x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cumpărături cu beţişoare în Chinatown.

Cumpărături cu beţişoare în Chinatown.

de Vlad Teodorescu    |    03 Iun 2011   •   21:00
Cumpărături cu beţişoare în Chinatown.

Chinatown New York City... Una dintre destinatiile trecute la rubrica 'a nu se rata' pe agenda oricarui turist aflat pentru prima sau pentru a o suta oara in vizita in orasul care nu doarme niciodata. Teoretic, e foarte simplu sa ajungi in perimetrul de circa 500 de hectare traversat de faimoasa Canal Street. Spun teoretic fiindca, practic, nu te lasa inima sa te sui in metrou si sa cobori fix la Grand St. de unde, dupa cateva scari suite in viteza, te trezesti in mijlocul cartierului chinezesc.

Dupa ce ai cutreierat Manhatten-ul in lung si in lat, dupa ce i-ai vazut parcurile si te-ai simtit 'singur acasa' hranind porumbeii, dupa ce ai vizitat magazinele de lux de pe Fifth Avenue si

te-ai oprit la 'buticurile' cu electronice si foto-video la preturi incredibile dupa negociere, dupa ce te-ai zgait la afisele de pe Broadway si te-ai gandit ca da bine la CV sa ai in portofel un cotor de bilet la 'Cats', dupa ce ti-ai imaginat ca a venit anul nou in Time Square si ai bifat 'ritualul bilelor' la taurul (charging bull) de pe Wall Street, deci, dupa ce ai vazut toate astea, realitatea 'sclipicioasa' ce te intampina sus, la nivelul strazii, te trimite direct in alta lume.

Doamnelor si domnilor, celebrul, inegalabilul, formidabilul Chinatown! Considerat ca fiind una dintre cele mai importante concentrari de chinezi in afara tarii de origine, cartierul prinde contur in ultima decada a anilor 1800, avand ca initiatori nu mai mult de 1.000 de imigranti atrasi de mirajul californian al filoanelor de aur. Odata visul spulberat, a urmat deplasarea pe Coasta de Est, integrarea in industria textila si stabilirea in preaj­ma Potomac-ului. Azi este un cartier infloritor, in continua expansiune (poate de aceea Little Italy e din ce in ce mai... little!), unde chiriile in casele construite in stilul clasic al sfarsitului de secol XIX ajung sa egaleze sumele platite in partea de sus a Manhatan-ului, langa celebrul Central Park.

Cu cat te indepartezi de zona turistica, lipita de strazile principale, cu atat spiritul 'made in China' este mai autentic, mai prezent la fiecare colt. Patria 'fake'-ului, a copiilor dupa original, a contrafacerilor se transforma incet, incet in locul unde poti descoperi ce au civilizatia si cultura chineza mai de pret. Nu ceasuri de cativa dolari reproduse dupa firme de renume, ci artizanat autentic, migalos lucrat. Nu genti-imitatii din musama, ci leacuri naturiste cu originea pierduta in labirintul istoriei. Si, mai ales, sutele de mici restaurante insemnand tot atatea sute de ispite la care trebuie sa rezisti. Sau nu...

De aceea, dupa o zi petrecuta in Chinatown este imposibil sa nu pleci cu sacosa plina. La fel si stomacul...

×
Subiecte în articol: reportaj