x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Kazahstan, drumul spre viitor

Kazahstan, drumul spre viitor

de Gabriel Arsene    |    07 Ian 2012   •   21:00
Kazahstan, drumul spre viitor

In urma cu ceva vreme mi-a atras atentia la Radio Romania Actualitati (RRA) cateva zile la rand o dramatizare difuzata in serial a unei piese cu actiunea in Kazahstan.
Micuta gara din stepa kazaha, de la poalele mun­ti­lor Altai, dar si vietile person­a­je­lor ce se desfasurau in spatiul res­trans inconjurat de vastitate, dez­valuiau un univers oarecum mis­terios. Doar oarecum, pentru ca vietile ce se derulau pe ca­lea undelor radio se­ma­nau foar­te mult cu vietile unor fa­milii din micute gari din campia Ba­ra­ganului romanesc, in anii ’50-’60. Cosmodromul de la Baikonur, pomenit din cand in cand, te retransporta in stepa kazaha.

Teatrul radiofonic mi l-a re­a­min­tit pe unchiul meu, taran din Mun­tenia, care iubea sa calato­reas­ca, sa vada lumea. Cum in ur­ma cu 30 de ani nu prea aveai al­t­ernative de iesire din Romania, printre excursiile pe care le-a facut a ales de cateva ori destinatia URSS. De cateva ori, pentru ca a fost impresionat de Moscova, Leningrad... Una dintre ex­cursii s-a extins aproape fara voia lui si in fostele republici so­vi­e­tice preponderent islamice. Asa a ajuns sa se minuneze si sa ne po­vesteasca si noua despre Baku, dar mai ales despre Alma-Ata, capitala de atunci a RSS a Kazahstanului.

Nu vizitase decat ca­pi­tala, dar il impresionasera atat arhitectura kazaha cat si oa­menii locului. Mai mult, a re­u­sit in scurta lui vizita sa ga­seas­ca si un localnic de origine ro­ma­na, in fine, moldoveneasca!

20 de ani de independenta
Acum, cand tari importante ale lumii, in frunte cu Statele Unite ale Americii, se grabesc sa felicite Kazahstanul la sar­ba­to­ri­rea aniversarii a 20 de ani de cand tara si-a declarat independenta, pe 16 decembrie 1991, ul­ti­ma dintre republicile sovie­tice care se declara independenta, iar fostul lider devenea pre­se­din­te, imi este mult mai usor sa po­vestesc despre minunatiile unei capitale nascute din stepa, dar si despre oamenii locului. Mai ales ca tot acum sarbatorim si 20 de ani de relatii diplomatice intre Kazahstan si Romania.

De la istorie, la miliarde de barili de petrol
'Kazah' deriva dintr-un vechi cuvant turcesc care inseamna 'spirit liber', asa cum este acum pentru toti cetatenii tarii. Kazahstanul se situeaza in ceea ce geopoliticianul Halford Mackinder numea cu mai bine de un secol in urma in studiul sau – heartland, teritoriu-cheie. Kazahstanul nu e 'buricul lumii', insa atentia de care se bucura din partea marilor capitale mondiale poate crea aceasta impresie. Explicatia interesului este simpla si e data de cateva cifre: 40 de miliarde de barili de petrol (3,3% din rezerva mondiala, jumatate din ce are Rusia, si mai mult decat SUA), peste 3 trilioane metri cubi de rezerve de gaze (aproape 2 % din rezerva mondiala), la care se adauga enormele zacaminte de metale rare si neferoase (peste 25% din rezervele mondiale de uraniu...).

Inalti oficiali americani, secretarul de Stat, ministrii Energiei, Agriculturii si pana la vicepresedinte, au vizitat Astana, iar Nazarbaev a fost primit la Casa Alba, in numeroasele sale vizite peste Ocean. Motivul e simplu, SUA au investit in Kazahstan peste 12 miliarde dolari!

Boom economic
Cu toate acestea, europenii de rand nu stiu prea multe despre Kazahstan. Este, probabil, destul de cunoscut faptul ca boom-ul economic actual al Kazahstanului se datoreaza in mare parte resurselor sale de combustibili fosili, iar altii poate au auzit de unele dintre cladirile impresionante din capitala sa, Astana. De la aceste fragmente izolate de informatii este un drum lung pana la o imagine de ansamblu, echilibrata si este nevoie de timp. Elementele sale sunt fascinante, istoria sa cu civilizatii vechi nomade turcice, descendenti ai lui Gingis Han, conducatorii primului stat kazah, drumul matasii...

