x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În 2011, Egiptul pierde 25% din veniturile estimate din turism

În 2011, Egiptul pierde 25% din veniturile estimate din turism

de Magda Cristina Ursache    |    10 Apr 2011   •   16:52

Atât de vital pentru stabilitatea şi dezvoltarea economică a Egiptului, turismul a fost paralizat o vreme în această ţară, datorită tulburărilor politice din cursul lunii februarie. Se estimează că veniturile pe care Egiptul le obţine din turism vor fi diminuate, în 2011, cu 25%, iar revenirea ţării pe un plan ascendent, în acest domeniu, va putea fi sigură abia în luna septembrie. Revolta populară împotriva regimului lui Mubarak, revoltă care a durat 18 zile, a făcut ca veniturile din lunile februarie şi martie să scadă cu aproape 60%, a declarat ministrul egiptean de resort, Mounir Fakhry Abdel Nour. Cu plajele sale deschise tot timpul anului, cu croazierele pe Nil şi patrimoniul său antic, Egiptul reuşea până anul trecut să acopere, din turism, 10% din PIB.12,5 miliarde de dolari au reprezentat veniturile din 2010, iar 25% din această sumă înseamnă foarte mult, cu atât mai mult cu cât ţara abia a început o tranziţie care ar putea fi costisitoare în sine. Diminuarea valutei străine care intră în ţară, prin servicii turistice, poate duce şi la creşterea numărului de şomeri care provin din acest domeniu. La începutul lunii aprilie, ratele de ocupare ale hotelurilor din staţiunile de la Marea Roşie, de la Hurghada şi Sharm el-Sheikh, rămân sub 40%, iar principalele căi de rezolvare a problemelor sunt lansarea de campanii de publicitate la nivel mondial, presiuni pentru ridicarea interdicţiilor de călătorie şi oferirea de stimulente şi de reducere a taxelor pentru zborurile charter. Pe de altă parte, unii agenţi de turism vor să promoveze chiar PiaţaTahrir din Cairo, epicentrul revoltelor din februarie, drept punct de atracţie turistică.

Egiptul s-a mai confruntat cu reculuri ale pieţei turistice, ca urmare a unor evenimente violente care au avut loc în ţară, dar niciodată ele nu au avut efecte economice atât de puternice şi pe termen atât de lung. În 1997, de exemplu, când patru egipteni înarmaţi au ucis 58 de turişti într-un templu antic din apropiere de Luxor, a fost observată o descreştere, temporară, a interesului pentru călătorii în Egipt. La fel s-a întâmplat în anii 2004 şi 2006, când au existat o serie de atacuri cu bombă în staţiuni de la Marea Roşie sau de la Muntele Sinai. Însă recuperarea s-a făcut relativ repede.

De această dată, crede Andel Nour, “Pacea şi stabilitatea sunt importante şi până când agenţii de turism nu vor fi convinşi că securitatea este readusă în ţară, nu vom putea să recuperăm ce am pierdut”. Abdel Nour, ministrul egiptean al Turismului, sublinia, într-un interviu acordat Reuters: “Facem tot ce putem pentru a asigura lumea că Egiptul este o ţară sigură, iar hotelierii egipteni sunt pregătiţi să primească turiştii. Mă aştept ca ultimul trimestru al acestui an să fie excelent”.

×
Subiecte în articol: Egipt turism abdel nour relansare stabilitatea