x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În concediu cu tichetul

În concediu cu tichetul

de Elena Stan    |    30 Apr 2009   •   00:00
În concediu cu tichetul
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Indiferent dacă lucraţi la o firmă privată sau la una de stat, puteţi beneficia de tichete de vacanţă de la angajator în valoare de până la 3.600 de lei pe an



Tichetele de vacanţă sunt disponibile pe piaţă de la începutul acestei luni, companiile interesate putându-le achiziţiona de la cele nouă unităţi emitente, a declarat Elena Udrea, ministrul Turismului.

BUGETARI. Instituţiile publice acordă tichete de vacanţă personalului propriu, cu condiţia încadrării în cheltuielile bugetare aprobate cu această destinaţie. "Autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau finanţate integral din venituri proprii pot acorda tichete cadou şi tichete de vacanţă personalului din cadrul acestora, cu condiţia încadrării în cheltuielile bugetare aprobate cu această destinaţie", potrivit articolului 24 din Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2009, privind acordarea tichetelor de vacanţă. "La solicitarea noastră au fost introduse tichetele de vacanţă. Toate instituţiile publice pot să acorde tichete în cursul anului, respectând prevederile bugetare ale fiecărei instituţii", a declarat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

VALOARE.
Instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 de lei, urmând să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism. Suma care poate fi acordată salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a şase salarii de bază, brute, pe ţară, garantate în plată, în decursul unui an fiscal, adică 3.600 de lei. Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de angajatori se deduc din impozitul pe profit. Aceste tichete de vacanţă nu constituie o obligaţie pentru angajatori, ele fiind achiziţionate doar de cei care îşi permit şi care doresc acest lucru.

ISTORIC. Tichetele de vacanţă au fost introduse prima dată în Elveţia, căreia i-a urmat Franţa. Un real succes au cunoscut şi în Ungaria. çn 1998, anul introducerii lor pe piaţa ungurească, au fost utilizate de 60.000 de persoane. çn 2008, s-a ajuns la peste 2 milioane de utilizatori, deci practic un sfert din populaţia ţării! Menţionăm că în toate aceste ţări, ca şi la noi, tichetele de vacanţă sunt valabile doar pentru turismul intern.

NUNTĂ DEASUPRA NORILOR

Din ce în ce mai multe cupluri doresc o nuntă extraordinară. Sub apă, în timpul unei sărituri cu paraşuta sau pe terenul de fotbal - creativitatea, din acest punct de vedere, nu are limite. Imaginea romantică a unei nunţi oficiate la bordul unui vas de croazieră al cărei căpitan ocupă postul ofiţerului de Stare Civilă va fi înlocuită în curând cu imaginea unui pilot care oficiază căsătorii la bordul aeronavei, potrivit unui proiect al companiei aeriene low-cost easyJet.

"Oficierea de căsătorii la bordul aeronavei ar fi o onoare pentru mine, ar fi o experienţă unică", consideră Jeffery Husson, căpitan de aeronavă. (E.S.)

LAST MINUTE

Agenţiile de turism scot la vânzare în ultimul moment locurile libere pentru care au garantat şi au plătit. çn aceste condiţii, clientul poate achiziţiona pachetul turistic la un preţ de până la 50% mai mic decât normal. Cea mai mare reducere este pentru plecările de a doua zi. Reducerile diferă şi de perioada din an, de exemplu, vara, reducerile sunt mai mici. În general, turiştii aşteaptă această ofertă, deoarece este soluţia cea mai avantajoasă. (C.D.)

EARLY BOOKING
Termenul se referă la achiziţionarea din timp a pachetelor turistice. Indiferent de perioada din an,  clientul care optează pentru rezervarea serviciilor în avans, cu o lună sau mai mult, beneficiază de reduceri importante. Fiecare agenţie îşi fixează aceste reduceri, care pot fi de la 10 până la 80% sau anunţă reduceri de câteva zeci de euro. Astfel, este de preferat să plătim în avans şi să călătorim mai ieftin. (C.D.)

THAILANDA ECO
Autoritatea de Turism pentru Thailanda şi Industria de turism au format o echipă ce-şi propune să introducă, şi în Thailanda, "turismul verde", sensibilizând opinia publică, şi indirect turiştii, despre modalităţile prin care o vacanţă poate fi "prietenoasă" cu mediul înconjurător. çn acest scop au fost elaborate programe turistice care presupun tururi pe bicicletă (Ampawa), cu trăsuri trase de cai (Lampang) sau cu trenul de-a lungul Thailandei. Printre destinaţiile verzi se numără şi plajele, catalogate în funcţie de impactul pe care-l au asupra mediului. Plajele de cinci stele sunt cele mai valoroase: Bileh în provincia Krabi şi Koh Lidi în provincia Saturn. La categoria de patru stele se află Haat Layan din Phuket şi Haat Samae din provincia Chon Buri.  (S.C.)

×
Subiecte în articol: tichete vacanta info travel