x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere

0
Autor: Diana Scarlat 17 Apr 2018 - 19:30
Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere
Vezi galeria foto

România deţine una dintre cele mai frumoase arii protejate din lume, Delta Dunării, unde timpul parcă a stat pe loc, iar întinderea de ape este singura certitudine. Delta este preferată, în special, de pescari, dar e fascinantă pentru toţi cei care iubesc natura şi plimbările cu barca. Este una dintre puţinele zone turistice unde nu se caută clubbingul sau distracţia, nici măcar confortul maxim, ci liniştea în mijlocul apelor, departe de lumea dezlănţuită. Sunt multe feluri de a gusta minunea Deltei Dunării, în funcţie de preferinţe, de la cort sau ponton plutitor, până la resorturile de patru şi cinci stele, trecând prin mai multe tipuri de pensiuni agroturistice care le oferă atât românilor, cât şi străinilor mărturia vie a unei civilizaţii greu de înţeles pentru cei obişnuiţi cu tot ce înseamnă lumea contemporană.

Principala poartă către Delta Dunării este oraşul Tulcea, de unde pleacă ambarcaţiuni de toate felurile către splendoarea de dincolo de civilizaţie. Primul lucru pe care-l învaţă turistul ajuns aici este că transportul în comun poate fi şi pe apă, din portul turistic, spre orice destinaţie din întinderea de ape. Dar, fiind rezervaţie a biosferei, are şi reguli, iar traseele nu se pot face ocricum şi oriunde. „Sunt 15 trasee autorizate, pe care putem merge. Cel mai folosit este Tulcea - canalul Mila 36 - Gârla Şontea - sat Mila 23 - sat Crişan - Braţul Sulina - Tulcea. Acest traseu face legătura între Tulcea şi cele doua sate care sunt şi principalele destinaţii din Delta Dunării. Alt traseu foarte solicitat porneşte din satul Murighiol - canalul Uzlina - canalul Litcov - Sat Crişan. Este un traseu de o deosebită importanţă, deoarece face legătura între partea continentală, satul Murighiol, şi centrul Deltei, satul Crişan. Aici putem remarca vasta biodiversitate a zonei”, a explicat, pentru Jurnalul, ghidul de turism Ionuţ Călin. Ionuţ este şi ornitolog, iar pasiunea pentru Delta Dunării l-a transformat într-un adevărat motor de promovare a zonei, căreia i-a dedicat întreaga activitate, în ultimii ani.

Alt traseu important, ales de vizitatorii Deltei, porneşte de la Crişan spre canalul Magearu, ajunge la Sulina şi se întoarce la Crişan. “Odată ajunşi la Letea, turiştii pot vizita satul, cel mai bine conservat din întreaga Deltă, dar şi faimoasa pădure Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, ce surprinde prin diversitatea florei”, mai spune ghidul. Al patrulea traseu autorizat, în ordinea importanţei, este Sulina - canalul Caron – Periprava - Golful Musura - Sulina. “Urmând acest traseu, se ajunge aproape de graniţa cu Ucraina. Zona golfului Musura poartă numele de avandeltă, datorita proceselor biologice şi chimice care au loc între apele Dunării şi apa Mării Negre”, explică Ionuţ Călin. Un alt traseu intens circulat porneşte de la Crişan, spre satul Mila 23 - lac Trei iezere - lac Bogdaproste, cu întoarcere la Crişan.

Creşteri generate de dezvoltare

După o perioadă în care turiştii păreau a evita minunea naturii din Delta Dunării, în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creştere timidă, dar constantă. Atât românii, cât şi turiştii străini au început să prindă gustul liniştii de diclolo de ape, dar şi pe cel al mâncărurilor tradiţionale, al rusticului autentic, conservat ca emblemă a civilizaţiei care pare să sfideze trecerea timpului şi istoria. Preţurile nu diferă foarte mult de cele din staţiunile turistice, cele medii pornind de la 120 de lei de persoană, pe noapte, cu mic dejun inclus, la o pensiune mică, până la 290-300 de lei pentru cazare cu trei mese asigurate, la o pensiune sau un hotel de patru stele. Există discounturi, gratuităţi şi pachete complexe pe care le oferă hotelierii şi patronii de pensiuni, dar şi oferte foarte bune ale agenţiilor de turism care fac excursii în Delta Dunării.

