x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jocuri de iarnă, în mijlocul primăverii, la Bâlea Lac

0
Autor: Diana Scarlat 12 Mar 2019 - 12:01
Jocuri de iarnă, în mijlocul primăverii, la Bâlea Lac
Vezi galeria foto

Iarna îi aşteaptă şi pe cei care n-au avut timp să se bucure de zăpadă până acum sau pe toţi cei care iubesc anotimpul rece şi ar vrea să-l prelungească. La Bâlea Lac, în Masivul Făgăraş, temperaturile se menţin foarte scăzute, până în luna aprilie, indiferent cât de cald este în restul ţării, astfel că iubitorii de senzaţii tari, la peste 2.000 de metri altitudine, pot urca până la „regatul de gheaţă”, unde găsesc un parc de distracţii, un hotel, un restaurant, o biserică, igluuri şi statui, toate făcute integral din gheaţă. Pe 23 martie se va organiza tot la Bâlea Lac şi prima Cupă la Fotbal pe Gheaţă, arbitrată de Helmuth Duckadam.

Un circuit de câteva zile, pentru cei care vor să schimbe anotimpul de mai multe ori, în doar câteva zile, leagă Sibiul de împrejurimile lui fascinante, pline de atracţii culturale unice, dar şi de ofertele de iarnă, care persistă până spre sfârşitul primăverii, la Bâlea Lac. Zona abundă în evenimente culturale, mai tot timpul, mai ales pentru că Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană, în acest an. De altfel, startul seriei de evenimente s-a dat în inima munţilor, în Restaurantul de Gheaţă de la Bâlea Lac, pe 12 februarie. Circuitul poate combina oraşul Sibiu, care oferă vizitatorului perspectiva culturală urbană a Transilvaniei, cu Mărginimea Sibiului şi câteva localităţi de poveste, precum Cârţişoara sau Albota, unde cultura tradiţională a zonei este foarte bine conservată. Tot aici, la Avrig, vechea reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal îşi aşteaptă şi astăzi vizitatorii, aşa cum o făcea şi în urmă cu trei secole, când localitatea mică, de lângă Sibiu, a fost ridicată la rang de obiectiv turistic, de vizionarul guvernator al Transilvaniei. Zona Sibiului îmbină perfect natura, cultura şi gastronomia, fiind unul dintre principalele puncte de atracţie pentru vizitatorii români şi străini.

Locul unde iarna ţine jumătate de an

Unul dintre cele mai fascinante lacuri glaciare ale Transilvaniei este Bâlea, lac glaciar situat la o altitudine de 2.040 de metri, în Munţii Făgăraş, din judeţul Sibiu. În perioada rece a anului, la Bâlea Lac se poate ajunge doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă, de acolo fiind închis celebrul drum tăiat prin munte, Transfăgărăşan, pentru că zăpada îl acoperă aproape jumătate de an. Tocmai de aceea se pot construi clădirile de gheaţă la Bâlea Lac, unde temperaturile sunt negative din octombrie până în mai, astfel încât lacul se menţine îngheţat, iar blocurile de gheaţă ale igluurilor ce iau diverse forme se menţin.

Anul acesta s-a organizat şi primul Simpozion de Sculptură în Gheaţă, astfel încât turiştii se pot bucura de o adevărată expoziţie interactivă, în interiorul hotelului de gheaţă, până la începutul lunii mai, dacă temperaturile se vor menţine sub zero grade Celsius.

O incursiune în istoria populară

Unul dintre satele transilvane puţin cunoscute, dar cu o istorie impresionantă, este Cârţişoara, prin care se trece, pe Transfăgărăşan, în drumul către Bâlea Cascadă. Este satul celebrului ţăran român Badea Cârţan, care îşi risca viaţa, în timpul ocupaţiei austro-ungare, transportând carte românească de pe o parte pe alta a munţilor. Aici se poate vizita Casa Memorială Badea Cârţan, unde există şi astăzi obiecte ce i-au aparţinut eroului român şi care vorbesc despre traiul din perioada sumbră în care chiar şi cititul în limba română era interzis. Acolo, în casa memorială, se poate înţelege foarte bine ce însemna „taxa pe fumărit” şi economia de spaţiu şi de energie pe care ţăranii români erau nevoiţi să o facă, pentru a supravieţui. O vizită în casa memorială este o adevărată incursiune în cultura populară a zonei, pentru a se înţelege mai bine semnificaţia portului popular din Făgăraş şi însemnătatea costumelor populare de nuntă.

Sibiul şi-a prezentat bucatele la Berlin

Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a adus bucatele sibiene cu gust de poveste la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin. Consorţiul Sibiul Regiune Gastronomică Europeană 2019 a organizat, pe 7 martie, o degustare de produse sibiene la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, la invitaţia şi în standul Ministerului Turismului. Bufetul a atras sute de participanţi la eveniment, cu tradiţionalele şi irezistibilele produse sibiene: celebrii cârnaţi picanţi de Sibiu, care au stat la baza reţetei salamului celebru din această zonă, brânză de burduf, unt din Mărginimea Sibiului, multă slană cu ceapă, murături şi pâine de la producători locali, păstrăv afumat, iar la desert, hencleş, plăcinte cu mere şi cu prune. Bufetul a fost asezonat cu vinuri, bere artizanală şi ţuică de prune şi de pere pădureţe. ITB este unul dintre cele mai importante târguri de turism din Europa, la care participă peste 10.000 de expozanţi din 180 de ţări. 

