x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii EURO 2012, Varşovia rezistă

EURO 2012, Varşovia rezistă

de Alexandru Radescu    |    23 Iun 2012   •   21:00
EURO 2012, Varşovia rezistă

In octombrie 1944, dupa doua luni de lupte de strada, Revolta din Varsovia era reprimata de hitleristi. Infuriat de indrazneala polonezilor, Hitler ordona ca orasul sa fie distrus. Dupa Razboi insa, polonezii au inceput sa recladeasca, sa isi refaca orasul vechi, din cenusa sa reapara fiecare cladire bombardata, incendiata. A fost nevoie de 30 de ani pentru aceasta munca eroica, Stare Miasto fiind acum protejat UNESCO.

Dar ochiul suporterului sau al unui turist obisnuit mai prinde ceva din memoria colectiva imprimata nu doar in cladiri refacute, ci si in monumentele comemorative: ororile hitleriste au fost 'dublate' de cele sovietice si bolsevice. Un astfel de simbol il poti regasi in parcul Gradinilor saxone. Aici se afla Mormantul Soldatului Necunoscut, fiind strajuit in permanenta de militari de garda. Grob Nieznanego Zolnierza contine si urne de la mormintele ofiterilor polonezi ucisi de Armata Rosie la Katyn. Intregul ansamblu este un 'rest' din fostul Palat saxon distrus de nazisti.

Din respectul fata de inaintasi, un patriotism cultivat din generatie in generatie, incepe totul intr-o societate care se prezinta cu demnitate in marea Carte a Neamurilor. Insist pe aceste detalii pentru ca turismul (fie el si in forma unei delegatii de presa) nu este o goana de shopping si nici o leneveala la terase. Boeme, dar linistite de regula, dupa firea localnicilor, agitate insa in aceste zile fierbinti de fotbal. Revarsarea suporterilor din toata Europa (rusi, spanioli, greci etc.) creste PIB-ul si coloreaza atmosfera. Sunt si riscuri, dar Politia a impanzit capitala si trebuie sa ai curaj nebun sau alcoolemie ridicata pentru a-i provoca. Si totusi, daca nu vrei sa ai de-a face cu galagia specifica acestor zile, te poti refugia in Parcul Lazienki, de exemplu. Este unul dintre cele mai mari parcuri din Europa: are palate, canale, pavilioane, gradini, concerte langa statuia lui Chopin, plimbari pe lac cu tot felul de ambarcatiuni.

In Bucuresti avem 'Casa Scinteii', la Varsovia este 'Palatul Stiintei si Culturii' (1955). Acum, spatiile interioare au fost inchiriate la tot felul de firme (spa, cinematograf, sali de conferinte, un muzeu al tehnicii), iar pe perioada EURO a fost amenajat in jurul palatului un imens Fun Zone dedicat evenimentului sportiv. Pe de alta parte, ameliorarea impactului palatului se face in mod special prin 'implantarea' mai multor cladiri-turn cu zeci de etaje.

Fortareata IBC
Departe de furnicarul turistic si de traseele dedicate fanilor veniti la meciuri, polonezii au pus la dispozitia UEFA o hala pentru a fi transformata in IBC. Adica International Broadcast Centre. Creierul intregii transmisii de la EURO 2012, cu o receptie dirijata catre 200 de tari. IBC arata ca o fortareata, cu paza si reguli stricte. Desi eram jurnalisti cu acreditari peste acreditari, orice fotografie era interzisa in interiorul centrului, acolo unde peste 1.100 de persoane au 'casa si masa' pe perioada evenimentului. Din punct de vedere tehnic, Orange are dificila responsabilitate de a asigura infrastructura de comunicatii (in calitate de partener UEFA), dar si echipamentele IT. Doua luni s-a lucrat pentru punerea la punct a IBC-ului.

×