x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cum am putea sta la plajă, evitând contaminarea

Cum am putea sta la plajă, evitând contaminarea

de Diana Scarlat    |    28 Apr 2020   •   10:52
Cum am putea sta la plajă, evitând contaminarea

Propunerile venite în ultima săptămână, pentru reamenajarea plajelor astfel încât să se poată face turism pe litoral și în zonele de agrement care au spații destinate helioterapiei, au fost îmbrățișate de unii și contestate de alții. Principalele idei care ar putea fi aplicare sunt de izolare cu panouri a locurilor individuale de plajă sau distanțarea semnificactivă între șezlonguri, pentru a se respecta evitarea contactului între persoane.

Ideile unor hotelieri, de a delimita locurile dintre șezlonduri cu panouri de plastic nu au fost foarte bine primite, nici de hotelieri, nici de turiști. S-a vorbit despre efectul de seră pe care-l vor produce aceste panouri și de disconfortul pe care l-ar putea crea. În plus, materialele pentru panourile despărțitoare ar putea fi și din materiale econogice, care se folosesc și acum în unele locuri, inclusiv în România: stuf, pânză de bumbac, in sau cânepă, chiar și carton. Totuși, există și alte variante care deja se practică, de mulți ani, cu succes. Celebrele baldachine, amplasate pe multe plaje din întreaga lume, inclusiv în România, ar putea fi soluția ideală. Acolo unde deja există baldachine în loc de șezlonguri – chiar și pe plaja din Vama Veche – turiștii au stat și până acum la distanță, unii față de ceilalți. O altă variantă optimă ar putea fi distanțarea maximă între șezlonguri și programarea la plajă, astfel încât să poată beneficia de locurile amenajate cât mai mulți turiști. Dacă șezlongurile s-ar închiria cu ora sau pe durata de două ore, aplicându-se regula „primul venit, primul servit” sau tarife diferențiate, s-ar putea satiface nevoile unui număr mare de turiști, prima selecție făcându-se în funcție de preferințe. Astfel, cine preferă plaja de dimineață, de la primele ore după răsăritul soarelui, va „concura” doar cu cei din aceeași categorie, în timp ce turiștii care preferă orele amiezii vor „candida” pentru locurile din această categorie, la fel și cei care preferă soarele de la lăsarea înserării. O diferențiere de prețuri ar face mai facilă alegerea, pe categorii de buget alocat timpului petrecut la plajă.

 

Soluții pentru plajele neamenajate

Zonele de plajă sălbatică, neamenajată, ar putea funcționa în continuare, respectând regulile distanțării sociale. Așa cum în unele țări deja au apărut marcaje pe asfalt, pentru a se respecta distanța între persoane, în zonele aglomerate, în zonele de plaje fără șezlonguri ar putea exista marcaje pentru a-i orienta pe oameni în spațiu, astfel încât să nu stea prea aproape unii față de ceilalți. Există și varianta de „locuri în picioare”, la fel ca în cazul transportului în comun, pentru cei care ar putea prefera să se plimbe pe malul mării și să înoate, fără a sta la plajă, efectiv. Chiar și în această perioadă, acolo unde plajele sunt deschise, se admit înotul și plimbările pe plajă, ceea ce ar putea rămâne valabil și după relaxarea restricțiilor, astfel încât să poată profita de soare și de apă inclusiv cei care nu mai găsesc locuri libere pe șezlonguri sau în zonele dintre zonele de șezlonguri și pe plajele neamenajate.

 

 

Respectarea distanțării între persoanele de pe plaje ar putea fi asigurată de salvamari. Aceștia ar putea prelua și sarcina instruirii turiștilor și a atenționării lor, în caz că obersvă nerespectarea distanțării regulamentare.

×