x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Nisa… Pe sub ferestrele hotelului Negresco vor trece din nou carele alegorice ale Carnavalului

Nisa… Pe sub ferestrele hotelului Negresco vor trece din nou carele alegorice ale Carnavalului

de Tudor Cires    |    11 Feb 2014   •   09:32
Nisa… Pe sub ferestrele hotelului Negresco vor trece din nou carele alegorice ale Carnavalului

Carnavalul de la Nisa, considerat unul dintre evenimentele cele mai importante ale iernii pe Coasta de Azur, se află la linia de start. Din 14 februarie, până pe 4 martie, orașul va fi invadat, zi și noapte, de parade colorate gigantice, animate de 1.000 de muzicieni venți din 4 colțuri ale lumii. Timp de 15 zile, orașul va trăi în ritmul acestui eveniment autentic și feeric, la care turiștii sunt invitați să uite rigorile iernii.

Începând de la Hotelul Negresco, construit de un român, pe Promenade des Anglais, în urmă cu exact un secol, și devenit astăzi, emblema orașului francez, până în piața Massena, celebrele bătăi cu flori vor completa bucuria de a trăi în mijlocul acestui eveniment rarissim. Așezate pe care alegorice decorate cu frumoase compoziții florale, personaje îmbrăcate în costume extravagante vor arunca mulțimii mimoze, jerbere, și crini.

Tradiția carnavalului de la Nisa datează din secolul al XIII-lea dar, sub forma organizată, pe care i-o știm astăzi, a avut loc, prima oară, acum 130 de ani.

De câteva decenii, fiecare ediție are o temă și un generic, iar cele de anul acesta sunt: Gastronomia și Regele-gastronom. Titlu absolut meritat, deoarece gastronomia nisardă e nu doar una dintre cele mai apreciate din întreaga lume, ci, mai ales, o modalitate perfectă de apropiere și de cunoaștere între oameni, în jurul unei farfurii, bineînțeles. Atât la propriu cât și la figurat, această temă deschide perspective infinite imaginaței.

Locuitorii din Golful Îngerilor nu vor să accepte nici în ruptul capului că bucătăria lor este doar un fragment din terroire-ul francez, din marea gastronomie a celei mai gurmande țări de pe planetă. Și de ce n-ar fi atât de mândri de bucatele lor, care și-au construit identitatea în acest spațiu ideal, având la îndemână peștii și moluștele mării, legumele și verdețurile grădinilor din îngusta câmpie sub-montană, brânzeturile de capră și carnea de oaie din stânile Alpilor Maritimi, toate înmiresmate cu condimente din flora montană.

Până la alipirea Nisei la Franța, în 1792, gastronomia nisardă se impusese, deja, prin toate aceste ingrediente și rețete care-i sunt specifice și care îi duc și azi faima în lume. De la socca – lipia tradițională din făină de năut – până la pissaladierre, o verișoară a pizzei italiene, în care abundă ceapa, și până la anșoa, sau „ampoua”, peștele mărunt, prins la lumina felinarele înainte de apariția zorilor, de la ratatouille – tocana de legume provensală – până la bouillabaisse – supa de pește a Coastei de Azur, toate acestea fac parte astăzi din spectacolul gastronomic al Nisei, spectacol la care vor lua parte, în Carnaval, și marii ei bucătari cu stele Michelin, ce vor găti, în scop caritabil.
Și să nu credeți că o dată cu acest eveniment se va încheia bucuria anotimpului gurmand pe Coasta de Azur, pentru că nu departe, la Menton, urmează Festivalul Lămâilor.

Un spectacol modern și tradițional, este ceea ce ne promite Nisa, spune și Denis Zanon, directorul general al Oficiului de Turism și Congrese din Nisa. „Sunt un mare visător. În meseria mea, dacă nu visezi, nu poți merge înainte. Promovarea turismului și a sărbătorilor speciale reprezintă un univers aparte. Trebuie să te implici total. Azi, ar însemna să-ți tragi singur un glonț în picior dacă ai refuza să folosești tot ce-ți oferă tehnologia de vârf în materie de spectacol. Nu, nu facem economii. Atât cât vom putea, vom oferi publicului nostru cel mai bun spectacol modern, păstrând, în același timp, valorile tradiționale franceze și nisarde.”

Așadar, prima zi a carnavalului de la Nisa va fi 14 februarie, zi cu multiple seminificații nu doar în calendarul sărbătorilor religioase, dar și în cel sentimental, pentru că, sunt sigur că n-ați uitat, pe 14 februarie e ziua celor care se iubesc.
 

×
Subiecte în articol: Carnavalul de la Nisa nisa carnaval