Posibilităţi de relaxare la SPA, în Sibiu

Unul dintre hotelurile renumite pentru zona de wellness şi SPA, în Sibiu, este Hilton, care a primit şi premiul „SPA al anului în România”, în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă 2012, parte a Forumului de investiţii pentru turism şi petrecere a timpului liber. Centrul SPA pune la dispoziţia turiştilor o piscină acoperită, un centru de fitness şi terapii de relaxare, precum „Queen treat egiptean”, „Atingerea ciocolatei” sau „Visul lui Cupidon”. De asemenea, zona de wellness include saune, baie de aburi, săli de meditaţie şi de relaxare, baia Cleopatra, duşul Vichy, terapii de cuplu, tratamente faciale, diferite tipuri de masaje, manichiură şi pedichiură.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Ciocolată de casă cu rodie

Reţeta zilei: Ciocolată de casă cu rodie
Ingrediente: 80 g cacao, 160 g sirop de arţar, 70 g ulei de cocos, două rodii, o linguriţă de sare de mare Mod de preparare: Adaugă cacaua, siropul de arţar şi uleiul de cocos într-un bol înalt şi...

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor
Galerie Foto Sezonul cu cele mai rapide cãderi îşi ispitã şi-a reconfirmat statutul din nou, asearã, la Insula Iubirii. Dupã o primã ceremonie care a conţinut cele mai multe veşti din câte a avut Insula vreodatã, în...

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1
Galerie Foto Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul, noul proiect produs de Ruxandra Ion pentru Antena 1.  Dorian Popa revine în echipa Ruxandrei Ion la cinci ani de când a făcut parte...

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei
Galerie Foto Amplasarea geografică şi clima favorabilă turismului estival fac din zona de sud a Spaniei locul perfect pentru vacanţele de vară timpurii. La fel ca în Grecia sau în Cipru, vara începe aici la sfârşitul lunii...

Snagovul se reinventează, după 100 de ani

Snagovul se reinventează, după 100 de ani
Galerie Foto Zona verde, încărcată de istorie şi de legende, de lângă Bucureşti, Snagovul aducea în jur de 20.000 de turişti în fiecare duminică, în perioada interbelică. Şi-a păstrat faima şi numărul mare de...

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele  sezonului special Chefi la cuțite

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele   sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima ediție de jurizări pe nevăzute din sezonul special Chefi la cuțite, dedicat familiilor, va fi difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1. Pe ultima sută de metri, echipele care vor trece prin emoțiile...

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta numele de El...

Reţeta zilei: Salată cretană

Reţeta zilei: Salată cretană
Ingrediente: 1 roşie mare, 1 castravete, ½ ceapă roşie, 1/4 legătură pătrunjel, 2-3 frunze busuioc, 1 lingură cu vârf măsline (în ulei), 1 linguriţă cu vârf capere (în sare), 4 felii feta, oregano...

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale
Veniturile industriei modei au crescut cu doar 0,2% în primul trimestru din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale globale, a anunţat luni Camera Naţională de Comerţ din Industria Modei (CNMI), transmite...

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor
Florin Gheorghe este câştigãtorul celei de-a 12-a ediții ”iUmor” din acest sezon și va merge în marea finală alături de Trupa Mici, Serghei Dîm, Doi Degeaba, George Ţintã, Magdalena Chihaia, Irena...

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1
Sacrificiul este numele noului proiect pe care Ruxandra Ion îl va produce pentru Antena 1. Serialul, ce urmează a fi difuzat în toamna acestui an,  este un “family drama” cu un scenariu original 100%, bazat...

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă
Dorești să îți reînnoiești garderoba de primăvară-vară și nu știi ce se poartă sau ai nevoie de câteva idei care să te inspire în întocmirea listei de cumpărături? Zapatos îți vine în ajutor cu...

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 
Galerie Foto În doar douã zile petrecute împreunã la Minitel, Andi reuşeşte, o datã în plus, sã îşi consolideze statutul de ispitã supremã, pericol iminent şi rival incontestabil în rândul bãrbãţilor de la...

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 320 g orez pentru rizotto, o ceapă, 30 g unt, un litru supă de legume, 5 linguri vin alb, 3 linguri parmezan, 2 căței de usturoi, 4 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare,...

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”
În toamna anului trecut, Camelia Potec, fosta campioană olimpică de la Atena,  a devenit pentru prima oară mamă, la vârsta de 36 de ani, când a născut o fetiță superbă. Sportiva a născut pe 4...
Serviciul de email marketing furnizat de