x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cele mai căutate pârtii din România

Cele mai căutate pârtii din România

de Luciana Cocoș    |    25 Noi 2015   •   18:50
Cele mai căutate pârtii din România
Sursa foto: Bogdan Iurascu/INTACT IMAGES

Deschiderea oficială a sezonului de schi este tot mai aproape, așa că pasionații sporturilor de iarnă au toate motivele să înceapă pregătirile. Chiar dacă mulți preferă pârtiile din deja celebrele stațiuni din Europa, și în România condițiile s-au îmbunătățit în ultimii ani.

Vezi IMAGINI LIVE de la munte pe webcam jurnalul.ro

În România se poate schia pe 147 de pârtii omologate din 17 judeţe. Iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de aproximativ 126 de kilometri de pârtie. Administrarea lor însă depinde de autorități locale sau investitori privați. Așa că și dotările diferă de la caz la caz.

Cele mai noi oportunități


Pârtiile Transalpina Ski Resort, din județul Vâlcea, sunt printre cele mai noi din România. În martie 2012 a fost inaugurată prima pârtie de schi și snowboard, Mioarele, iar în 22 decembrie 2012 s-a deschis oficial Transalpina Ski Resort. Cele șapte pârtii au o lungime totală de nouă kilometri, sunt prevăzute cu sistem de înzăpezire și instalații de transport pe cablu. Prețurile pentru o zi de schiat sunt accesibile, un skipass ajungând la 85 de lei pentru adulți și 75 de lei pentru elevi și studenți. Stațiunea are însă un minus la capitolul cazare. Există doar câteva pensiuni în zonă. Cele mai multe opţiuni sunt în Voineasa, localitate aflată la 30 km distanţă.

Vezi IMAGINI LIVE DIN Poiana Braşov - Postăvarul

Arena Platoș este un resort relativ tânăr, inaugurat în 2010, se află în apropierea stațiunii Păltiniș din județul Sibiu. Situat la o altitudine de 1.400 de metri în Munții Cindrel, complexul de schi şi agrement oferă iubitorilor de sporturi de iarnă cinci pârtii dotate cu patru instalații de transport pe cablu, tunuri de zăpadă, nocturnă, centru de închirieri, şcoală de schi şi snowboard, apres-ski bar construit după model austriac, tabere și evenimente.

VEZI IMAGINI LIVE DIN Poiana Braşov - Pârtia Bradul

Domeniul Schiabil Șureanu este una dintre puținele stațiuni din județul Alba dedicate sporturilor de iarnă. Are nouă pârtii de schi și snowboard. Zăpada măsoară peste 1,5 metri din decembrie până în aprilie. Cele nouă pârtii sunt dotate cu două teleschiuri și un telescaun, iar gradele de dificultate sunt pentru toate nivelurile. Spre deosebire de alte domenii schiabile din țară, aici sunt trei apres-ski-uri cu structuri constructive inedite ca forme arhitecturale, situate pe versanți diferiți, pentru a percepe perspective deosebite asupra între Schiabil Șureanu. gului ansamblu al Domeniului

Trasee cu vechime

Poiana Brașov este însă cea mai căutată stațiune în sezonul de iarnă. A fost fondată în 1895, iar în 1951 a găzduit Jocurile Mondiale Universitare de iarnă. Cu această ocazie, s-a dat în folosinţă şi primul teleferic, Poiana-Postăvarul, pe o lungime de 2.150 m. Dezvoltarea cea mai mare a staţiunii a avut loc în ultimii 30 de ani când s-au construit hoteluri şi noi pârtii, dar şi instalaţii de transport pe cablu.

VEZI IMAGINI LIVE DE LA Azuga - Telegondolă

În prezent, stațiunea Poiana Brașov arată mai degrabă ca un oraș decât a stațiune de schi și snowboard și este căutată inclusiv pentru hotelurile de lux. Dispune de 12 pârtii cu grade diferite de dificultate (o pârtie olimpică, trei pârtii pentru coborâre și slalom uriaș, o pârtie pentru slalom special, două trambuline etc.). Prețurile sunt însă printre cele mai mari din țară. Pentru doar patru ore de schi, turiștii scot din buzunar 95 de lei, iar un abonament de 10 zile ajunge la 1.000 de lei.

