x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Locuri de vis necunoscute

Locuri de vis necunoscute

27 Ian 2008   •   00:00
Locuri de vis necunoscute

Destinaţiile prefera­te de români sunt adesea lo­cu­ri­le cele mai accesibi­le, pensiuni şi ca­ba­ne care oferă toate condiţiile. Nimic rău în asta, însă drumeţiile, chiar şi cele dificile, dau uneori toată sarea şi piperul unei es­ca­pade la munte. Aşa am descoperit Cabana Prejba, în Munţii Lotrului (Judeţul Sibiu), la altitudinea de 1.700 de metri

Vacanţele de vis pot fi realizate în orice pe­ri­oa­dă a anului şi asta pentru că oferte sunt, slavă Domnului, pentru mai toate buzunarele.

 

Destinaţiile prefera­te de români sunt adesea lo­cu­ri­le cele mai accesibi­le, pensiuni şi ca­ba­ne care oferă toate condiţiile. Nimic rău în asta, însă drumeţiile, chiar şi cele dificile, dau uneori toată sarea şi piperul unei es­ca­pade la munte. Aşa am descoperit Cabana Prejba, în Munţii Lotrului (Judeţul Sibiu), la altitudinea de 1.700 de metri, fiind prima cabană ridicată de către saşii din Transilvania. Această construcţie se află la capătul unui drum de cinci-şase ore, dacă pleci din Tăl­mă­cel (ve­nind dinspre Sibiu pe dru­mul E81 spre Râmnicu Vâlcea, la ie­şi­rea din Tălmaciu) sau chiar două-trei ore, dacă alegi cărarea din satul sibian Sadu. Cu tot efortul fi­zic sau de orientare în spaţiu depus pe drum, satisfacţiile peisagistice sunt imense. Veţi fi răsplătiţi cu urcările şi coborârile halucinante, care spun parcă povestea unui deal-vale blagian. Stânele risipite pe dealuri, poieni întinse, păduri dese sau mii de brânduşe răsărite din zăpadă, dau peisajului o magie ieşită din comun. Începând însă cu altitudinea de 1.300 de metri lucrurile se complică puţin. Zăpada de cel puţin o jumătate de metru şi frigul tăios îngreunează mai mult mersul. Apar şi primele urme de urs, la fel şi cele de lup sau vulpe şi, odată cu ele, furnicăturile de pe şira spinării. Pe lângă o uşoară frică, faptul că mai există şi animale sălbatice ne bucură. Bine că mai există, nu? După cinci ore de mers începem să ne întrebăm când o să apară cabana? Nu cumva e după următorul deal? Trebuie să fie acolo… După iluzii şi speranţe pierdute, câţiva brazi încep să descopere într-o depresiune un punct, care începe să capete forma mult sperată. Da, am găsit-o. En­tu­ziasmul capătă dimensiunea unui miraj, cabana şi peisajul pă­rând rupte din poveşti. După mai multe întâmplări, inevitabile la munte, am fost totuşi puţin de­za­mă­giţi cu toţii că oboseala ne-a fă­cut să întrerupem vinul fiert şi con­versaţiile pentru o porţie zdra­vă­nă de somn. După atâta efort!

 

Prima cabană săsească din ţară

Cabana a fost prima ridicată de către saşii din Transilvania, la începutul secolului al XX-lea. Construcţia trebuia să facă par­te dintr-un proiect care presu­pu­ne­a iniţial amplasarea în zonă a unei staţiuni turistice. Acest lu­cru nu s-a mai întâmplat, Păl­ti­ni­şul fiind ales ca amplasament mai bun pentru aceasta, datorită poziţiei sale geografice. În plus, în cel de-al doilea război mondial, cabana Prejba a fost distrusă în totalitate de un incendiu. Imediat după venirea co­mu­niştilor, aceasta a fost reconstruită în apropierea sediului vechi, după proiectul originar, dar po­ten­ţi­a­lul zonei şi al cabanei nu a fost niciodată folosit la maximum. Momentan, cabana este închisă din cauza unor furturi care au avut loc în această iarnă.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie