x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii China: "Armata" de pescari de pe Lacul celor 100 de insule!

China: "Armata" de pescari de pe Lacul celor 100 de insule!

11 Apr 2018   •   13:47
China: "Armata" de pescari de pe Lacul celor 100 de insule!

In diminetile insorite, suprafata Lacului celor 100 de insule din provincia chineza Zhejiang pare sa clocoteasca in adevaratul sens al cuvantului: zeci de mii de crapi care se zbat pentru a scapa din plasele unei armate de pescari.

 

Pentru Ye Zhinqin, seful unei flotile de vreo 100 de barci, inceputul lunii apriilie inseamna deschiderea sezonului de pescuit. Un loc absolut minunat, numit in chineza Qiandao, adica 1000 de insule, din cauza numeroasele petice de pamant care plutesc, parca, la suprafata apei. Un lac care este de cinci ori mai mare decat Parisul si care este renumit pentru apa cristalina si pentru pesti.

Sezonul de peste dureaza 10 luni. "Suntem precum ciobanii pe pasune", spune Ye Zhinqing. "Urmam peste peste tot acolo unde este", a adaugat el. Odata crapii reperati, intreaga flotila se coordoneaa. Barcile mai mari isi arunca plasele in spatiile mai largi dintre insulite, cele mici "impingand" pestii spre ele.

"Este ca o armata in timpul unei batalii. Mai intai identifici inamicul. Apoi il incercuiesti si il prinzi in capcana", a explicat capitanul. Fara sanse de scapare, miile de crapi ies agitati la suprafata. Guvernul local sustine aceasta tehnica de pescuit considerata de durata. Ea permite pestilor tineri sa scape printre gaurile plaselor, pentru a fi prinsi mai tarziu, cand cresc.

Ye provine dintr-o familie de agricultori. Dar totul s-a schimbat in 1960, anul in care lacul a fost creat prin constructia unui baraj hidroelectric. Sute de mii de persoane au fost atunci mutate. Apa a acoperit, de asemenea, o cetate veche de 2000 de ani, accesibila acum amatorilor de scufundari.

Turismul si pescuitul sunt, acum, principalele surse de venit pentru localnici. Dar pescari se gasesc tot mai greu, tinerii preferand sa-si gaseasca de lucru in oras. "Sunt copii de oras, care nu mai accepta astfel de indeletniri, despre care afirma ca sunt penibile", afirma Ye.

×