x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Criza din Grecia nu se simte de pe şezlong

Criza din Grecia nu se simte de pe şezlong

de Luciana Cocoș    |    14 Iul 2015   •   12:28
Criza din Grecia nu se simte de pe şezlong

De câteva săptămâni, Grecia este împărţită în două. De o parte se află populaţia, care suferă de pe urma restricţiilor impuse de guvern ca urmare a presiunii creditorilor internaţionali, iar de cealaltă parte sunt turiştii. Foarte mulţi la număr, ca în fiecare an, de altfel. De la izbucnirea crizei, de la ameninţările cu ieşirea din zona euro a ţării, românii care şi-au rezervat vacanţele pe pământul Eladei îşi pun semne de întrebare cu privire la siguranţa concediului. Din Grecia însă lucrurile se văd cu totul altfel, iar mesajul transmis de agenţiile de turism este unul clar: vacanţele românilor sunt sigure!

Criză sau nu, Grecia rămâne destinaţia preferată a românilor pentru vacanţa de vară. Iar elenii sunt în continuare extrem de ospitalieri. În insule sau în staţiunile de pe partea con-tinentală a Greciei atmosfera este relaxată. Pentru românii aflaţi acum pe șezlongurile de pe plajă, cuvântul criză pare să nu existe. La fel se poate spune și despre localnici, mai ales cei care lucrează în turism. „Turiștii nu trebuie să se teamă de nimic în Grecia. Există mâncare, există benzină, există bani!”, ne-a declarat Loredana Cofari, managerul de rezervări al unei agenţii de turism elene. Același mesaj îl transmit și tour-operatorii români. „În acest moment, vacanţele în Grecia sunt foarte sigure. În insule, pe chartere, totul este preplătit, cazare, transport, mese, deci banii sunt mai mult de buzunar”, spune directorul agenţiei Paralela 45, Alin Burcea. Acesta susţine că gradul de ocupare este foarte mare în această perioadă și îi sfătuiește pe turiști să aibă totuși bani lichizi, deși se pot face retrageri de la bancomatele grecești.



Dincolo de politică
În insulele unde operează câteva agenţii de la noi, nimic nu poate deranja atmosfera paradisiacă. Turiștii nu resimt limitările impuse de băncile elene, iar plajele și terasele sunt pline. „Am fost la faţa locului. Nu există absolut nicio problemă, la bancomate nu sunt cozi. Peste tot se poate plăti cu cardul”, spune Dan Goicea, directorul Cocktail Holidays, care s-a aflat zilele acestea în insulele Mikonos, Creta și Santorini. Mai mult, spune acesta, nimeni nu și-a anulat rezervarea de vacanţă ca urmare a situaţiei incerte din economia Greciei. „Într-o ţară agricolă precum Grecia n-o să se moară niciodată de foame”, a conchis Goicea. Așa că turiștii români se bucură în continuare de delicioasele preparate grecești, care sunt din belșug pe mesele tavernelor. Un mesaj liniștitor transmite și Alexandra Mateuţă, reprezentant Prestige Tours. „Ceea ce se vede la tv este exclusiv o problemă a grecilor și nu-i afectează pe turiști. Se pot scoate bani de la bacomate, se poate plăti cash, este benzină, nu sunt cozi, insulele (Rhodos şi Kos) sunt foarte aglomerate. Nu s-a schimbat absolut nimic!”



Românul rămâne turist fidel
Nici pe partea continentală nu sunt probleme, iar turiştii pot pleca liniştiţi în vacanţe. Fie că au rezervare făcută cu multe luni în urmă, fie că aleg turismul individual, românii pot sta liniştiţi în privinţa vacanţelor în Grecia. „Voi merge în concediu în Grecia la începutul lunii viitoare, pe braţul Sithonia, Halkidiki. Merg acolo, la aceeaşi pensiune, de ani de zile. Îngrijorările care se transmit în media nu sunt confirmate de grecii care trăiesc din turism, aşa că sunt sigur că şi această vacanţă va fi pe măsura aşteptărilor”, ne-a declarat Mihai, un român care se pregăteşte să petreacă un binemeritat concediu pe plajele greceşti.

 

×