x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În pelerinaj la mănăstiri

În pelerinaj la mănăstiri

de Luciana Cocoș    |    07 Iul 2015   •   14:35
În pelerinaj la mănăstiri
Sursa foto: Bogdan Barbulescu/AGERPRES FOTO

Departe de aglomerația estivală, când majoritatea tânjește după forfota stațiunilor de pe litoral sau de la munte, milioane de turiști pleacă în căutarea liniștii. Acea stare pe care numai aerul monahal o poate crea, acel aer îmbibat de miros de tămâie și mir.

Dumnezeu a binecuvântat România cu numeroase biserici, mănăstiri, schituri și lăcașuri de cult, unele dintre ele de o frumusețe rar întâlnită. An de an, milioane de pelerini vizitează locurile sfinte pentru rugăciune, liniște sufletească și unicitatea locurilor. Aşa se simt protejaţi de divinitate, iar cele câteva zile de periplu la mănăstiri reprezintă cea mai bună metodă de relaxare în concediu, una deloc costisitoare.

Pelerinaje cu avantaje

Fie că alegeți să faceți un tur al mănăstirilor din Moldova sau a celor din Ardeal, trebuie să știți că o astfel de vacanță poate fi foarte avantajoasă şi din punct de vedere financiar. Prețurile de cazare sunt modice, iar la unele mănăstiri sau schituri cazarea este chiar gratuită. Însă locurile sunt limitate, așa că este bine să vă informați din timp.

“De regulă acest segment de „turiști” este format din masa mare de oameni cu posibilități medii și care se organizează mai greu.

În ultimii șapte ani, Agenția de pelerinaje a Patriarhiei a creat pachete tot mai atractive pentru pelerinii care își doresc să ajungă la locurile Sfinte din țară, dar și din străinăntate, astfel că și publicul s-a îndreptat spre această nișă. Faptul că aceste pelerinaje sunt organizate prin parohii reprezintă un adevarat avantaj.

Sunt grupuri mari, bine organizate, ce au în frunte preotul parohiei dar și ghidul agentiei. Astfel, oamenii beneficiază atât de asistență spirituală, dar se bucură și de latura turistică”, spune teologul George Grigoriu.

Cazare, masă și rugăciune


Majoritatea mănăstirilor dispun de spații de cazare pentru turiști, iar preoții care le orânduiesc încearcă să țină pasul cu lumea modernă, oferind tot mai multe facilitățI, regăsite atât în dotările camerelor, cât și în spații special amenajate. De exemplu, la Mănăstirea Curtea de Argeș, acolo unde s-a născut “Legenda Meșterului Manole”, turiștii pot înnopta la așezământul “Casa Pelerinul” care dispune de peste 50 de locuri de cazare în camere single, duble, cu baie proprie, dar și camere cu mai multe paturi, prețurile pornind de la 50 de lei pe noapte. Turiștii care ajung la Mănăstirea Neamț din județul cu același nume se pot caza la Centrul Social Cultural Sf. Paisie care dispune de 50 camere duble dotate cu mobilier, încălzire centrală, grup sanitar propriu, apă caldă, o sală de mese cu o capacitate de 120 locuri, o sală de conferințe de 200 locuri și alte trei săli pentru diferite expoziții.

CAZARE

MĂNĂSTIREA CURTEA DE ARGEȘ
CASA PELERINUL
50 camere single/duble/mai multe paturi
baie proprie/baie comună
preț: de la 50 lei/noapte/pers

MĂNĂSTIREA NEAMȚ
CENTRUL SOCIAL-CULTURAL SF. PAISIE DE LA NEAMȚ
Camere: 15 euro camera single / 12 euro camera dublă
2 Apartamente : 25 euro/noapte
Mic dejun: 3 euro/pers
Prânz: 8 euro/pers
Cina: 7 euro/pers


Totuși, trebuie să știți că nu găsiți aceleași condiții peste tot. La unele mănăstiri cazarea și masa sunt gratuite, însă trebuie să va adaptați traiului monahal și să suportați frigul chiliei în care poposiți, dar și perioadele de post. Cazarea presupune 3 mese pe zi, un pat și o baie, de cele mai multe ori comună. Atenție însă! La orice lăcaș de cult unde vă veți opri în pelerinaj, trebuie să respectați orânduielile bisericești. Distracția este interzisă. Așa că nici să nu vă gândiți la televizor, muzică sau gratare. În cameră stau doar persoane de acelasi sex, iar îmbrăcămintea trebuie să fie decentă. De asemenea, trebuie respectat orarul de slujbe și rugăciune.

Turismul religios, sursă de venituri

Chiar dacă România este înzestrată cu un bagaj spiritual incontestabil, turismul pe această nișă nu benefciază de prea mult sprijin din partea statului. “Vă dau un exemplu. Anul acesta, de 1 mai, au existat nu mai putin de 95.000 de pelerini care au mers să se închine la Prislop, însă zona respectivă nu dispune de locuri de cazare sau pensiuni suficiente, nu există restaurante, astfel încât turiștii nu sunt motivați să rămână mai mult de o zi, maxim două, iar comunitatea locală pierde bani frumoși, pentru că nu știe să primească acest flux de pelerini”, ne-a mărturisit George Grigoriu. Mai mult, teologul atrage atenția asupra unor lăcașuri de cult extrem de valoroase din zona Aradului, aproape uitate de lume. “Sunt biserici vechi, cu istorii și tradiții impresionante, însă lăsate în paragină. Aproape că nu se știe nimic despre ele. Nu există hărți, nu există broșuri, nu există monografii.” (AICI POZA BISERICA LEMN. SURSA: GEORGE GRIGORIU)

PELERINAJE

PELERINAJ MARAMUREȘ ȘI TRANSILVANIA
04 – 08 august
Tarif: 650 lei/pers/cameră dublă/mic dejun
810 lei/ pers/cameră dubla/demipensiune

PELERINAJ PENTRU TOTI LA PARINTELE ARSENIE BOCA
05 – 06 august
Tarif: 195 lei/persoană

PELERINAJ MOLDOVA ȘI BUCOVINA
12 – 16 august
Tarif: 630 lei/pers/cameră dublă/mic dejun
790 lei/pers/cameră dubla/demipensiune

„Când spui România, spui bisericile din Moldova, spui Voroneț, Sucevița, Putna, spui Maramureș, cu Bârsana, sau Cimitirul de la Săpânța, spui bisericile de piatra din Dobrogrea sau Hațeg, spui Curtea de Argeș sau Ansamblul de la Târgu Jiu, spui bisericile de lemn din Transilvania, dar vorbești și de incapacitatea autorităților de a le valorifica, de a atrage turiști străini, ca să nu mai vorbim de cei autohtoni” - George Grigoriu, doctor în teologie



×
Subiecte în articol: pelerinaj manastiri turism religios