x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Circuite gastronomice în Delta Dunării şi Dobrogea de Nord

0
Autor: Diana Scarlat 19 Mar 2019 - 11:35
Circuite gastronomice în Delta Dunării şi Dobrogea de Nord
Vezi galeria foto

Un model de succes, turismul culinar sau gastronomic, pare a fi „pariul” anului 2019 în mai toate zonele turistice ale României. Sibiul este declarat Regiune Gastronomică Europeană, dar şi Dobrogea mizează, anul acesta, pe aceeaşi „reţetă” care deja s-a dovedit un succes în tot ceea ce înseamnă agroturism, nu doar în ţara noastră, ci şi în alte locuri din lume, unde tradiţiile culinare reprezintă o atracţie în sine. Delta Dunării şi zona continentală a Dobrogei, din judeul Tulcea, dar şi zona litoralului, în judeţul vecin, Constanţa, au împreună avantajul de a reprezenta o regiune istorică specială, locuită de 14 grupuri etnice foarte bine reprezentate, care au ce oferi turiştilor români şi străini, din perspectivă gastronomică.

Un model de succes, pe care-l regăsim în ţările balcanice, este turismul gastronomic. Bulgaria şi Serbia şi-au promovat intens această ofertă, în ultimii ani, mizând pe reţetele tradiţionale autentice, astfel încât să atragă turiştii străini spre partea rurală continentală, acolo unde nu sunt peisaje spectaculoase, mari investiţii în baze de cazare şi agrement sau vestigii istorice importante. Dobrogea are avantajul de a putea lega circuitele gastronomice de toate celelalte „ingrediente” ale succesului ofertei turistice: litoral, Delta Dunării, Munţii Măcin, cetăţi antice şi medievale spectaculoase şi zone de agrement. În aceleaşi circuite intră şi un drum al vinurilor, liant între zonele vizitate, dar poate fi adăugat şi un drum al mierii, Tulcea fiind renumită pentru producţia de miere. Anul acesta vor fi lansate primele circuite integrate, bazate pe gastronomia locală, în Dobrogea.

Delicatese tradiţionale mai puţin cunoscute

Dacă până acum ne gândeam la un prânz cu peşte proaspăt, la malul mării sau în Deltă, dobrogenii încep să-şi arate şi celelalte mâncăruri specifice zonei, fiecare grup etnic având câte ceva spectaculos în tradiţia culinară. De la pastrama aromânilor din această zonă istorică, până la „şti” - ciorbă specifică lipovenilor, la storceagul specific pescarilor din Delta Dunării, la plăcinta dobrogeană cu brânză, şuberecul turcesc sau baclavale făcute în casă, Tulcea şi Constanţa pot face sute de combinaţii în care să introducă mâncăruri tradiţionale delicioase, în circuite gastronomice. Iar gastronomia este o parte a culturii populare, astfel încât un astfel de circuit culinar se poate îmbina perfect atât cu natura, cât şi cu vizitele obiectivele turistice ale zonei.

Comunităţile etnice se întrec în bucătărie

Doar în zona Jurilovca, de exemplu, se poate parcurge un circuit turistic unic, ce leagă Delta Dunării de Marea Neagră la Gura Portiţei, dar şi de cetăţile Argamum şi Enisala, iar pentru o incursiune în viaţa satului tradiţional, este demnă de luat în considerare o vizită la ferma tradiţională de la Vişina, localitate vecină cu Jurilovca, unde satul patriarhal arată o realitate diferită de cea din zona Deltei, cu alte etnii şi alte obiceiuri, inclusiv culinare. Iar într-un sejur dedicat Dobrogei, se poate merge spre nordul judeţului, la Luncaviţa şi la Greci, pe traseele din Munţii Măcin, unde şi mâncărurile specifice acestei zone, dar şi vinurile dobrogene şi mierea aşteaptă să fie descoperite de vizitatori. Zone precum Valea Teilor sau Valea Mierii spun povestea uneia dintre regiunile cele mai productive pentru apicultori, de unde pleacă cea mai pură miere naturală, spre pieţele din întreaga lume. Iar combinaţia între gastronomia locală, vinurile locale şi miere poate fi startul unui nou brand regional de mare succes, la fel ca în Serbia.

