x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bodrum, între mausoleu şi discotecă

Bodrum, între mausoleu şi discotecă

de Tudor Cires    |    31 Mai 2010   •   00:00
Bodrum, între mausoleu şi discotecă
Sursa foto: Tudor Cires/

Bodrum. O staţiune în Turcia, intrată, prin construcţiile sale antice şi medievale, în rândul celor şapte minuni ale lumii. Ori, am putea spune şi altfel: Bodrumul este un oraş care, azi, îşi datorează celebritatea şi prosperitatea sutelor de mii de turişti: vara, aceştia îi sporesc de zece ori populaţia stabilă.

Nu doar Bodrumul, ci întreaga regiune din jurul său e un adevărat paradis al excursiilor şi descoperirilor pentru turişti din întreaga lume. Pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele, la Bodrum şi în împrejurimile sale, există o ofertă tentantă.  

Celebru pentru Mausoleul din Halikarnas (numele antic al Bodrumului), orasul trăieşte, azi, o viaţă modernă, subliniată şi de existenţa, aici, a celei mai mari discoteci în aer liber din Europa.

Între vizitele de neocolit, la Bodrum, se numără cea în port, unde sunt ancorate iahturi luxoase şi de unde putem pleca în croazieră pe Marea Egee. Amfiteatrul antic din Bodrum oferă o vedere extraordinară asupra oraşului şi a castelului medieval, construit de cavalerii ordinului cruciat Sf. Ion (cavalerii Ioaniţi). Un magnific muzeu de arheologie submarină, situat în acelaşi perimetru şi unic în felul său, îi va bucura pe cei interesaţi de astfel de explorări. Zidurile castelului, ornate cu ecusoane ale marilor maeştri ai ordinului, sunt placate cu pietre din marmură verde, recuperate din ruinele mausoleului.

Într-adevăr, Bodrum a fost construit pe ruinele fostului Halicarnas, unde s-a înălţat, timp de 16 secole, până când a fost distrus de un cutremur,  mormântul regelui Mausol (de la al cărui nume provine şi denumirea acestui tip de edificiu funerar). Mausol domnea, în secolul al IV-lea î.Hr., peste Caria, o parte a vechiului imperiu persan, iar mormântul, conceput de soţia sa, Artemisa, a fost terminat trei ani după moartea regelui şi un an după moartea sa. Edificiul rectangular era înalt de 45 de metri şi avea mai multe niveluri. La bază,  se afla camera funerară şi sarcofagul; deasupra, 36 de coloane susţineau o piramidă şi o platformă cu o cvadrigă din marmură trasă de patru cai.

O altă frumoasă  privelişte asupra oraşului Bodrum, aşezat pe peninsula cu acelaşi nume, o avem de pe colina pe care au rămas construcţiile câtorva mori de vânt din secolul  al XVII-lea. Aşezate cu faţa la nord-vest, pentru a primi în plin vânturile de coastă, aceste şapte mori, din care numai două mai sunt în condiţii bune, au fost făcute   din piatră şi din lemn şi au fost folosite, ultima dată, în anii 1970, pentru măcinarea cerealelor localnicilor. Morile de vânt din Bodrum, ca şi altele, din Turcia, sunt în plin proces de restaurare, pentru a fi redate  circuitului turistic.

Preocuparea pentru turism e pregnantă la Bodrum. Un exemplu: la capătul unei strazi de aproape doi kilometri pe care sunt aşezate baruri după baruri, cafenele şi restaurante, se află cea mai mare discotecă în aer liber din Europa, numită, cum altfel? "Halicarnas", în care intră, în fiecare noapte, până la 5000 de persoane. "Disco Halicarnas" e un simbol al Bodrumului şi tinde să devină un simbol al Turciei exuberante şi moderne. În paranteză, fie spus, că Turcia se modernizează, am putut înţelege şi din mesajul transmis, sâmbătă, de tinerii interpreţi pe care i-am văzut în finala "Eurovision" de la Oslo. Având o localizare excelentă, Discoteca Halicarnas beneficiază de cei mai buni cântăreţi şi  DJ, de spectaclole de înaltă clasă, de showuri şi de  servicii de lux. Discoteca e un loc aglomerat în sezonul de vară, cu toate că taxa de intrare este de 20 de euro, în care e inclusă  o băutură. Aici, o bere locală costă 5 euro, iar una de import, circa 10 euro. Programul discotecii este între orele 23-05  şi oferă surpriza ca, în ultima parte a programului, să-şi cufunde vizitatorii într-un strat de spumă gros de un metru, sub care mişcările  dansatorilor se ascund vederii... Vă doresc petrecere frumosă!

×
Subiecte în articol: descoperĂ turcia