x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În Spania, printre coride şi flamenco

În Spania, printre coride şi flamenco

de Diana Scarlat    |    27 Ian 2011   •   23:18
În Spania, printre coride şi flamenco

Plaje însorite, o istorie plină de pasiune, care a lăsat în urmă vestigii celebre, servicii de cea mai bună calitate. O mulţime de posibilităţi de a transforma un sejur într-o excepţională experienţă de viaţă, alegând câteva excursii de o zi în zonele în vecinate. Pe scurt: Spania!

Românii merg din ce în ce mai des în Spania, ţară care are oferte pe gustul tutror. Corida, care nu s-a interzis pe întreg teritoriul ţării, magnificele seri de Flamenco, muzeele din zonele istorice sau peisajele de o frumuseţe sălbatică, la munte sau la mare, fac din această destinaţie o deosebită atracţie, preţurile fiind foarte accesibile pentru oricine.

După ce a intrat parţial într-un con de umbră, Spania a revenit în forţă anul trecut, înregistrând o creştere a numărului de turişti, pentru prima oară în ultimii trei ani. Ministerul spaniol al Turismului a făcut declaraţii optimiste cu privire la creşterea acestui sector care reprezintă 10% din PIB-ul ţării. Regiunile spa­niole cele mai vizitate în 2010 au fost Catalonia şi Insulele Baleare. „Turiştii au câteva motive pentru a alege Spania în 2011: preţurile mici, serviciile foarte bune, căldura şi veselia localnicilor, vremea bună, bogăţia culturală, mai ales în regiunea Andalusia, respectiv Cordoba, Granada, Sevilia şi Malaga şi, nu în ultimul rând, asistenţa turistică, în limba română, pe întreaga durată a unui sejur, pe care orice agenţie ar trebui să o acorde, prin reprezentanţii de la faţa locului, precum şi ghizi atestaţi de Ministerul Turismului din România, specializaţi pe această destinaţie, precum şi ghizi locali”, explică Oana Dănilă de la o agenţie de tu­rism. Ca turişti în Spania putem profita de foarte multe excursii opţionale pe care le oferă agenţiile. Excursiile se pot cumpăra şi de la agenţii locali, însă discount-ul este de până la 30% dacă se achită agenţiilor din România care oferă aceste servicii. Se pot face excursii de o zi la Sevilia şi Gibraltar, preţurile variind între 75 şi 90 de euro de persoană, în funcţie de agenţie. La acelaşi preţ se poate cumpăra o excursie la Cordoba şi Granada, încluzând Mesquita şi Alhambra, unde se vizitează palatul Nasarid, sau o zi în Africa, pentru 90-120 de euro, cu prânz inclus. Unele agenţii au şi oferte promoţionale, precum la trei excursii cumpărate, una se oferă gratuit.

Cei care aleg o excursie la Cordoba întâlnesc acolo semnele istoriei unui teritoriu care a fost centrul ci­vilizaţiei musulmane din Peninsula Iberică timp de trei secole. Situat pe râul Guadalquivir, cel mai mare din Andaluzia, Cordoba este oraşul artei, al marochinăriei şi al bijuteriilor. „Este oraşul care manifestă în modul cel mai pur acel spirit plin de viaţă al spaniolilor. Simt de fiecare dată că mi se lipeşte de suflet şi abia aştept să ajung în cartierul vechi, unde sunt strânse zeci de comori precum Mezquita, cel mai reprezentativ mo­nument al artei şi religiei maure din Spania”, spune Oana Dănilă. Mezquita, Moscheea-Catedrală din timpul dinastiei Omeiazilor, este un monument arhitectural a cărei construcţie a început în anul 780 şi care are 840 de coloane de marmură. Privită din afară, „Mezquita” pare o adevarată fortăreaţă, iar detaliul artitectural din interior îţi taie răsuflarea. Îmbinarea confesională unică în lume – musulmană şi creştină – face ca Mezquita Catedral să poată fi închisă vizitei fie turiştilor creştini, fie celor musulmani. Intrarea în Moscheea-Catedrală este frecvent restricţionată turiştilor îmbrăcaţi necorespunzător. Pe lângă Mezquita, se poate vizita Piaţa del Porto, unde Cervantes a scris o parte din „Don Quijote”, sau Juderia, vechiul cartier evreiesc, dar şi Casa Sefarad sau Casa Andalusi, pe Calle Judios nr. 12, o casă tipic andaluză, din secolul al XII-lea. Cordoba impresionează mai ales prin cu aleile înguste şi întortocheate, special făcute pentru vizitatorii în cuplu.