Tulcea mizează pe agricultura ecologică şi bioeconomie

Dobrogea are şi avantajul de a se situa în topul zonelor cu cele mai întinse suprafeţe pe care sunt culturi agricole ecologice certificate. Doar în judeţul Tulcea se însumează 73.000 de hectare de culturi ecologice, iar Rezervaţia Biosferei Delta Dunării acceptă doar astfel de culturi agricole, astfel încât produsele de aici au şi garanţia Eco şi Bio, o atracţie în sine pentru circuitele gastronomice cu specific local. „Agricultura ecologică este în primul rând o modalitate de valorificare superioară a produsului agricol, prin introducerea în lanţul alimentar scurt generat de turism. Liantul dintre agricultura ecologică şi turismul responsabil este alimentul Bio. Trebuie să ţinem cont de faptul că alimentul Bio este, practic, produsul finit, care ajunge direct la turistul venit să viziteze Delta Dunării şi, în general, judeţul Tulcea. Sunt foarte importante activităţile economice nepoluante, desfăşurate în Delta Dunării. S-a discutat deja nevoia de implementare a conceptului de bioeconomie în Delta Dunării, care va reprezenta fundamentul unei noi alocări de fonduri europene 2021-2027, pentru integrarea în Strategia Dunării”, spune Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

SPA şi relaxare, la Tulcea

Zona de relaxare la SPA din oraşul-poartă spre Delta Dunării, Tulcea, este la piscina acoperită a hotelului Delta, aşezat chiar pe faleză. Pe lângă bazinul cu dimensiuni semiolimpice, există o saună umedă – Hammam, cu baie de aburi turcească –, sală de fitness, jacuzzi şi salon de masaj. Este singurul centru cu piscină acoperită din Tulcea.

Povestea storceagului din Delta Dunării

Specific pescarilor din Delta Dunării, storceagul are câteva secrete. În primul rând, adevăratul storceag se prepară din mai multe tipuri de sturion, pe care pescarii din zona Deltei îi puteau pescui, înainte de aplicarea interdicţiei, prin legislaţia internaţională. Timp de sute de ani, icrele de sturion şi reţetele culinare pe bază de sturion au fost parte integrantă a culturii tradiţionale din aceste locuri. Astăzi, storceagul se prepară din sturion de crescătorie sau chiar din alte specii de peşte, însă nu mai are acel specific deltaic secular al reţetei tradiţionale autentice. Reţeta de storceag s-a născut, de fapt, din nevoia de a prepara peştele pe care locuitorii din această zonă îl prindeau zilnic, pentru a-şi hrăni familiile. Iar combinaţia de mai multe tipuri de sturion rezulta, pur şi simplu, din faptul că pescarii se întorceau acasă cu ceea ce reuşeau să prindă la o ieşire pe apă, doar pentru hrana zilnică. Storceagul este specific în special zonei Sfântu Gheorghe, iar la baza reţetei pare a sta bucătătia ucraineană, fiind diferit de borşul de peşte lipovenesc, din aceeaşi zonă a Deltei Dunării. Pe lângă sturioni, la prepararea storceagului se fierb legumele specifice zonei - cartofi, morcovi, ceapă, ardei gras, iar supei i se adaugă smântână, un gălbenuş de ou şi, eventual, o mână de mărar proaspăt. Şi, pentru că reţetele tind să se influenţeze între ele, în satele izolate dintre ape, există şi varianta care combină mujdeiul de usturoi cu specific lipovenesc în reţeta de storceag, în anumite zone din Deltă.

 

Citeşte mai multe despre:   Delta Dunării

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...
Serviciul de email marketing furnizat de