x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Biserica fortificată de la Hărman, patrimoniu universal

0
Autor: Tudor Cires 01 Oct 2014 - 22:45
Biserica fortificată de la Hărman este şi astăzi centrul comunităţii, de numele căreia se leagă tradiţii, evenimente aprige şi multe, multe poveşti.



Vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Ţara Bârsei, mai exact localitatea Hărman, mijlocul secolului al XVI-lea. Impunătoarea biserică-cetate (ciudată îngemănare de sacru şi profan!), ce se arăta călătorilor de la mare depărtare, era sub asediu. Armata voievodului Moldovei Ştefan Tomşa încerca, în zadar, să străpungă zidurile înalte de 12 metri. Cetatea a rămas în picioare, un punct central în jurul căruia s-a dezvoltat mai departe comunitatea din Hărman. De ce era atât de importantă? Ei bine, cetatea ascundea în interior o comoară. Nu bani, nu aur. Doar… alimente. Petru Diners, îngrijitorul cetăţii de la Hărman, cel care ştie cel mai bine povestea ei, ne-a mărturisit că, indiferent de era pace sau război, "familiile erau obligate să ţină toate alimentele în încăperile-depozit din biserică. Afară din cetate îşi luau doar provizii pentru şapte zile. Când venea sorocul, suna clopotul cel mic din turla de deasupra intrării. Toată comunitatea venea în faţa bisericii, organizat, şi îşi lua proviziile pentru încă şapte zile".

TURNUL SLĂNINEI
În vremuri de pericol, sătenii se retrăgeau între zidurile cetăţii, putând rezista acolo o perioadă îndelungată. Bucate… erau destule. Interesant este că un turn, dintre cele şapte ale fortificaţiei, era rezervat exclusiv depozitării slăninei. "Turnul slăninii", după cum se numea, era prevăzut cu guri de aerisire ca să nu se strice slănina. Ca şi în trecut, şi acum aceasta este unul dintre alimentele care nu lipsesc din nici o bucătărie. "Tăiatul porcului este o tradiţie la noi", ne spune Petru Diners, "preparându-se diferite sortimente din carne, untură de porc, şorici. În ziua când se taie porcul se fac sângerete, cu untură fiartă, cu şorici fiert şi tocat, cu tot felul de mirodenii… Se face «cărtaboş» sau pateu de ficat. Jumările se pot consuma ca atare sau se dau prin maşina de tocat şi se amestecă bine cu usturoi. Se întind pe pâine şi este o mâncare consistentă, foarte bună."

BUCATE CA LA HĂRMAN
Şi pentru că nu degeaba a existat "Turnul slăninei", fiecare gospodar ştie ce trebuie să facă pentru a umple podul cu bucăţi de slănină condimentată, ce vor fi aşezate pe masă mai în toate zilele din an, alături de ceapă şi o ulcea cu vin rece din butoi. "Slănina se taie frumos bucăţi – «hartapale» – se dă cu sare şi se ţine aşa, cam 15-20 de zile. După aceea se spală sarea jos, se dă cu usturoi şi cu boia, apoi se lasă la fum două-trei zile. Fumul trebuie să fie făcut numai din esenţă tare de carpen şi fag. Nu se face din stejar, pentru că fumegă foarte tare şi nu e bun, iar gustul slăninei devine pişcăcios."
Şi tot după tăiatul porcului se face burta, după tradiţia Hărmanului. Se pregăteşte o apă foarte sărată (cât să stea oul deasupra, aşa de sărată să fie), se adaugă foi de dafin şi piper boabe. În acest baiţ se lasă slănina cam 20 de zile, iar după ce se zvântă se pune la cuptor, la foc nu prea iute. Slănina nu trebuie să se topească, doar să se vadă aproape prin ea, să devină străvezie. Se lasă la rece şi se mănâncă. Cu multă poftă! Ce se mai pregăteşte la Hărman? Găluşte cu zarzăre sau găluşte cu prune, prăjituri făcute în casă (dintre ele, prăjitura "pe băţ de pom" – baum stritzel – se serveşte caldă şi este primul preparat ce ajunge pe masa nuntaşilor). În pahare sau căni se toarnă vin din coacăze, din zarzăre, dar şi două băuturi săseşti – cocteil de ouă şi lichior de cacao (acestea din urmă mai ales la masa de Paşte).

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Dorina și Marian Nistor, despre povestea lor de iubire și regretele pe care le au, la ”Totul pentru dragoste”

Dorina și Marian Nistor, despre povestea lor de iubire  și regretele pe care le au, la ”Totul pentru dragoste”
Galerie Foto Dorina și Marian Nistor sunt împreună de mai bine de douăzeci de ani și se consideră suflete pereche. Ei vin astăzi, de la ora 14.00, la ”Totul pentru dragoste”, emisiunea prezentată de Mirela Vaida, la...

