x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mai mulţi turişti în Delta Dunării şi pe Litoral

0
Autor: Diana Scarlat 07 Aug 2018 - 13:30
Mai mulţi turişti în Delta Dunării şi pe Litoral
Vezi galeria foto

Festivalul Neversea şi alte concerte în aer liber de pe Litoral, dar şi festivalurile Borşului de Peşte, festivalurile diversităţii şi multiculturalismului, sau pachetele turistice care vând concepte unice au reprezentat cheia succesului, în această vară, în Delta Dunării şi la malul mării. Iar distracţia nu s-a terminat, nicidecum. Unii hotelieri şi proprietari de pensiuni spun că sezonul abia acum începe, având mari speranţe pentru următoarele două luni, în privinţa creşterii numărului de turişti, în toate zonele Dobrogei.

Sezonul ploios de anul acesta n-a reuşit să sperie turiştii români şi străini care au ales Delta Dunării şi litoralul românesc. Reprezentanţii industriei ospitalităţii spun că vânzările au crescut, chiar dacă deja au fost peste 40 de zile ploioase. Voucherele de vacanţă, dar şi ofertele gândite pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor turiştilor, festivalurile, concertele în aer liber şi evenimentele de toate felurile au atras vizitatorii, chiar în ciuda prognozelor meteo. Specialiştii spun că abia acum se poate considera că turismul românesc a atins maturitatea atât de mult dorită de cei care lucrează în acest domeniu. Iar august şi septembrie sunt luni în care se aşteaptă creşteri spectaculoase, atât la malul mării, cât şi în Deltă sau în partea continentală a Dobrogei de nord.

Marketing şi creativitate care aduc vizitatori

Conceptele noi, atât pentru pachetele turistice, cât şi pentru amenajarea efectivă a spaţiului, în zonele turistice, dar şi noile concepte de evenimente, din ultimii ani, atrag publicul ca un magnet. Biblioteca de pe plajă, care a făcut furori în Vama Veche, în ultimii patru ani, apoi concertele cu formaţii cunoscute, de care se pot bucura consumatorii teraselor şi multe alte trucuri de marketing, foarte reuşite, au transformat nordul extrem şi sudul extrem al litoralului românesc în adevărate branduri locale. De la jumătatea lunii august, încă două evenimente în aer liber au potenţial de a umple sudul extrem al Litoralului. Mai precis, după ce Neversea a adus zeci de mii de oameni la Constanţa şi în staţiunea Mamaia, la începutul lunii iulie, acum publicul acetui tip de oferte turistice se va duce spre Vama Veche, unde va avea loc mai întâi Vama Libre, în perioada 14-15 august, apoi Folk You, spre finalul lunii. “Ambele festivaluri se vor desfăşura în acelaşi spaţiu, în zona cea mai de sud a plajei, pe o suprafaţă de teren care ne aparţine, cuncolo de barul nostru, „Acolo”. Preconizăm că vom avea peste 2.500 de participanţi, în fiecare zi a festivalului”, a explicat, pentru Jurnalul, Ninel Dănilă, cel care a adus un concept unic pe litoral, prin plasarea, în oglindă, a două terase-restaurant, cu spaţii destinate concertelor, în ambele capete ale plajei din Vama Veche. Brandurile Acolo şi Dincolo – denumirile celor două terase deja cunoscute pentru concerte, sunt mărci înregistrate la OSIM, ca şi Vama Libre, care denumeşte atât festivalul de muzică rock din luna august, cât şi, bineînţeles, un cocktail specific locului. Alt concept care deja a devenit celebru în Vama Veche este 1 (First) Stage, terasa la care se poate asculta şi muzică live, dar se poate chiar cânta pe scenă, la malul mării. O altă atracţie a locului, care a făcut cunoscută Vama Veche în întreaga lume, este zona amenajată lângă cherhana, unde Uşa spre Nicăieri a devenit subiect de premiu internaţional pentru fotografie, cu trei ani în urmă. Ideea a generat deja zeci de mii de fotografii şi like-uri pe reţelele de socializare, contribuind la promovarea Litoralului românesc.