VEZI IMAGINI LIVE DE LA Sinaia - Telegondolă

Pe Valea Prahovei sunt trei mari stațiuni căutate pentru sporturile de iarnă: Sinaia, Buşteni și Azuga. În Sinaia există șase pârtii și trasee albastre de dificultate mică (aproximativ cinci kilometri), 11 pârtii și trasee roșii de dificultate medie (aproximativ 11 kilometri), trei pârtii negre (2,8 kilometri) și trei pârtii cu zăpadă artificială (2,75 kilometri). Pentru cei care vor să învețe să schieze, este recomandată Pârtia Începători, cu un nivel mic de dificultate și cu o lungime de 173 de metri.

VEZI IMAGINI LIVE DE LA CABANA BÂLEA LAC!

Altitudinea de plecare este la 2.062 de metri, are o diferență de nivel de 20 de metri și înclinația de 12%. Pârtia Începători din Sinaia nu este deservită de nicio instalație de transport pe cablu. Schiorii experimentați aleg însă Pârtia Carp. Este o pârtie cu un nivel avansat de dificultate și are lungimea de 1.382 de metri. Altitudinea de plecare este la 2.056 de metri, are o diferență de nivel de 449 de metri și înclinația de 35%. Pârtia Carp din Sinaia este poziționată pe traseul Cota 2000 – Cota 1400 și este deservită de telescaun și telecabină.


Puneți preț pe echipament

Cei care vor să înceapă să practice sporturi de iarnă trebuie să știe că îmbrăcămintea este un capitol foarte important, la fel ca și echipamentul folosit. Hainele trebuie să ofere protecție împotriva frigului, a vântului și a umezelii. Îmbrăcămintea de schi și snowboard poate fi împărțită în trei straturi separate. Îmbrăcarea în straturi oferă flexibilitatea de adaptare la condiții de frig sau soare, prin adăugarea sau eliminarea straturilor, după cum este necesar. „Fie că vorbim de schi, fie că vorbim de snowboard, echipamentul outdoor este foarte important. Te ajută să ai grijă de sănătatea ta, protejându-te”, ne-a declarat Robert Stănescu, fondatorul site-ului ski-si-snowboard.ro.

Prețuri echipament
- Jachetă schi: de la 159 lei
- Pantaloni schi: de la 89 lei
- Clăpari: de la 249 lei
- Schiuri: de la 500 lei
- Bețe schiuri: de la 49 lei
- Cască schi: de la 49 lei
- Ochelari: de la 229 lei

Cea mai frecventată stațiune de pe Valea Prahovei este Sinaia, unde există 20 de pârtii însumând aproximativ 19 kilometri.

Prețuri Transalpina Ski Resort
- Skipass adult pentru 1 zi = 85 lei
- Skipass adult pentru 7 zile = 450 lei
- Ab o n amen t FUL L SEZON = 1.000 lei
- Bilet urcare telegondolă/ adult = 20 lei

Pentru iubitorii de freestyle, Arena Platoș se laudă cu cel mai modern fun-park cu nocturnă din România. O zi de schiat costă 75 de lei, iar un abonament valabil întreg sezonul costă 980 de lei.

Pârtii Valea Prahovei

Bușteni
- Pârtia Kalinderu 1 - pârtie roșie, lungime 1.390 m
- Pârtia Kalinderu 2 - pârtie roșie, lungime 1.300 m

Azuga
- Pârtia Sorica - pârtie roșie, lungime 2.100 m
- Pârtia Cazacu - pârtie roșie, lungimea 2.200 m
- Pârtia Cazacu Variantă - pârtie roșie, lungime 400 m
- Pârtia Cazacu Bretea - pârtie roșie, lungime 715 m
- Pârtia Azuga Sud - pârtie albastră, lungime 770 m
- Pârtia La Stână - pârtie albastră, lungime 910 m
- Cazacu Babyski începători - pârtie albastră, lungime 110 m

SURSA: ski-si-snowboard.ro
 

×