Cordoba este un oraş multi-milenar, fondat de romani în anul 152 î.Hr., dar care şi-a atins momentele de glorie după anul 711, anul în care arabii au "sărit” Gibraltarul şi au ocupat cea mai mare parte a Peninsulei Iberice. Omul cel mai important din istoria acestei regiuni este sultanul Abd ar-Rahman al III-lea care, în cei 50 de ani de domnie, a declarat independenţa al-Andalus de califul din Bagdad şi a construit un oraş monumental.

Maurii s-au întins, apoi, spre nord, până în Franţa, dar au fost opriţi la Tours de Charles, în anul 733. Documentele istorice arată că asimilarea musulmanilor în Andaluzia a fost înlesnită de lipsa de importanţă pe care poporul spaniol o dădea, în acele vremuri, creştinismului proaspăt instalat, iar "noul crez publicat oficial de împăratul Constantin” nu a avut un mare impact asupra populaţiei spaniole. Spania modernă a început să se formeze după "Reconquista”. Maurii au rămas pe aceste meleaguri până în 1492. În timpul dominaţiei maure au existat mai multe state arabe, dintre care unul dintre cele mai puternice a fost califatul de Cordoba, condus de mai mulţi emiri cu numele Abd er-Rahman.

Granada, oraşul aflat în vecinătatea lanţului muntos Sierra Nevada, a fost ultimul bastion al ocupaţiei maure până în anul 1492, când regii catolici, Isabela de Castilla şi Ferdinand de Aragon, au desăvârşit eliberarea Spaniei, aşa-numita „Reconquista”. Aici nu trebuie ratată Alhambra, care în limba arabă înseamnă „Castelul Roşu”, construit iniţial ca o fortăreaţă în secolul al IX-lea şi transformată apoi într-un complex de palate, în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, declarată monument naţional în 1870. Se vizitează fortăreaţa Alcazaba, palatul Generalife, pala­tul Carol Qvintul şi Grădinile din jurul Palatului Regal, Barrio de la Catedral, unde o lume pestriţă se adună mereu la ora înserării, pentru a asculta şi privi uluitorul spectacol stradal oferit de trubaduri moderni, de artizani ai chitarei, unici în lume. Este Capitala muzicii flamenco!

„Preţurile pentru un sejur în Spania, la hotel de patru stele, în luna mai, pornesc de la 410 euro şi ajung la 430 euro în iunie, incluzând transportul cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu pensiune completă, apă şi vin incluse la masă şi asistenţă turistică. Se poate cumpăra totul şi direct de pe internet, însă preţurile unei vacanţe se pot chiar dubla în acest caz”, explică interlocutorea noastră, sfătuindu-i pe români să apeleze la agenţiile de turism, pentru că astfel pot beneficia de foarte multe discounturi şi alte avantaje.

În 2010, Spania a primit 52,6 milioane de turişti străini, fiind anul în care turismul mondial a cunoscut o revenire puternică, înregistrându-se o creştere de 6,7% a numărului de turişti, conform datelor anunţate luna ceasta de Organizaţia Mondială a Turismului. Deşi sectorul turistic a fost afectat la începutul anului 2010 de evenimente precum închiderea spaţiilor aeriene (în primăvară), ca urmare a norului de cenuşă provocat de vulcanul din Islanda, activitatea şi-a continuat apoi creşterea, înregistrând valori pozitive în Spania timp de şapte luni consecutive, din mai până în noiembrie. Conform datelor furnizate de Madrid, tu­rismul „a câştigat pondere în cadrul PIB” pentru prima oară în ultimii zece ani.

Spania a pierdut în 2008 poziţia a doua în topul celor mai vizitate destinaţii turistice şi s-a aflat pe locul al patrulea în 2009, conform Organizaţiei Mondiale a Turismului.

×
Subiecte în articol: calatorii