x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii La mare e soare, în ciuda prognozelor meteo

La mare e soare, în ciuda prognozelor meteo

de Diana Scarlat    |    23 Iun 2020   •   12:53
La mare e soare, în ciuda prognozelor meteo

Piscinele exterioare și terasele sunt deschise în România, astfel încât hotelurile au reînceput să-și primească turiștii. Deși numărul celor care își fac deja vacanțele în România este la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, conform primelor estimări ale reprezentanților industriei, toată lumea speră într-o revenire la normalitate. Cele mai căutate locuri pentru relaxare și revenirea după carantina națională sunt plajele Litoralului și zonele de balneo și SPA. În ciuda informărilor de la ANM, pe Litoral este o vreme perfectă de plajă, iar ploile anunțate se încăpățânează să vină.

 

 

Doar unele dintre hotelurile de pe Litoral s-au deschis, iar românii și-au început vacanța de vară. Organizarea se face cu dificultate în hoteluri, pentru repectarea restricțiilor impuse de autorități, pentru că nimeni nu este obișnuit cu situația actuală, însă totul se învață din mers. „Am organizat totul așa cum  ni s-a spus, respectăm distanțarea și regulile de igienă, dar este greu pentru toată lumea să se adapteze. Oamenii vin la relaxare și este greu să îmbini asta cu restricțiile. Totuși, se poate respecta distanțarea la terase și la piscinele exterioare. Vremea ne ajută, deși se anunță ploi, permanent, la fel ca în anii trecuți. Până acum am avut pe Litoral circa 35-40% din numătul de turiști care erau anul trecut, în aceeași perioadă, dar sperăm să fie mai bine, în continuare”, spune Dragoș Răducan, reprezentantul hotelului Majestic, din stațiunea Jupiter, și vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). 

 

Patronatele se plâng de sabotaj

 

Mulți dintre hotelierii de la malul mării, administratorii plajelor și proprietarii de terase vorbesc despre sabotaj, care anul acesta este mai dramatic decât până acum. Se discută din ce în ce mai intens despre campanii mass-media și social media plătite de principalii competitori, din țările vecine, care au turism pe litoral, dar și în zona de balneo și SPA, iar lipsa de reacție din partea autorităților este considerată de mulți complicitate. Se adaugă și prognozele de vreme rea de la ANM, pe care unii chiar au încercat să le conteste, dar fără succes. „Anul trecut am făcut sesizare la CNA, pentru prognoze false, dar ANM a declarat că de la ei se dau doar comunicate de presă și mass-media este vinovată pentru exagerări”, spune un hotelier. Un „narativ” de campanie împotriva litoralului românesc este despre prețurile exorbitante, inclusiv pentru accesul pe plajă: „La Mamaia e 100 de lei șezlongul, la fel ca la magazin”, doar că un șezlong se poate închiria și cu 25 de lei, în această perioadă, iar prețurile, în general, sunt diferențiate în funcție de hotel, de numărul de stele, de serviciile oferite, iar propaganda se face pe baza celor mai scumpe pachete, din zonele de lux. 

 

Zonele de relaxare așteaptă o minune

 

Pandemia a agravat situația, pentru că activitățile nu se pot desfășura normal, iar unele hoteluri de la malul mării au rămas închise în această perioadă. Cele mai avantajate și care deja au clienți sunt hotelurile care dispun de o suprafață suficient de mare pentru a extinde terasele, astfel încât să asigure masa pentru turiști, și cele care au piscine exterioare, unde accesul este permis. Astfel, nu doar pe Litoral, ci și în stațiunile balneare încep să revină turiști. „Am asigurat toate măsurile necesare, avem angajați care se ocupă în permanență de piscine, astfel încât să se păstreze distanțarea între oameni, am aranjat șezlongurile, pentru a păstra distanța de doi metri, avem peste tot dezinfectanți și luăm toate măsurile de igienizare. Avem noroc de un spațiu foarte vast, pentru că putem respecta restricțiile, chiar și la un număr mare de turiști, având spațiu suficient pentru a le oferi loc la terasă și foarte mult loc la piscine. Totuși, numărul de turiști este, în această perioadă, la jumătate față de anul trecut. Sperăm să vină mai mulți în următoarele săptămâni”, explică Dumitru Fechete, reprezentantul complexului President de la Băile Felix, care include și un Aqua Park cu piscine exterioare. Nu la fel de norocoși sunt hotelierii de la Băile Herculane, unde cele mai multe piscine și centre de tratament sunt interioare. Totuși, și aici sunt destule activități care se pot face în aer liber, cu respectarea restricțiilor impuse de autorități. „Noi am deschis hotelul Afrodita, de patru stele, unde asigurăm toate măsurile necesare de distanțare. Pentru hotelul Diana încă așteptăm, să vedem ce se întâmplă în continuare. Le oferim turiștilor programe cu activități în aer liber, cu biciclete sau ATV-uri și orice se poate face în afară de tratamente balneo și SPA, accesul la piscină sau masaj fiind încă nepermis”, explică Laura Pătru, reprezentant al hotelurilor Afrodita și Diana din stațiunea Băile Herculane. 

 

 

La Băile Herculane și aerul puternic ionizat cu ioni negativi are efect curativ, iar peisajele sunt superbe, înlăturând stresul. În plus, există o zonă de bazine cu apă termală sulfuroasă în aer liber, unde turiștii se pot bucura și de efectele curative ale izvoarelor din stațiune.

 

 


 
Efectele sedentarismului, rezolvate la balneo

 

Sedentarismul îmbolnăvește și chiar ucide în timp. De aceea se recomandă mișcare în aer liber și cure balneare, chiar și pentru cei pe care sedentarismul îi îmbolnăvește la birou. Cu atât mai mult pentru a înlătura, atât cât se mai poate, efectele celor două luni de lockdown, care ar putea face multe victime, din alte motive decât virusul. Condițiile de lucru pot genera afecțiuni precum reumatismul sau afecțiuni locomotorii, dar acestea pot fi prevenite prin curele de la Băile Felix. Datorită acestei ape, stațiunea Băile Felix este axată pe tratarea bolilor reumatismale, fie că sunt de natură inflamatorie, cronice, fie că sunt de natură degenerativă, cauzate de uzură și de îmbătrânirea aparatului locomotor: coxartroză, spondiloză, gonartroză, omartroză și altele. Pot fi tratate și afecțiuni de natură neurologică, precum pareze, paralizii, nevralgii, polineuropatii. Tratamentul care se poate face la Băile Felix are trei mari direcții. Cel mai căutat acum de oameni din toate categoriile de vârstă este tratamentul profilactic, de prevenire, mai ales pentru cei care au muncă de birou și sunt expuși riscurilor de a suferi mai târziu de afecțiunile secolului, cele cauzate de sedentarism și de expunerea pe timp îndelungat la aerul condiționat. Chiar dacă nu sunt probleme, ar trebui să fie făcute cure cu apă termo-minerală periodic, fiecare cură fiind de cel puțin șapte zile. Mai este tratamentul curativ, pentru afecțiuni deja definite, iar a treia mare direcție este pentru tratamentul de recuperare, care presupune o durată mult mai mare. 
 

×
Subiecte în articol: litoral turism