Clienţii fideli ai naturii virgine

Dezvoltarea zonei şi a ofertei turistice a adus şi creşterea numărului de vizitatori, dintre care unii se îndrăgostesc în mod iremediabil de această minune a naturii şi devin clienţi fideli. „Numărul de turişti este în creştere. Şi noi am simţit acest lucru, în ultimii ani, dar noi suntem un caz fericit, pentru că am mers bine de la început. La noi vin în special oameni ocupaţi, din oraşe mari, precum Bucureşti, Cluj, Constanţa, care caută multă linişte. Avem circa 80% turişti români şi restul străini. Cei care vin din alte ţări, de obicei fac circuite în care vizitează şi Delta. Dar, în general, vin români care vor să se relaxeze, să pescuiască, să stea la piscină. Cei mai mulţi stau trei nopţi, dar avem şi în lunile de vară familii cu copii care stau şi o săptămână”, explică Denisa Mocanu, reprezentanta pensunii Doi Căpitani, de la Crişan. Turiştii care vor să-şi înceapă aventura pe cont propriu trebuie să ajungă mai întâi la Tulcea, de unde există transport în comun, pe apă. Îşi pot face rezervarea pe site, la una dintre ambarcaţiuni, iar preţul pentru un drum de o oră este între 30 şi 60 de lei de persoană, în funcţie de barca aleasă. De la Tulcea se ajunge la Crişan într-o oră, dar există şi posibilitatea de a alege o excursie cu opriri în mai multe locuri, care adaugă încă o zi de aventură sejurului deja programat. 

Obiceiuri formate în timp

Cei care au ajuns în Deltă în ultimii ani şi-au format deja obiceiuri şi tind să-şi păstreze aceleaşi locuri de cazare, unde au primit ceea ce şi-au dorit. Astfel, s-au format noi tendinţe pe care patronii pensiunilor le pot măsura şi estima, pentru a modela oferta în funcţie de nevoile clienţilor. „Turiştii stau, în medie, minimum trei zile. Pescarii stau, de obicei, o săptmână, dar nu în perioada de prohibiţie. Acum este prohibiţie, două luni, până-n iunie. În perioadele de sărbătoare, cum este minivacanţa de 1 Mai, vin multe familii, care stau până la cinci zile. Sunt familii care vin periodic, de ani de zile, şi stau câte o săptămână. La noi, cei mai mulţi vin din Bucureşti şi din zona Ardealului. Avem grupuri din Austria, care vin deja an de an. Cam 70-80% dintre turiştii noştri sunt români şi restul străini” spune Camelia Puticiu, reprezentanta resortului Hanul Pescarilor, de la Crişan.

Delta Dunării se bucură de un sezon mai generos decât Litoralul. Aici, perioada de sezon este de şapte luni, din aprilie sau mai, în funcţie de vreme, până la începutul lunii noiembrie.

„Noi am avut în jur de 1.700-1.800 de turişti pe sezon. În general, aici vin cei care iubesc natura virgină. Noi suntem ardeleni şi am venit în Deltă pentru că iubim natura, ne place tot ce este aici. Facem tot ce putem pentru a păstra specificul arhitectural şi culinar al zonei, rusticul, tradiţionalul, autohtonul”, mai spune Camelia Puticiu. O poveste asemănătoare regăsim şi la Uzlina, unde resortul Cormoran a fost ridicat de Cornel Găină, ajuns în Deltă mai întâi ca vizitator, în anii '90, devenit în scurt timp investitor şi dezvoltator, care a reuşit să construiasscă o zonă turistică vastă, cu 250 de camere pentru cazarea turiştilor, cu ambarcaţiuni proprii, care oferă şi trasfer individual. 

