x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Itinerar pe Coasta de Aur a Spaniei

Itinerar pe Coasta de Aur a Spaniei

de Florina Zainescu    |    21 Dec 2008   •   00:00
Itinerar pe Coasta de Aur a Spaniei

PENTRU LA VARĂ  •  VACANŢE ÎNSORITE ÎN COSTA DORADA
Spania. Costa Dorada. Plaje întinse, cu nisipuri fine, parcuri acvatice şi spa-uri, locuri încărcate de istorie şi, în apropiere, munţi numai buni pentru escaladă.



De la Calafell până la delta râului Ebre (sau Ebro), Costa Dorada – Daurada, cum îi spun localnicii, De Aur, cum i-am spune noi – şerpuieşte de-a lungul coastei Cataluniei, scăldată de apele albastre ale Mediteranei. O zonă minunată pe care este bine să o aveţi în vedere când vă faceţi planuri pentru vacanţa de vară. Mai ales dacă aveţi copii. Dacă tot ce vă doriţi este să vă relaxaţi la mare, la soare, puteţi alege Cambrils, o destinaţie liniştită şi foarte frumoasă, care păstrează încă farmecul patriarhal al satului de agricultori şi pescari care a fost odată... Sau La Pineda. Sau Salou, un oraş-staţiune modern, deservit de un club nautic unde "vă puteţi da" cu catamaranul, velierul, jet ski-ul, banana sau caiacul şi puteţi face windsurf sau paraseling. Şi lista poate continua... avantajul acestor staţiuni este că sunt certificate ca destinaţii familiale, drept pentru care au un fel de "grădiniţe" pe plajă unde îşi pot lăsa copiii părinţii care vor să meargă la cumpărături sau, pur şi simplu, să se bucure de câteva ore de linişte. În aceste aşa-zise "grădiniţe" cei mici sunt supravegheaţi de personal calificat, se joacă şi practică diverse sporturi pe plajă şi în apă.

LECŢIE DE ISTORIE.
O altă destinaţie cu plaje minunate, dar şi cu o istorie fascinantă, este Tarragona. Practic, o vizită la Tarragona echivalează cu o incursiune în istoria Spaniei. Tarraco a fost unul dintre cele mai importante oraşe-cetate ale Imperiului Roman, de aici pornind şi cucerirea Peninsulei Iberice. Bucăţi de zid, amfiteatre şi, în afara oraşului de astăzi, monumente funerare, coloane, arcuri de triumf, un apeduct. Cea mai mare parte din clădirile oraşului antic sunt însă îngropate sub clădirile din centrul vechi al oraşului, pentru că în perioada medievală zidurile acestora au fost folosite pe post de fundaţie. Iar altele au fost "modernizate". Din perioada medievală, Tarragona păstrează castele şi alte clădiri devenite astăzi muzee, o superbă catedrală monumentală, capele, biserici, fortificaţii. Tarragona se mândreşte şi cu creaţiile arhitecţilor modernişti.

PE URMELE LUI GAUDI. O altă destinaţie în care arhitectura modernistă, Art Nouveau, este regină absolută este oraşul Reus. Deşi acesta nu este situat pe malul mării şi, deci, nu are plaje, merită vizitat pentru superbele clădiri cu "înflorituri" moderniste din centrul vechi. De altfel Reus este oraşul natal al părintelui modernismului, arhitectul Gaudi. Din păcate în Reus nu există nici o creaţie Gaudi, pentru că acesta a plecat la Barcelona pe la 16-17 ani. A vrut la un moment dat, când devenise deja celebru, să renoveze o clădire din Reus, însă municipalitatea l-a refuzat. Totuşi, creaţiile geniale ale lui Gaudi pot fi admirate, sub formă de machete, într-un muzeu modern din centrul istoric al oraşului.

Cei care iubesc muntele pot da o fugă în regiunea Priorat – este foarte aproape de Reus – unde pot face escaladă, dar pot vizita şi alte locuri importante în istoria Cataluniei: Siurana şi locul de unde ultima regină maură s-a aruncat în hău pentru a nu fi nevoită să se supună creştinilor, cetatea Montblanc sau mănăstirea Santa Maria d’Escaladei. Costa Dorada este deservită de aeroportul din Reus şi de cel din Barcelona, deşi  acesta din urmă este cam departe. Atât spre Reus, cât şi spre Barcelona, există curse aeriene directe de la Bucureşti.

Distracţie şi senzaţii tari

Dacă mergeţi pe Costa Dorada, este musai să ajungeţi în parcul de distracţii Port Aventura. Alfel, v-aţi dus degeaba! Glumesc... Cel mai mare parc de distracţii din Spania este structurat pe cinci zone. În zona Mediterania vă puteţi încerca curajul în "Butoaiele furioase", care vă poartă cu 135 km/h pe un circuit suspendat. "Distracţia" este că de la 0 la 135 de km/h se ajunge în doar trei secunde, iar în timpul turului vă întoarce brusc cu capul în jos deasupra Mediteranei. În zona Polynezia puteţi experimenta o călătorie cu barca printre stânci, cu o coborâre abruptă de pe vârful unui vulcan, în Vestul Sălbatic o cursă nebunească cu trenul, iar în Mexic căderea liberă de la 100 de metri! În China punctul de rezistenţă este Dragon Khan, roller-coasterul cel mai mare din Europa.

×
Subiecte în articol: reus jurnal de călătorie jurnal de c