Intre figurile sale proeminente sunt filozoful Al Farabi, al doilea Aristotel, sau profesorul Sufi Khodja Ahmed Yasavi, a carui mostenire include o capodopera arhitecturala in Turkestan, un al doilea Mecca. Geografia este, de asemenea spectaculoasa, cu muntii Tien Shan si Khan Tengri, cel mai inalt varf al Kazahstanului; sesul auster din Mangyshlak si depresiunea Karagiye, la 132 de metri sub nivelul marii la punctul sau cel mai scazut, misticul Altai si muntele Beluha. Dar si mos­te­ni­rea din perioada sovietica, pe de o parte cu lagarele-inchisoare ale lui Stalin de la Karlag si Aljir si zona de testare nucleara Semipalatinsk, iar pe de alta parte cu spectaculosul loc de lansare si centru spatial de la Baikonur.

Nu uitati Astana, noua capi­ta­la, oras construit pentru mileniul trei, cu palate impresionante gen Sultanat Serai, dar si cu alte realizari arhitectonice. As­ta­na este considerat de ame­ri­cani un Las Vegas construit in mij­lo­cul desertului. Inca se simte vantul stepei, dar poti vedea zgarie-nori si numeroase masini 4 x 4 sau limuzine de lux. De fapt As­ta­na seamana mai mult cu Dubaiul, desi este a doua cea mai friguroasa capitala a lumii, dupa Ulan Bator. Capitala are acum 700.000 de locuitori si e in continua extindere.

Turism cultural, de aventura sau exotic?
Turismul din Kazahstan este intr-o dezvoltare permanenta. Ce e de vazut? Astana – capitala, Alma-Ata – cel mai mare oras, Zailiysky Alatau, Almatinsky – re­zer­vatie naturala cu specii rare de animale, lacurile Köl-Say, perfecte pentru pescuit, mausoleul Kozha Akhmed Yasaui... Cand sa mergi? Verile sunt fierbinti, iar iernile foarte geroase, deci cele mai bune perioade pentru a calatori in Kazahstan sunt pri­ma­va­ra (aprilie-iunie) si toamna (septembrie-octombrie).

Kazahstanul a devenit in­te­re­sant si pentru multi romani. Mai multe grupuri de alpinisti ro­mani au organizat expeditii de escaladare a varfului Khan Tengri, din lantul muntos Tien Shan, aflat la granita dintre Kazahstan si Kirghistan, cu o inal­time de 6.995 metri. Masivul es­te o uriasa piramida de marmura, acoperita de zapada si ghea­ta. La apus, marmura arun­ca straluciri rosiatice, de unde si numele kazah de 'Kan Tau' (mun­te­le de sange). Khan Tengri este un varf important de pre­ga­tire pentru cei care tintesc Hi­ma­la­ya, avand trasee dificile de as­cen­siune pe versantul nordic.

In 2009 a avut loc prima ex­pe­di­tie romaneasca in Kazahstan, un impresionant auto-raid cu numeroase campari in mijlocul stepei kazahe, sau in apropierea unor comunitati rurale ce traiesc in iurte traditionale. Informatiile dinspre Kazahstan sunt inca putine la Bucuresti. Cei care au citit Zahir de Paulo Coelho au prins doar o imagine provocatoare. Filmul Borat, care nu a fost turnat acolo, ci la noi (!), reuseste sa transmita mai multe despre Occident decat despre Kazahstan... Cand KazMunaiGaz, compania nationala de petrol si gaze, a cumparat 75% din actiunile Rompetrol, Kazahstanul era prezent pe toate posturile de stiri... Acum, timpul a estompat stirea. Unii romani poate au auzit de constructiile impresionante din noua capitala, dar acestea sunt doar fragmente...

Romani sau moldoveni kazahi?
La ultimul recensamant in gru­pa etnica romani/moldoveni s-au inregistrat 20.054 de per­soa­ne! Vasile Soare, fostul ambasador roman la Alma-Ata, i-a sprijinit pe etnicii ro­mani de acolo sa se organizeze in asociatii culturale avand ca scop con­stientizarea originii, men­­ti­ner­ea limbii, a traditiilor si a cultu­rii romanesti. Ion Iliescu, pre­­se­dintele Ro­maniei de atunci, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, a dezvelit la 9 septembrie 2003, in cimitirul de la Spassk, un monument in memoria celor peste 1.000 de prizonieri romani mor­ti in anii ’40-’50 in lagarele sta­liniste din centrul Kazahsta­nului.

Romanii care doresc sa ca­la­toreasca in Kazahstan au nevoie de viza de intrare de la ambasada Republicii Kazahstan din Bucuresti. Ei au insa obligatia ca, in termen de cinci zile lu­cratoare de la trecerea frontierei, sa se inregistreze la serviciul Politiei de Migratie din MAI kazah, iar calatoria strai­ni­lor in unele zone din apropierea frontierei cu China necesita permise speciale.

×
Subiecte în articol: special