x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Buenos Aires: O Capitală cât o Ţară

Buenos Aires: O Capitală cât o Ţară

de Oana Georgescu    |    02 Mar 2011   •   17:06

Popasul de câteva zile în Buenos Aires, o metropolă care te seduce din prima, a avut un scop precis pentru cei 11 membri ai Expediţiei ”RAPAPATATIERRA” 2011, primul program-eveniment al proiectului intitulat ”Pe urmele marilor călători şi exploratori români” (este vorba despre Iuliu Popper, cel mai cunoscut explorator al Ţării de Foc şi Emil Racoviţă, cel care a explorat Patagonia şi zona subantarctică). Punct de plecare către principalul obiectiv al noastru - Capătul Lumii (Ushuaia–Ţara de Foc-Patagonia), Buenos Aires ne-a primit asemeni unei gazde excelente pregătită pentru a satisface orice “gusturi”, dintre cele mai pretenţioase şi mai rafinate. Cu o populaţie de aproximativ 12 milioane de locuitori (foarte mulţi au descendenţă italiană şi spaniolă) în zona metropolitană, Buenos Aires este cel mai mare oraş din Argentina şi unul dintre cele mai mari ale Americii de Sud. A fost fondat în 1536 de Pedro de Mendoza, distrus de indieni şi refondat în 1580 de Juan de Garay. Buenos Aires a devenit important în anul 1776, când a fost numit capitală a Regatului Río de la Plata.

Numit pe bună dreptate “Parisul Americii de Sud", capitala Argentinei este locul în care tradiţiile europene (chiar şi acum comunitatea italiană este cea mai importantă) se contopesc cu spiritul sud-american. Port-drapelul este tango-ul, iar pe bulevarde, artere principale, străzi înguste şi ganguri sunt locuri şi localuri unde se dansează tango 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

"El Centro" este un termen generic care desemnează zona cartierelor San Nicolás şi Monserrat din inima oraşului şi unde găsim baruri, restaurante, cafenele, teatre, practic tot ceea ce ne-am aştepta să întâlnim în centrul unui mare oraş. Nu ştiu să fi văzut însă undeva mai multe teatre, săli de cinema (rulau cu precădere toate filmele nominalizate la Premiile OSCAR), de spectacole, concerte şi cabaret, afişe şi bannere cât...casa cu cele mai importante titluri de musical-uri celebre (foarte apreciate şi căutate aici) ca în Buenos Aires. Aici, de fapt, nici nu ştii ce anume deţine supremaţia ca notorietate – cluburile de tango, restaurantele unde “regină” este carnea de vită argentiniană, fotbalul, muzica, teatrele, gastronomia... Printre mâncărurile naţionale se numără empanadas (un fel de colţunaşi fără de care nu începe nici o masă), locro (ciorbă de porumb, fasole, carne, şuncă şi ceapă), chorizo, tamales (o mâncare din carne, porumb, legume, învelită într-o frunză de porumb şi fiartă), Dulce de Leche (un desert făcut din lapte fierbinte, zahăr şi vanilie).

Mult mai cunoscut este “La Boca”, cartierul clasei muncitoare din Buenos Aires, cunoscut în întreaga lume datorită echipei de fotbal “Boca Juniors”, clubul lui Diego Maradona şi unde se află celebra arenă "La Bombonera". Majoritatea celor stabiliţi aici erau imigranţi din Genova, cartierul păstrând şi astăzi cu mândrie atmosfera tipic italiană. “La Boca” este unul dintre cele mai bune locuri unde se pot savura specialităţi culinare italiene la preţuri "muncitoreşti". “San Telmo”, unul dintre cele mai vechi cartiere din Buenos Aires, te întâmpină cu străzi pietruite marginite de numeroase magazine cu suveniruri şi de clădiri din secolul al XIX-lea, locuite cândva de cele mai importante personalităţi ale vremii. Odată cu lăsarea serii, aici prind viaţă cluburile de tango. Este şi o regulă nescrisă cum că oricine vrea să danseze tango autentic trebuie sa meargă în Buenos Aires, să simtă atmosfera străzilor unde, prin anii 1880 s-a născut în suburbiile sărace ale oraşului, care adăposteau emigranţi de pe toate continentele acest dans controversat, misterios, nemuritor...

Plaza de Mayo, martoră a evenimentelor care au marcat istoria ţării, astăzi loc de desfăşurare a ceremoniilor oficiale şi a protestelor populare unde se află Palatul Prezidenţial "Casa Rosada", Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, parcul "Tres de Febrero", muzeul "Evita" (dedicat celebrei Eva Duarte de Peron) sau Plaza Dorrego (a doua ca vechime din Buenos Aires, înconjurată de clădiri a căror arhitectură reflectă toate influenţele culturale ale oraşului) sunt obiectivele ce nu trebuie ratate.

Ei bine, noi am fost mai puţin “turişti” şi am planificat întâlnirea oficială cu Ambasadorul Ion Vîlcu, la sediul Ambasadei României în Argentina. Având încă de la bun început suportul logistic la Ministerului Afacerilor Externe, am pledat aici pentru unul dintre cele mai importante obiective ale expediţiei: amplasarea la Ushuaia, capitala Ţării de Foc a celor două Plăcuţe Comemorative cu numele lui Iuliu Popper şi al lui Emil Racoviţă, pentru a cinsti memoria acestor personalităţi mult mai cunoscute şi apreciate la Capătul Lumii decât la ei acasă. Obiectiv care se va realiza cu largul concurs al Ambasadorului Ion Vîlcu, cel care ne-a ajutat şi a luat legătura cu autorităţile de la Ushuaia.

Cine mai ştie oare că în Ţara de Foc, datorită MARELUI ROMÂN Iuliu Poppper se află Sierra (Munţii) “Carmen Sylva” (în partea chiliană), Río (Râul) “Carmen Sylva” (în partea argentiniană, cunoscut şi sub numele de Río Chico), Río Ureche, Río “Rosetti”, Sierra “Lahovary, Manu şi Rosetti”, Sierra “Carlos I de Rumania” sau Lago (Lacul) “Broşteni”?! Amănunte probabil neinteresante pentru oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care au ignorat acest proiect ce nu a solicitat nici un ajutor finaciar, dar care aduce o imensă imagine şi notorietate României. Cu toate că scopul Expediţiei RAPAPATATIERRA 2011 a fost aducerea în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale a activităţii şi valorii unor exploratori români de excepţie, pe care îi numim MARI ROMÂNI şi situarea România la loc de cinste în angrenajul relaţiilor ştiinţifice, culturale şi diplomatice pe mapamond - o expediţie organizată exclusiv prin eforturile financiare ale fiecăruia dintre membri. Printre aceştia, se numără prof.univ. dr. Silviu Neguţ, Decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale – ASE Bucureşti, scriitor şi om de radio, o somitate în domeniul geografiei şi geopoliticii, cu o activitate prodigioasă de peste 40 de ani, Alexandru Mironov, fost Ministru al Tineretului şi Sportului, scriitor şi critic literar SF, realizator de radio şi televiziune, publicist, om de ştiinţă şi profesor de matematică, sportiv de performanţă, iniţiator şi coordonator de proiecte educativ-ştiinţifice sau Cristian Hristea, Doctor în Geografie, expert în turism cultural cu o activitate de peste 30 de ani, scriitor şi ziarist de turism, iniţiator de proiecte turistice internaţionale.

×