x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Caretta, regina Insulei Zakynthos

Caretta, regina Insulei Zakynthos

de Elena Stan    |    28 Iun 2009   •   00:00
Caretta, regina Insulei Zakynthos

Minunatele plaje largi şi nisipoase, apele adânci, clare, de un albastru inconfundabil, peşterile de la malul mării, apusurile magice şi climatul blând fac din insula grecească Zakynthos destinaţia perfectă pentru petrecerea unui sejur de neuitat.

Insula, descoperită de Zakynthos, fiul lui Dardanos - regele Troiei, este cea mai sudică dintre Insulele Ionice, situate în vestul Poleponezului, aflându-se la doar 300 de kilometri de Atena. Este renumită pentru numărul mare de exemplare de broaşte ţestoase Caretta - Caretta, specie protejată de lege. Zonele mai înalte, de deal, ale insulei sunt împânzite de plantaţii de măslini, citrice şi păduri de pini.

Din numeroasele plaje, răsfirate de-a lungul insulei, cele mai frumoase şi căutate sunt cele din sud, respectiv Vassilokos, Laganas, Kalamaki, Tsilivi şi Alykes. Pe insulă turiştii pot găsi atât resorturi moderne, cu agitaţie multă şi variate posibilităţi de divertisment, cât şi hoteluri micuţe, retrase, unde poţi petrece o vacanţă minunată în linişte.

"Zakynthos este percepută ca o destinaţie de vacanţă stilată, accesată în general de publicul gen Vama Veche, respectiv tineri care doresc să petreacă vacanţa într-un hotel micuţ, într-un cadru restrâns, nu într-un resort de lux cu multe piscine, baruri sau restaurante. Insula este renumită pentru plajele virginare, pentru peisajele uimitoare, precum şi pentru apa de o culoare fascinantă, de un albastru inconfundabil. Insula este diferită de insulele clasice ale Greciei, respectiv Rhodos, Corfu, Creta, îndeplinind criteriile unei plaje exotice din Oceanul Indian", ne-a explicat Ciprian Enea, consultant al Agenţiei Besttourism.

OBIECTIVE
Locuitorii insulei au construit câte o biserică oriunde li s-a arătat câte un semn divin. Astfel, insula a devenit loc de pelerinaj pentru lumea creştină la anumite sărbători. Cea mai mare şi frumoasă biserică de pe insulă este Catedrala Aghios Dionysos, singura care a scăpat intactă după cutremurul din 1953 cu o canpanila ce aminteşte de Bazilica San Marco din Veneţia, în care se găseşte sicriul cu Sf. Dionysos, patronul oraşului.

De asemene, trebuie vizitată Aghios Keriotissas, construită pe locul unde a fost găsită icoana făcătoare de minuni. Potrivit unor legende, orice tentativă de a muta icoana a fost zadarnică. Alte locuri de neratat sunt Peştera Albastră, din nord-vestul insulei, golfurile, plaja cu epava unui vapor - Navaggio. Turiştii ajunşi pe insulă au variate posibilităţi de a-şi petrece timpul liber.

Iubitorii sporturilor nautice pot face scufundări în apele cristaline, amatorii expediţiilor montane pot descoperi minunata floră şi faună de pe munţi sau se pot relaxa pe plajă, la soare. Tărâmul natal al poetului grec Dionysios Solomos, precum şi al lui Hugo Foscolo şi Xenopoulos, insula este gazda unor numeroase concerte şi manifestări culturale diferite.

CARETTA
Insula se remarcă şi prin grija acordată naturii, având multe zone neschimbate pentru a putea proteja şi prezerva fauna marină, din care face parte binecunoscuta ţestoasă Caretta. În Golful Laganas, Guvernul grec a creat Parcul Naţional Marin pentru a proteja speciile rare de ţestoase. În perioada iulie-august, femelele ies noaptea din mare, sapă un cuib de 50 de centimetri adâncime în nisipul plajei şi îşi îngroapă ouăle. Plajele ţestoaselor sunt semnalizate şi protejate de lege.

 

Oferte atractive pentru turişti
Agenţiile de turism au introdus de scurt timp Insula Zakynthos în ofertele speciale. Preţul unui sejur pe minunata insulă începe de la 300 de euro de persoană. Astfel, la Christian Tour, un pachet turistic ce include şapte nopţi cazare cu mic dejun inclus la un hotel de trei stele, transport cu avionul, transfer aeroport - hotel - aeroport, costă 370-480 de euro de persoană în luna iulie.

Preţurile diferă în funcţie de servicii, de perioada anului şi de hotel. La un hotel de cinci stele, preţul variază de la 760-1.300 de euro de persoană. Tariful nu include taxele de intrare la obiectivele turistice, asigurarea medicală, taxele de aeroport sau excursiile opţionale. Pentru copii între 0-2 ani nu se plăteşte nimic, pentru cei între 2-6 ani se plăteşte 150 de euro, iar pentru cei între 6-12 ani se plăteşte cu 80 de euro mai puţin decât pentru un adult.

"Datorită interesului crescut manifestat de turiştii români pentru această insulă, introdusă de noi în ofertă pentru prima dată anul trecut, avem pachete turistice atractive şi anul acesta pentru această destinaţie. Insula are deja fani în rândul turiştilor români, aceştia fiind plăcut impresionaţi de cadrul natural de excepţie, de modul în care grecii au conservat broaştele ţestoase Caretta, precum şi de apele de un albastru inconfundabil", ne-a declarat Cristian Pandel, general manager al agenţiei Christian Tour.

×
Subiecte în articol: insula destinaţii turistice