Voucherele de vacanţă sfidează ploaia

Pe lângă noile concepte de evenimente şi branduri locale, un ajutor extraordinar pentru turism, mai ales pe litoral, a fost introducerea voucherelor de vacanţă, legiferate în 2017, de Ministerul Turismului. „E un an bun pentru litoral, chiar dacă a plouat foarte mult. Voucherele de vacanţă ne-au ajutat foarte mult. Noi le aşteptăm de mulţi ani şi ne bucurăm că, în sfârşit, s-a-ntâmplat acest lucru benefic pentru absolut toată lumea. Sunt puţine lucruri care chiar se fac şi sunt chiar bune. Astfel se poate stimula turismul şi întreaga economie a României. Anul acesta s-au văzut rezultatele acestui demers, iar litoralul a avut un grad de ocupare record, în iulie, în ciuda vremii nefavorabile. Efectiv nu mai găseam locuri de cazare, în nicio staţiune, în anumite perioade. Până acum plecau în vacanţă doar 15-20% dintre bugetarii din România, iar acum îşi permit să facă aceste concedii aproape toţi bugetarii care primesc voucherele, adică sute de mii de oameni. Banii rămân în ţară, putem să plătim angajaţii mai bine, să-i determinăm să nu plece, putem renova hoteluri şi multe altele. Am avut mulţi ani grei în turism, mai ales pe Litoral, dar suntem foarte mulţumiţi de acest sezon estival şi avem mari speranţe în continuare, până în septembrie”, a declarat, pentru Jurnalul, Adrian Voican, administratorul agenţiei Bibi Touring şi al primului hostel deschis în Vama Veche.

Festivalul Borşului de Peşte, la Crişan

Seria de evenimente cu potenţial de a atrage turişti români şi străini continuă şi în Delta Dunării, prelungind, practic, sezonul. Mii de participanţi sunt aşteptaţi, la începutul lunii septembrie, la Crişan, unde se va avea loc Festivalul Borşului de peşte, organizat de ANTREC, în colaborare cu autorităţile locale şi cu Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMTDD). „Aceasta este a şasea ediţie a fesivalului, care se va desfăşura în perioada 7-9 septembrie. Este un eveniment de promovare a valorilor din Delta Dunării, deoarece, pe lângă frumuseţea naturală, Delta mai are de oferit şi valoarea umană. Vor fi prezente echipe de bucătari din mai multe zone ale Dobrogei, fiecare venind cu specificul localităţilor pe care le reprezintă. Nu sunt bucătari profesionişti, ci acei oameni recunoscuţi de comunitate ca fiind cei mai buni bucătari tradiţionali, care ştiu reţetele culinare tradiţionale autentice din zonele lor şi pot reprezenta valoarea locală”, a explicat, pentru Jurnalul, Silviu Gheorghe, preşedintele ANTREC Tulcea. Centrul localităţii Crişan se va transforma, în perioada de desfăşurare a festivalului, într-un adevărat muzeu interactiv în aer liber, pentru că standurile la care se vor putea face degustările de borş tradiţional de peşte sunt amenajate, în fiecare an, sub forma unor bucătării de vară, similare cu cele care pot fi întâlnite în gospodăriile ţărăneşti. Bineînţeles că în ultima zi a evenimentului se organizează şi un concurs, pentru a se stabili ce echipă a preparat cel mai bun borş de peşte al sezonului, iar juriul nu este format din bucătari de profesionişti, ci din persoane publice pasionate de bucătăria tradiţională din Delta Dunării, printre care profesori universitari, jurnalişti, scriitori, etc. Şi în lunile iunie şi iulie au avut loc festivaluri dedicate borşului de peşte, în mai multe localităăţi din Deltă, dar şi evenimente dedicate multiculturalismului, care subliniază specificul unic al Dobrogei, teritoriu unde 14 etnii convieţuiesc în armonie, de sute de ani. Cele mai recente eveniente dedicate diversităţii etnice s-au desfăşurat, aproximativ în aceeaşi perioadă, în ultimele zile ale lunii iulie, la Tulcea şi la Mahmudia.

Un nou concept care se doreşte a fi dezvoltat în Delta Dunării şi Dobrogea de Nord este turismul de aventură şi călărie, cu programe care să respecte regulile scrise sau nescrise din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

În judeţul Tulcea sunt 9.620 de locuri de cazare înregistrate, dintre care aproximativ 7.400 sunt în Delta Dunării. Anual avem circa 100.000 de turişti. În Deltă este nevoie de turişti educaţi, care să dorească să se informeze. Se impune un turism responsabil, un turism lent, care să se bazeze pe respectul pentru natură şi pe aprecierea tradiţiilor, a multiculturalităţii pe care destinaţia o oferă. Nu se poate face turis de masă.

Cătălin Ţibuleac, preşedintele AMTDD


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Virginia Rogin, mărturisiri neașteptate: “Mă sperie neputința”

Virginia Rogin, mărturisiri neașteptate: “Mă sperie neputința”
Galerie Foto Talentată și iubită de publicul român, actrița Virginia Rogin este invitata emisiunii “CulTOUR”, care se va difuza astãzi de la ora 17.30, la Happy Channel. Interpreta Doinei din “Fructul oprit” vorbește...

Reţeta zilei: Fasole verde în bacon afumat

Reţeta zilei: Fasole verde în bacon afumat
ingrediente -  1 kg fasole verde, 500 g bacon afumat, feliat subțire, sare, piper multicolor, 100 g unt Mod de preparare  Fierbem fasolea verde, în apă clocotită cu sare, doar până începe să...

