x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cum sunt așteptați turiștii în weekendul prelungit de 1 Iunie

Cum sunt așteptați turiștii în weekendul prelungit de 1 Iunie

de Diana Scarlat    |    01 Iun 2018   •   10:56
Cum sunt așteptați turiștii în  weekendul prelungit de 1 Iunie
Sursa foto: mircea struteanu

Peste 30.000 de români au ocupat locurile de cazare de pe Litoral, anul trecut, de 1 iunie, iar anul acesta se așteaptă un număr chiar mai mare de petrecăreți. În afară de Mamaia și Vama Veche, în acest weekend își deschid porțile și alte stațiuni. Vremea de vară și weekendul prelungit i-au determinat pe hotelieri să se pregătească pentru un val de vizitatori, în special pe Litoral, în Deltă și pe Valea Prahovei. Prețurile au crescut în zonele turistice, dar sunt și hotelieri care au înțeles că pot încasa mai mult dacă fac reduceri. În schimb, un val de scumpiri a pătruns în magazine, iar taximetriștii au majorat tarifele.

În ciuda prognozelor meteo greșite în ultimele trei weekenduri, pe Litoral și în deltă nu plouă, ba chiar sunt temperaturi de sfârșit de iulie, în aceste zile. Un fenomen meteorologic ciudat a făcut ca smochinele să fie deja de dimensiunile pe care le aveau de obicei în luna august, iar în apa mării au apărut pești precum stavridul, care se pescuiește la sfârșitul verii. Și turiștii sunt deja pregătiți să invadeze Litoralul și Delta Dunării, la fel ca în mijlocul verii. „Cei mai mulți români aleg, de 1 iunie, destinații din România, în special stațiuni de pe Litoral, dar și pensiuni rurale din diverse regiuni ale României sau stațiuni montane. De asemenea, Delta Dunării are un grad de ocupare de peste 90%. În plus, din ce în ce mai mulți aleg orașe turistice precum Sibiu, Brașov, Oradea, Cluj sau Iași. Multe hoteluri și pensiuni au pregătit programe speciale pentru copii, precum cursuri de echitație gratuite, mini-discotecă, karaoke, dulciuri-cadou și alte programe speciale, în special pe Litoral”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, specialist în turism.

Prețurile țin pasul cu vremea

Hotelierii de la malul mării, dar și agențiile de turism care vând Litoralul, se bucură deja de încasări record și un grad de ocupare de 80% în Mamaia și Vama Veche, iar în celelalte stațiuni se așteaptă ca 60% dintre camere să fie ocupate. În top 3 destinații de 1 iunie se află și Valea Prahovei. „De 1 iunie înregistrăm un grad de ocupare foarte mare, atât la hotelurile noastre de pe Valea Prahovei (Sinaia și Predeal), cât și de pe Litoral. Pe Litoral, avem grad de ocupare de 100% la hotelul Q din Neptun, la Florida și Voila din Mamaia, de 85% iar la hotelul Neptun din Eforie, de 95%. La hotelurile noastre avem animatori pentru copii, pictat pe față, jocuri interactive. În weekend-ul de 1 iunie, ca și de Rusalii, față de alte weekend-uri obișnuite, datorită cererii dar și a includerii unor programe speciale, tarifele au fost, în medie, mai mari cu 20%, atât la hotelurile de la munte, cât și de la mare”, explică Andreea Achiței, operational manager, Bookingpedia. Nu toți hotelierii au crescut prețurile. „Se așteptă peste 30.000 de turiști pe Litoral. Accentul se pune pe familii cu copii, pe activități dedicate copiilor, în stațiunile Eforie Nord, Jupiter, dar și în altele. Avem și o acțiune unitară a mai multor hotelieri, specială pentru copii. Tarifele sunt cele normale pentru luna iunie, sau sunt reduceri, în niciun caz creșteri de tarife. Ofertele pornesc de la 80 lei camera pe zi. De 1 iunie, cele mai căutate stațiuni sunt Mamaia, Eforie Nord și Venus. Cele mai vizate tipuri de hoteluri sunt cele de 4 și de 3 stele. Durata medie a unui sejur de 1 iunie este de 3 nopți, iar majoritatea turiștilor cumpără servicii minime de cazare cu mic dejun, mai rar demipensiune, pensiunea complete sau all inclusive. Pe Litoral oferim, în perioada minivacanței de 1 iunie, programe în Parcul de aventură ”Paradis Land” din Neptun, precum și excursii de o zi în Delta Dunării și în Balcik”, explică Aurelian Marin, director general al agenției ”Paradis Vacanțe de Vis”.

Prima parte a acestui an a beneficiat și beneficiază în continuare de mai multe minivacanțe: de Paște, de 1 Mai, de Rusalii și acum de 1 Iunie. Aceste ”weekend-uri prelungite” au stimulat circulația turiștilor, înregistrându-se creșteri față de anul precedent.

Traian Bădulescu, consultant în turism

Evenimente speciale, pentru atragerea turiștilor

Mamaia, Constanța și Vama Veche și-au crescut numărul de turiști în ultimii ani, prin organizarea unor concerte, festivaluri și alte evenimente atractive. Sudul extrem al Litoralului, adică satele 2 Mai și Vama Veche, au, în acest weekend, altfel de oferte pentru cei care aleg marea. În afară de distracția care își ocupă locul în Vamă, la 2 Mai se organizează concursul anual de Triatlon, unic în țară. “Sunt 700 de participanți anul acesta, la cea de-a noua ediție. Probele sunt deja tradiționale, încep cu o probă de înot de 700 de metri, apoi o tură de 33 de kilometri cu bicicleta în rezervația naturală Hagieni-Albești, și până acolo, pe câmpurile dintre 2 Mai și Hagieni. Se termină cu alergare, între 2 Mai și Vama Veche, de 6 kilometri. Este triatlon fără asfalt, cu provocările pe care le oferă natura. Înscrierile s-au făcut pe site-ul nostru, faraasfalt.ro, iar concursurile încep sâmbătă. De Ziua Copilului avem o cursă a copiilor, pe plaja de la 2 Mai, participanții având vârste între 7 și 14 ani. Vom închide drumurile spre Micul Golf, nu se va putea intra cu mașina în zilele de triatlon. Este un concurs pentru amatori. Aici vin oamenii care vor să descopere triatlonul și să intre în comunitatea triatloniștilor”, a explicat, pentru Jurnalul, Tudor Vlad, organizator al competiției anuale „Triatlon fără asfalt”. Vama Veche așteaptă ocuparea a circa 80% dintre locurile de cazare în acest weekend, iar primarul vrea să transforme cele două sate de pescari în stațiuni turistice, în viitorul apropiat. „Acum vin turiștii liniști, care știu ce vor de la noi. Lucrurile se vor schimba, în curând. Am început procedurile de a schimba statutul Vămii în stațiune de interes local. Vor intra în reparație, în curând, trei străzi din Vama Veche, iar în 2 Mai suntem în procedură de licitație pentru asfaltarea a 8 kilometri de străzi”, a explicat, pentru Jurnalul, Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu, din care fac parte cele două localități.  

×
Subiecte în articol: weekend 1 iunie