuma ca atare sau se dau prin maşina de tocat şi se amestecă bine cu usturoi. Se întind pe pâine şi este o mâncare consistentă, foarte bună."

BUCATE CA LA HĂRMAN
Şi pentru că nu degeaba a existat "Turnul slăninei", fiecare gospodar ştie ce trebuie să facă pentru a umple podul cu bucăţi de slănină condimentată, ce vor fi aşezate pe masă mai în toate zilele din an, alături de ceapă şi o ulcea cu vin rece din butoi. "Slănina se taie frumos bucăţi – «hartapale» – se dă cu sare şi se ţine aşa, cam 15-20 de zile. După aceea se spală sarea jos, se dă cu usturoi şi cu boia, apoi se lasă la fum două-trei zile. Fumul trebuie să fie făcut numai din esenţă tare de carpen şi fag. Nu se face din stejar, pentru că fumegă foarte tare şi nu e bun, iar gustul slăninei devine pişcăcios."
Şi tot după tăiatul porcului se face burta, după tradiţia Hărmanului. Se pregăteşte o apă foarte sărată (cât să stea oul deasupra, aşa de sărată să fie), se adaugă foi de dafin şi piper boabe. În acest baiţ se lasă slănina cam 20 de zile, iar după ce se zvântă se pune la cuptor, la foc nu prea iute. Slănina nu trebuie să se topească, doar să se vadă aproape prin ea, să devină străvezie. Se lasă la rece şi se mănâncă. Cu multă poftă! Ce se mai pregăteşte la Hărman? Găluşte cu zarzăre sau găluşte cu prune, prăjituri făcute în casă (dintre ele, prăjitura "pe băţ de pom" – baum stritzel – se serveşte caldă şi este primul preparat ce ajunge pe masa nuntaşilor). În pahare sau căni se toarnă vin din coacăze, din zarzăre, dar şi două băuturi săseşti – cocteil de ouă şi lichior de cacao (acestea din urmă mai ales la masa de Paşte).

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Practică a companiilor aeriene: Biletul de întoarcere este anulat, dacă ai pierdut zborul dus

Practică a companiilor aeriene: Biletul de întoarcere este anulat, dacă ai pierdut zborul dus
 Companiile aeriene anulează, în mod obișnuit, zborurile de întoarcere ale pasagerilor care pierd primul pas al călătoriei, potrivit Daily Mail. Clauzele care stau la baza acestei practici sunt îngropate în...

Trandafiri decorativi din coji de portocale

Trandafiri decorativi din coji de portocale
De câte ori nu s-a întâmplat să aruncați cojile de portocală la gunoi?! Ei bine, acum este momentul să le păstrați și să le transformăm împreună. Rămâneți alături de noi pentru a vedea ce...

Rețeta zilei. Tocana mănăstirească a Maicii Domitiana

Rețeta zilei. Tocana mănăstirească a Maicii Domitiana
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca intr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile,...

Calendar religios. Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf

Calendar religios. Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf
Pe data de 10 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Mc. Mina, Ermoghen si Evgraf. Acestia au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintii Mina si Ermoghen ...

Chipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer

Chipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer
Tentanțiile alimentare sunt multe și, deseori, cedăm în fața lor. Evident, că, din când în când, ne este permisă câte o mică plăcere, însă când acest lucru devine un stil de viață. Iar excepția se...

Reteta zilei: Fursecuri cu lămâie

Reteta zilei: Fursecuri cu lămâie
Ingrediente ● 2 gălbenușuri ● 100 g zahăr pudră ● 120 g unt ● 240 g făină ● 1/2 plic praf de copt ● sucul și coaja de la 1/2 lămâie Mod de...

Cadouri, petreceri și multe ore de repetiții înaintea primei gale live ”X Factor”

Cadouri, petreceri și multe ore de repetiții înaintea primei gale live ”X Factor”
Înaintea primei gale din acest sezon, difuzată astăzi, de la 21.30, la Antena 1, concurenții au avut parte de multe ore de canto, repetiții alături de jurați, dar și de cadouri din partea acestora. Delia...

Ted Baker rămâne fără CEO. Acesta și-a luat concediu după ce a fost acuzat de hărțuire

Ted Baker rămâne fără CEO. Acesta și-a luat concediu după ce a fost acuzat de hărțuire
CEO-ul Ted Baker, Ray Kelvin, își va lua concediu după ultimele speculații de hărțuire, conform BBC. Săptămâna trecută, angajații au făcut o petiție online în care îl acuză pe directorul de 62 de ani...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu despre mâncarea indiană: ”Mai avem puțin și scoatem flăcări!”

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu despre mâncarea indiană:  ”Mai avem puțin și scoatem flăcări!”
”Asia Express” este un reality show ce duce aventura la un alt nivel, iar acest lucru este valabil și la capitolul culinar. Aflați în India, pentru filmările celui de-al doilea sezon,  Liviu Vârciu și...

Culoarea anului 2019

Culoarea anului 2019
Dacă pentru 2018 a fost aleasă nuanţa UltraViolet, culoarea anului 2019 contrastează puternic cu aceasta. Reprezentanţii companiei americane Pantone au anunțat că au ales pentru anul viitor Living Coral (Pantone...

Dacă l-ar întâlni pe Moș Crăciun, Anca Țurcașiu i-ar mulțumi pentru credința în lucruri minunate

Dacă l-ar întâlni pe Moș Crăciun, Anca Țurcașiu i-ar mulțumi pentru credința în lucruri minunate
Galerie Foto  „The Christmas Song”, piesa interpretată de Frank Sinatra și filmul „Polar Express” îi acompaniază Ancăi Țurcașiu fiecare sărbătoare de Crăciun. „Îmi place foarte mult această melodie, atât...

Furnica dansează pentru prima dată alături de fiul ei, Andrei, la “Te cunosc de undeva!”

Furnica dansează pentru prima dată alături de fiul ei, Andrei, la “Te cunosc de undeva!”
Gala Tribut Michael Jackson de sâmbătă, 8 decembrie, ora 20.00, de la “Te cunosc de undeva!”, va fi una emoționantă pentru coregrafa show-ului, Furnica. Aceasta va dansa pentru prima dată, pe aceeași scenă,...

Reteta zilei:Cannelloni cu carne şi sos bechamel

Reteta zilei:Cannelloni cu carne şi sos bechamel
Ingrediente 13 bucăţi cannelloni 500 g carne tocată de vită 2 cepe 4 căţei de usturoi 200 g roşii pasate 150 g caşcaval 2 linguri ulei ½ linguriţă busuioc uscat sare piper pătrunjel Pentru...

Cum se curăţă genţile murdare?

Cum se curăţă genţile murdare?
Genţile şi poşetele se murdăresc destul de repede, atât la interior, cât și la exterior. Dacă îţi doreşti ca acestea să arate impecabil o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ţii cont de următoarele sf...

Alexandra Velniciuc, dezvăluire surprinzătoare: ”Am un talent pe care nu l-am educat în niciun fel”

Alexandra Velniciuc, dezvăluire surprinzătoare: ”Am un talent pe care nu l-am educat în niciun fel”
Actrița Alexandra Velniciuc, care în prezent este concurentă la ”Te cunosc de undeva!”,  vorbește despre viața ei și răspunde deschis în fața șirului de întrebări primite în cadrul emisiunii...
Serviciul de email marketing furnizat de