Ce greșeli să nu faci cât zbori cu avionul

Ce greșeli să nu faci cât zbori cu avionul
Dacă dorești să îți faci călătoria cu avionul puțin mai plăcută, cheia poate fi să te împrietenești cu personalul de bord. Însă, conform Dailymail, nu vei reuși nimic comițând greșelile capitale...

Algoritmul care îţi poate asigura câştigul la Loto

Algoritmul care îţi poate asigura câştigul la Loto
Câştigul "peste noapte” al unei sume importante de bani, care ne poate scăpa de grijile cotidiene, cum ar fi cel de la loterie, ne încântă pe toţi. Mulţi dintre noi ne încercăm şansa, însă puţini se...

Muzeul Ţării Crişurilor, de la Oradea

Muzeul Ţării Crişurilor are în componență secţiile de Arheologie, Istorie, Ştiinţele Naturii, Etnografie, Artă, Relaţii Publice şi Expoziţii, precum și Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial

Tratamente la Băile Felix, și în cure interne

La Băile Felix, proprietățile curative ale apei termale tratează și afecțiunile aparatului digestiv. “Noi folosim apa de aici și în cure interne, pentru că are proprietăți deosebite. Apa este...

După sărbători, călătoriile sunt mai ieftine

După sărbători, călătoriile sunt mai ieftine
Galerie Foto Vacanța s-a terminat, iar prețurile au scăzut substanțial, pentru cei care vor să călătorească, la sfârșitul lunii ianuarie și în luna februarie. Cei care nu au ajuns la schi până acum mai au la dispoziție...

Unirea Principatelor Române, la Casa Artelor “Dinu Lipatti”

Unirea Principatelor Române, la Casa Artelor “Dinu Lipatti”
Primăria Municipiului București prin Casa Artelor "Dinu Lipatti" vă invită joi, 24 ianuarie 2019, de la orele 19.00, la evenimentul UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE LA CASA ARTELOR “DINU LIPATTI”, moment ce...

Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită

Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită
Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac va fi sfinţită vineri, 25 ianuarie 2019, de preoţi reprezentanţi ai principalelor biserici creştine din ţara noastră. Ceremonia de sfinţire a Bisericii de Gheaţă de la Bâl...

Reţeta zilei: Rizotto cu ciuperci

Reţeta zilei: Rizotto cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 320 g orez pentru rizotto, o ceapă, 30 g unt, un litru supă de legume, 5 linguri vin alb, 3 linguri parmezan, 2 căței de usturoi, 4 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare,...

Rețeta zilei: Paella cu fructe de mare

Rețeta zilei: Paella cu fructe de mare
Ingrediente: orez cu boboul rotund, o ceapă, un ardei roşu, un ardei verde, 2 linguri boabe de mazăre, 2 căţei de usturoi, 2-3 linguri de ulei de măsline, 20 creveţi decorticaţi, 4 midii, 10 creveţi...

Rețeta zilei: Macarons (prăjituri din migdale)

Rețeta zilei: Macarons (prăjituri din migdale)
Ingrediente: 500 gr. migdale, 750 gr. zahăr, 3 albușe vanilie sau esență de lămâie. Mod de preparare Se curăță migdalele de coajă punându-le puțin în apă fiartă, apoi, după ce s-au...

Margareta Pâslaru: “Aveam 15 ani și jumătate și a fost o întâlnire nemapoimenită”

Margareta Pâslaru:  “Aveam 15 ani și jumătate și a fost o întâlnire nemapoimenită”
Galerie Foto Margareta Pâslaru, o artistă desăvârșită pe care gazda emisiunii și-a dorit nespus să o aibă invitată, vine duminică, 20 ianuarie, de la ora 15,45, la ”Refresh by Oana Turcu”, la Antena Stars. Celebra...

Mira & mirajul SUA: artista trăiește pentru a doua oară visul american

Mira & mirajul SUA: artista trăiește pentru a doua oară visul american
Odată ce a încheiat concertele din 2018, Mira și-a făcut bagajul și a plecat pentru a doua oară în Los Angeles, unde petrece o lună întreagă. Artista îmbină utilul cu plăcutul: participă la sesiuni în...

Rețeta zilei: Gazpacho

Rețeta zilei: Gazpacho
INGREDIENTE: 450g roșii, 1 cățel de usturoi, 2 fire pătrunjel sau busuioc, 1 lingură paste tomate, ¼ castravete cojit și tocat, 300ml suc de roșii, 2 cepe verzi tocate, 1 ardei gras, 15 ml suc de lămâie, 30 ml ...
Serviciul de email marketing furnizat de