x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Malaysia, în topul amatorilor de vacanţe active

Malaysia, în topul amatorilor de vacanţe active

de Tudor Cires    |    19 Apr 2011   •   17:40

A trecut vremea vacanţelor “cu burta la soare”! Până şi românului – căruia, vorba cântecului, îi place “la mare, la soare” (nu vreau să continui cu “celebrele” versuri ale băieţilor de la Valahia, care făceau furori acum un deceniu) – a început să-i surâdă ideea vacanţelor active. Şi nu e neapărat nevoie să te declari fan turism extrem pentru a intra în rândul “vacanţierilor” trimilenari. E suficient să alegi un sejur cu o ofertă ceva mai alertă. Şi, dacă se poate, să fie într-o regiune exotică a planetei, ca să împuşti doi iepuri deodată.

O astfel de locaţie pentru un concediu activ şi greu – foarte greu – de uitat este Malaysia. Şi te asigurăm pe tine, călătorul, că va fi o vacanţă de neuitat. Gândeşte-te doar că aproape 25 de milioane de turişti din întreaga lume au ales Malaysia anul trecut (adică un pic mai mult decât populaţia actuală a României).

Ce oferă inedit Malaysia este combinaţia dintre sport şi turism. Peste 120 de sporturi îţi sunt la îndemână în destinaţiile de vacanţă ale frumoasei ţări asiatice. Iar pentru promovarea lor malaysienii au înfiinţat o organizaţie non-guvernamentală, Consilul Malaysian pentru Sport şi Turism, care îşi face bine treaba. Poate pentru că dilema cu “frunza” ţara asta a rezolvat-o demult şi acum are timp pentru problemele cu adevărat serioase din turism. Potrivit acestui ONG, turismul sportiv se dovedeşte a fi segmentul economic cu cea mai rapidă creştere, în ultmii ani, doar în 2010 aducând venituri echivalente cu 600 de miliarde de dolari pe plan internaţional.

Care sunt sporturile “de frunte” care atrag atât de mulţi turişti şi, mai ales, atât de mulţi bani? Golful, în primul rând, Malaysia dispune de nu mai puţin de 200 de terenuri de golf. Dar astea sunt facilităţi pentru care omul a muncit niţel ca să le aducă la un standard internaţional.

Trebuie să recunoaştem că malaysienii au fost binecuvântaţi de Mama Natură cu locuri fantastice, unde se pot practica multe astfel de discipline sportiv-turistice. Scufundări în apele translucide, bogate în corali şi cu o viaţă acvatică viu colorată se pot face în jurul insulelor Pulau Redang şi Sipadan. Dacă nu ai făcut niciodată aşa ceva, aici sunt şi şcoli de scuba-diving unde te poţi instrui şi poţi primi un certificat de scafandru PADI.

Pescuitul în apele repezi din munţi este unul dintre cele mai obişnuite sporturi alese de turişti, dar şi golfurile oferă o recoltă bogată de peşte. Şi fiindcă vorbim de râuri repezi, să nu uităm de raftingul şi kayakingul în apele înspumate.

De asemena, Malaysia este una dintre ţările cu o infrastructură bine pusă la punct pentru organizarea de curse auto şi moto, cel mai celebru circuit fiind, bineînţeles, cel de Formula 1.

Spuneam de terenurile de golf. Sigur, există şi terenuri amenajate pentru sporturi mai puţin excentrice şi mai puţin costisitoare, cum ar fi badminton, fotbal şi hochei pe iarbă. Iar cei care vor să încerce exotismul şi în acest domeniu pot opta pentru sporturile tradiţionale malaysiene, între care “takraw-sepak” este unul dintre cele mai îndrăgite şi constă în trecerea peste un fileu a unei mingi de ratan, ceva oarecum asemănător cu voleiul occidental.

E tentant, nu-i aşa? Singura problemă a românului e distanţa destul de mare. Malaysia promite să fie însă o alternativă interesantă pentru turismul în Thailanda. Mă întreb doar ce ne lipseşte nouă, românilor, pentru a încerca în propria noastră ţară edificarea unui turism sportiv bine pus la punct?

×
Subiecte în articol: sport turism malaysia turism sportiv