Este cel mai SINGUR om de pe planeta!

Este cel mai SINGUR om de pe planeta!
Se spune despre el ca este "cel mai singur om de pe Pamant". Acest barbat de 50 de ani traieste in jungla amazoniana. In urma cu mai bine de doua decenii, toti membri tribulului lui au fost ucisi de o banda de...

Pepe, despre relația pe care o are cu Nea Mărin: ”Când îl sun și îi aud vocea, mă încarc cu energie”

Pepe, despre relația pe care o are cu Nea Mărin:  ”Când îl sun și îi aud vocea, mă încarc cu energie”
Galerie Foto Pepe, alături de Minodora, Romică Țociu și Sânziana Buruiană, formează echipa de vedete care îl ajută pe Nea Mărin în administrarea restaurantului său de pe malul Mării Negre, în cadrul celei de-a treia...

Rețeta zilei: Somon cu broccoli

Rețeta zilei: Somon cu broccoli
Ingrediente sare amareto 2 linguri corisndru tăiat o lămâie 450 g brocoli 2 căței de usturoi ardei rosu 5 fileuri somon 100ml apă Metoda de preparare Amesteca 100 ml apa, sosul,...

Marele secret al celei mai bune salate de vinete

Marele secret al celei mai bune salate de vinete
Galerie Foto Marele secret, care de fapt este o descoperire întâmplătoare, l-am aflat când eram într-o mică vacanță la țară. Prietenii la care am stat câteva zile aveau o mică grădină în care își creșteau...

Monica Anghel: „Cred că ar trebui reglementată legea împotriva violenței asupra animalelor”

Monica Anghel:  „Cred că ar trebui reglementată legea împotriva violenței asupra animalelor”
Galerie Foto Îndrãgita artistã Monica Anghel este o foarte mare iubitoare de animale, la fel ca și tatăl ei de altfel. În momentul acesta, Monica are nu mai puţin de cinci câini, despre care povestește în cadrul emisiunii...

Târg de vară la Muzeul Ţăranului Român

Târg de vară la Muzeul Ţăranului Român
Târgul de vară Nedeie Târg'şor are loc de vineri până duminică la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Cu acest prilej bucureştemii sunt aşteptaţi cu demonstraţii de ţesut, încondeiat ouă, modelaj...

Lidia Fecioru: Dacă nu vom ține cont de lucrurile astea, toată viața noastră se dă peste cap”

Lidia Fecioru: Dacă nu vom ține cont de lucrurile astea, toată viața noastră se dă peste cap”
Galerie Foto Unul dintre cei mai cunoscuți bioenergeticieni din România, Lidia Fecioru, atrage atenția asupra lucrurilor pe care este bine să ne concentrăm  pentru a avea o viață fericită. Invitată la ”Refresh by...

Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital

Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital
Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital. Vedeta umbla prin curte și a simțit cum un cui i se înfige în picior. S-a speriat și a plecat la spital pentru a se trata. ”Umblam ieri prin curte și am si...

Concerte, zone de sport extrem şi graffiti la Creative Fest

Concerte,  zone de sport extrem şi graffiti la Creative Fest
A cincea ediţie a Creative Fest, cel mai mare festival de artă şi cultură urbană din Capitală, va avea loc în perioada 27 - 29 iulie, la Romexpo, oferind un program de concerte, dar şi zone de sport extrem,...

Damian Marley, impresionat de publicul din România

Damian Marley, impresionat de publicul din România
Damian Marley, unul dintre cei mai așteptați artiști de la Electric Castle, a avut parte de un public numeros, în ciuda ploii, care a devenit deja o tradiție pentru festivalul de la...

Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița

Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița
Aşezată într-o splendidă grădină, Mănăstirea din Topliţa a cunoscut, de la începuturile ei şi până în zilele noastre o amplă şi permamentă dezvoltare.  Gândul întemeierii acestei mănăstiri a...

Reţeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac

Reţeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac
Ingrediente 1 foaie de aluat foitaj, decongelat 6 felii de şuncă presată 190 g brânză ricotta 50 g brânză mozzarella 2 linguri lapte 1 praf de nucşoară sare, după gust piper, după gust 1 lingură...

Cum să călătoreşti cu bani puţini

Cum să călătoreşti cu bani puţini
Visezi să vizitezi plajele spectaculoase din Thailanda,  străduțe colorate din Paris, sătucuri din Italia sau ruinele din Atena şi nu îţi permite buzunarul? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pleci...

Superlativele mapamondului. Buncărul Diavolului

Superlativele mapamondului. Buncărul Diavolului
Este deja o certitudine faptul că pe Pământ există locuri și fenomene inexplicabile, ale căror mistere nici oamenii de știintă nu le pot dezvălui. Unul dintre aceste locuri este Buncărul Diavolului din...
Serviciul de email marketing furnizat de