x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Între cetăţile solemne, gastronomie şi drumul vinului, în Serbia

Între cetăţile solemne, gastronomie şi drumul vinului, în Serbia

de Diana Scarlat    |    19 Mar 2019   •   11:36
Între cetăţile solemne, gastronomie şi drumul vinului, în Serbia

Serbia mizează pe turismul cultural, iar circuitele care leagă cele mai importante obiective include şi o importantă latură gastronomică. Agroturismul este înfloritor în zonele rurale, chiar în împrejurimile capitalei, Belgrad. Iar producătorii de vinuri s-au unit în circuite turistice comune, care le oferă vizitatorilor posibilitatea de a degusta deopotrivă mâncărurile tradiţionale fabuloase, împreună cu vinurile naturale şi chiar cu mierea excepţională, produsă aici.

O vacanţă în Serbia ar putea fi alegerea cea mai potrivită pentru cei care-şi doresc în acelaşi timp relaxare, distracţie în stil balcanic şi o întoarcere în timp, către perioada de glorie a stilului baroc şi a strălucirii Imperiului Austro-Ungar sau în epoca medievală. O excursie la Novi Sad este alegerea perfectă pentru gurmanzi. Peştele face parte din tradiţie, în oraşul istoric de pe Dunăre, iar reţetele tradiţionale sârbeşti întrec imaginaţia altor popoare. O ciorbă de peşte preparată de bucătarii teraselor din cetatea Petrovaradin este alegerea perfectă, în orice situaţie. Peştele este pescuit chiar de sub terasa-restaurant din cetate. Peştele este vedetă în bucătăria sârbească, pe tot cursul Dunării şi, bineînţeles, la Belgrad, unde se organizează cele mai spectaculoase festivaluri ale peştelui, la care participă pescari şi bucătari din mai multe ţări europene, întrecându-se, în luna septembrie a fiecărui an, în reţete tradiţionale.

Fortăreaţa cosmopolită de lângă România

Novi Sad, cel mai important oraş din regiunea Voivodina, din nordul Serbiei, este astăzi un centru cultural cosmopolit, preferat de turiştii din Europa de Vest şi din Statele Unite ale Americii, în special ca punct de oprire în croazierele pe Dunăre, dar este şi un oraş important pentru turismul de business. Preţurile mici şi multitudinea de posibilităţi pentru a petrece timpul liber, încărcătura istorică deosebită şi cosmopolitismul milenar l-au transformat în principala atracţie şi pentru tinerii europeni care călătoresc foarte mult, cu buget redus, pe urmele istoriei şi civilizaţiei europene. Iar ofertele sunt, la Novi Sad, pentru orice buget, de la hosteluri şi fast-food-uri, până la hoteluri de 5 stele şi restaurante care respectă întocmai tradiţia seculară a locului. Serbia, ţara vecină de la graniţa de vest, este foarte accesibilă, plină de surprize plăcute la fiecare pas, şi ar putea fi destinaţia perfectă pentru cea mai reuşită vacanţă.

Fortăreaţa Petrovaradin înseamnă şi o incursiune în istoria Europei. Istoria intereselor imperiilor, timp de secole, dar şi amalgamul cultural şi etnic din această parte de lume, reprezintă oglinda geopolitică trecută şi actuală a zonei balcanice.

Novi Sad, oraşul istoric străbătut de Dunăre, păstrează strălucirea imperiului, pe o parte a fluviului, iar pe cealaltă parte oferă călătorului o întoarcere în perioada medievală, în cetatea Petrovaradin. Novi Sad înseamnă atât istorie păstrată în arhitectura fabuloasă a centrului oraşului şi a fortăreţei de pe malul Dunării, cât şi natură, viaţă de noapte, cultură populară, vinuri şi gastronomie tradiţională.

 

 

×
Subiecte în articol: serbia