x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2020   •   10:40
Bulgarii așteaptă turiștii români

Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se așteaptă să reintre în normal și călătoriile între țări, iar românii sunt așteptați cu precădere de la 1 iulie. Până atunci, sunt deja foarte multe rezervări făcute pentru litoralul românesc, ceea ce arată că după lockdown este o mare nevoie de plajă, mare și soare.

 

 

 

Bulgaria nu impune carantină pentru românii care vor să-și petreacă vacanța de vară în țara vecină. Succesul turismului estival a-nregistrat aici o creștere constanță, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să construiască noi hoteluri și să crească numărul ofertelor pentru turiștii interni și străini, românii fiind principala categorie de public-țintă. Chiar dacă va fi o întârziere, anul acesta, iar românii vor merge la vecinii bulgari după 1 iulie, dacă restricțiile se vor ridica și la întoarcerea în țară, estimările hotelierilor sunt optimiste, pentru că vara se anunță lungă, iar sezonul estival ar putea ține până la 1 octombrie, în stațiunile de la malul mării. Un mare avantaj îl au stațiunile concepute pentru familii. În ultimii ani au fost construite mii de noi locuri de cazare pe litotalul Bulgariei.

 

Circuite și excursii de o zi

 

Un avantaj al litoralului bulgăresc este posibilitatea de a face și multe excursii de o zi, cu mașina personaală, ideale pentru familii. De la Sunny Beach se poate vizita superba localitate milenară Nessebar, din sudul litoralului, de la Varna se poate merge la Balcic sau Dalboca. La fel și de la Nisipurile de Aur, plajă situată foarte aproape de Balcic și la Varna. La mică distanță de Varna și de stațiunea turistică Nisipurile de Aur poate fi vizitată una dintre cele mai frumoase mănăstiri săpate în piatră: Aladzha. Ca dimensiuni, este mult mai mare decât cele din România, iar impresionant aici este modul de organizare a spațiului și priveliștea care, de sus, dezvăluie întinderea de ape a Mării Negre, dincolo de o zonă împădurită, ce se întinde pe câțiva kilometri.

 

Vizite scurte, la vecini

 

Dar excursii se pot face și din România, pe litoralul bulgăresc, dacă restricțiile se elimină. Un circuit cultural, dar și culinar, de câteva zile, se poate face foarte aproape de graniță, pe țărmul Mării Negre. Pot fi combinate deliciile arhitecturale cu cele gastronomice, pe bază de fructe de mare. Foarte mulți români vor să viziteze Castelul Reginei Maria a României – supranumit și „Cuibul Liniştit” de la Balcic, înconjurat de o grandioasă grădină botanică, de unde se vede marea. Într-o singură zi se poate vizita castelul Reginei Maria, de la Balcic, dar și fortăreața de la Capul Kaliakra, cu o oprire pentru masa de prânz la ferma de scoici de la Dalboca, unde în meniu sunt zeci de preparate numai din scoici proaspete și melci de mare (rapane).

 

 

Un ospăț doar cu rapane și midii îi așteaptă pe turiști la Dalboca, acolo unde ferma de scoici a devenit celebră datorită priceperii unor bucătari capabili să inventeze și să reinventeze zeci de rețete culinare adaptate specificului local.

×
Subiecte în articol: bulgaria