Agroturismul e în plină ascensiune

Avantajate sunt şi pensiunile mici, care le oferă turiştilor posibilitatea de a simţi din plin viaţa la ţară, în gospodăria dobrogeană, care nu şi-a schimbat foarte mult caracteristicile, în ultimele câteva sute de ani. Confortul s-a îmbunătăţit, pentru a ţine pasul cu nevoile contemporane, dar obiceiurile au rămas aceleaşi. „Noi suntem atât de ocupaţi vara, încât nu vedem foarte bine ce e în jurul nostru. Când mai discutam cu musafirii noştri, ne spuneau, cei care veneau prima dată, că trebuia să vadă şi Delta, iar cei care sunt împătimiţi de pescuit sau de plimbări, revin periodic. Turiştii străini stau cel mult patru nopţi. În general, îşi alocă o săptămână pentru toată Delta şi stau la noi o noapte sau două, apoi merg şi la Sulina şi la Sfântu Gheorghe. Românii stau de la trei nopţi în sus. La noi vin cam 30-40% străini, iar românii vin în general din Bucureşti, Piteşti, Craiova şi Braşov. Noi ne-am şi format o clientelă stabilă. Cei mai mulţi vin la recomandarea cuiva care a mai fost aici. Cei mai mulţi, circa 95%, mănâncă peşte, mai ales dacă e gătit după reţete tradiţionale, Dar sunt şi unii care vor carne, iar foarte mulţi străini sunt vegetarieni sau lacto-vogetarieni. Străinii sunt foarte curioşi, vin peste tot cu noi, să vadă cum se face gospodăria. Noi avem şi o grădină mare şi vor să meargă peste tot cu noi”, spune Elena Călin, reprezentanta pensiunii agroturistice Casa Călin, de la Crişan.

Au fost alese de Autoritatea pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării 15 trasee navale şi nouă trasee terestre, pentru desfăşurarea activităţilor turistice, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Se încearcă limitarea accesului în apropierea zonelor strict protejate şi, totodată, limitarea activităţilor umane asupra biodiversităţii.

Ionuţ Călin, ghid de turistic

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   delta dunării

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Au spus că cei mai de succes oameni se trezesc la 4 dimineața, iar reacțiile au fost geniale

Au spus că cei mai de succes oameni se trezesc la 4 dimineața, iar reacțiile au fost geniale
Rețelele sociale ne-au oferit o perspectivă intimă a vieții celor mai de succes oameni. Putem vedea când mănâncă micul dejun, în ce fel se mențin în formă și cum se trezesc, conform indy100. Ora de dește...

Rețetă de Crăciun: Sarmale in foi de varza

Rețetă de Crăciun: Sarmale in foi de varza
Ingrediente: 1-2 verze murate  1 kg amestec carne tocata  50 g orez  o ceapa mare  4-5 linguri de bulion  sare  piper  cimbru Ingrediente pentru servit...

Invitaţie în Bucureşti, pentru Crăciun şi Revelion

Invitaţie în Bucureşti, pentru Crăciun şi Revelion
Sibiul şi Braşovul sunt socotite deja destinaţii ideale pentru Sărbătorile de iarnă, în timp ce Capitala, care are toate ingredientele pentru a atrage turişti în această perioadă, nu este luată în considerar...

Casa de modă a Victoriei Beckham are pierderi de 10.1 milioane de lire în 2018

Casa de modă a Victoriei Beckham are pierderi de 10.1 milioane de lire în 2018
Casa de modă a Victoriei Beckham a înregistrat pierderi de 10.1 milioane de lire în 2018, conform Agerpres. Casa de modă înființată în urmă cu zece ani de către soția lui David Beckham a avut venituri cu...

Cum  se spală corect geamurile

Cum  se spală corect geamurile
Indiferent de sezon, geamurile necesită o îngrijire atentă în fiecare săptămână. De aceea, vă vom oferi câteva sfaturi pentru a spală corect geamurile.  În primul rând, aspiră ferestrele și pervazul...

