x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Degustări de vinuri în cetăţile Serbiei

Degustări de vinuri în cetăţile Serbiei

de Diana Scarlat    |    22 Oct 2019   •   10:32
Degustări de vinuri în cetăţile Serbiei

Toamna este anotimpul ideal pentru a vizita Serbia. Cele mai interesante circuite din această ţară includ degustări de vinuri, în podgoriile întinse pe sute de hectare, iar pitorescul cetăţilor Belgrad şi Novi Sad atrage vizitatori din întreaga lume. Serbia mizează pe istorie şi pe agroturism, având şi o tradiţie gastronomică ideală.

Degustările de vinuri sunt spectaculoase, pe dealurile cultivate cu viţă-de-vie cât vezi cu ochii, în cramele special amenajate pentru a primi turişti. Un circuit al degustărilor de vinuri îmbină plăcerea bahică şi gastronomia locală, iar pentru revigorare, după un astfel de festin, se pot vizita cele două cetăţi încărcate de istorie: Belgrad şi Novi Sad. Străzile Belgradului, invadate astăzi de turişti din întreaga lume, clădirile-monument, cu o arhitectură impresionantă, viaţa agitată de noapte de pe malurile Dunării şi ale Savei sau blocurile-turn, ridicate în ultimii ani în capitala Serbiei, dezvăluie un oraş cosmopolit, care parcă n-ar fi avut de suferit, în ultimii 2.000 de ani, mai mult decât oricare alt oraş european. Dar Belgrad este varianta urbană a mitologicei păsări Phoenix, pentru că a renăscut de 45 de ori din propria-i cenuşă, ultima oară fiind bombardat în 1999.

 

Biserica în care armele au devenit candelabre

 

Astăzi Belgradul se bucură de pace. Oraşul a înflorit în ultimul deceniu încă o dată în istoria lui agitată, şi a devenit una dintre atracţiile turistice preferate de cei care vor să simtă istoria continentului, de la paleolitic până în contemporaneitate. Urmele istoriei se pot observa la fiecare pas, în special la Belgrad, unde cetatea milenară, construită strategic la confluenţa celor două căi navigabile de importanţă geopolitică şi economică internaţională, Dunărea şi Sava, adăposteşte şi astăzi singura biserică ortodoxă din lume în care muniţia de război şi armele s-au transformat în candelabre, icoane, statui şi decoraţiuni. Şi oraşul Novi Sad oferă astăzi tot confortul dorit de turiştii din vestul Europei sau de pe alte continente. Şi aici, gastronomia locală e o atracţie în sine, mai ales la terasele şi restaurantele de pe malul Dunării, unde peştele este prins direct din apele fluviului, aşa cum localnicii au făcut, timp de sute de ani.

 

Unul dintre locurile cele mai încărcate de istorie ale Belgradului este denumit “La trei capete”, unde cu două sute de ani în urmă se făcecau execuţii publice. Astăzi, strada care altă dată era locul decapitărilor a devenit una dintre cele mai populare artere ale teatrului, muzicii, dansului şi artelor.

 

×