Rețetă de Crăciun: Lebăr de casă

Rețetă de Crăciun: Lebăr de casă
Ingrediente:   1 ficat de porc  500-700 g carne de porc  o bucata slanina afumata  2 cepe medii  intestine pentru umplut inima sau alte organe (optional)  foi de...

Ana Baniciu, despre unul dintre cele mai frumoase daruri din copilărie

Ana Baniciu, despre unul dintre cele mai frumoase daruri din copilărie
Ana Baniciu, cântăreață și fostă concurentă “Te cunosc de undeva!”, și-a amintit cu drag despre momentele frumoase din perioada Crăciunului, la “CulTOUR”, ediție care se va difuza astăzi de la ora...

Şerban Copoţ pregăteşte o nouă carte pentru copii inspirată de aventura „Asia Express”

Şerban Copoţ pregăteşte o nouă carte pentru copii inspirată de aventura „Asia Express”
Galerie Foto „Asia Express”, reality show difuzat în curând de Antena 1, este sursa de inspiraţie pentru noua carte a lui Şerban Copoţ, una dintre vedetele care concurează în acest sezon. “Aveam în plan o carte de...

Rețetă de Crăciun: Cozonac cu mac

Rețetă de Crăciun: Cozonac cu mac
Ingrediente pentru aluat: 500 g faina  125 g unt  3 oua  150 g zahar  un plic zahar vanilinat  50 g drojdie proaspata  un pahar lapte cald  coaja unei...

Shakira are probleme cu fiscul spaniol - este datoare cu 14.5 milioane euro

Shakira are probleme cu fiscul spaniol - este datoare cu 14.5 milioane euro
Procurorii spanioli au acuzat-o pe Shakira de evaziune fiscală. Conform CNN, cântăreața este datoare statului cu 14.5 milioane de euro. În perioada 2012-2014, Shakira și-a declarat domiciliul oficial în altă...

Miss SUA a râs de Miss Vietnam pentru că nu știa prea multă engleză

Miss SUA a râs de Miss Vietnam pentru că nu știa prea multă engleză
Miss SUA a postat pe Instagram remarci la adresa capacității altor concurente Miss Universe de a vorbi limba engleză. Conform BBC, incidentul a avut loc în Bangkok, Thailanda, unde evenimentul are loc anul...

Ecaterina Ladin știe de ce „Moș Crăciun există!”

Ecaterina Ladin știe de ce „Moș Crăciun există!”
Dacă l-ar întâlni pe Moș Crăciun, i-ar mulțumi pentru că există. „Această magie a Crăciunului există, deci există și Mos Crăciun”, spune Ecaterina Ladin, pe care spectatorii o pot vedea în rolul lui...

CRBL exasperat de coriandru în Asia Express

CRBL exasperat de coriandru în Asia Express
Mâncarea picantă şi condimentată din Sri Lanka şi India le dă mari bătăi de cap concurenţilor din „Asia Express”, show difuzat în curând de Antena 1. Una dintre victime este şi CRBL, care nu vrea să mai...

Alin Gheorghișan, mărturisiri emoționante despre cadoul care i-a schimbat viața

Alin Gheorghișan, mărturisiri emoționante despre cadoul care i-a schimbat viața
Alin Gheorghișan, actor la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” și concurent al show-ului “Te cunosc de undeva!”, face mărturisiri emoționante,  într-un interviu acordat emisiunii...

Carmen Șerban, mărturisiri surprinzătoare: ”Eu sunt sceptică în privința căsătoriei din ziua de azi”

Carmen Șerban, mărturisiri surprinzătoare: ”Eu sunt sceptică în privința căsătoriei din ziua de azi”
Îndrăgita cântăreață de muzică de petrecere, Carmen Șerban, a vorbit deschis despre momentele dificile din viața sa, despre felul cum privește relațiile, dar și despre faptul că a slăbit foarte mult în...
Serviciul de email marketing furnizat de