x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

de Diana Scarlat    |    04 Aug 2020   •   11:26
Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la declararea pandemiei. Nordul județului Dâmbovița a revenit în forță, ca destinație preferată de turiștii care caută peisaje superbe, drumeții pe munte și cazare în cele mai bune condiții, departe de grupuri mari de oameni. Zona oferă foarte multe posibilități de relaxare în aer liber, pentru cei care iubesc natura, mișcarea în aer liber și liniștea, iar izolarea a devenit un avantaj, în această perioadă.

 

 

Una dintre noile atracții turistice ale zonei montane din România este, astăzi, fosta tabără Căprioara, actualul Complex Căprioara, unde au fost recent renovate zece camere. Baza de cazare este situată la 800 de metri altitudine și aparține Consiliului Județean Dâmbovița. Este un vechi punct de reper pe harta traseelor montane și mult timp a fost vedetă a turismului din România, dar a lipsit din opțiunile vizitatorilor în ultimii ani. Baza, aflată pe raza comunei Moroeni, în Parcul Natural Bucegi, a fost redată circuitului turistic anul acesta, doar parțial, astfel încât cei care se cazează aici se pot bucura, în primul rând, de siguranța izolării într-o zonă pitorească, unde și modul în care sunt distribuite camerele este deja perfect adaptat noilor cerințe sanitare. Clădirile sunt distribuite în spațiu pe orizontală, nu pe verticală, fiind răspândite pe o suprafață foarte vastă, astfel încât cei cazați aici se pot asigura că nu se vor întâlni prea des sau se pot ocoli, dacă nu fac parte din aceeași familie. Este și unul dintre locurile în care se poate servi masa la terasă, astfel încât izolarea în mijlocul naturii nu este o problemă, iar prețurile sunt similare cu cele ale cabanelor, fiind foarte mici, pentru condiții foarte bune. „Avem nouă camere renovate și redate circuitului turistic în zona de vile, iar după renovare, fiecare cameră are baie proprie și autonomie. Urmează să renovăm și restul vilelor, pentru care deja am început lucrările, iar Complexul Căprioara ar putea deveni prinipalul punct de atracție al nordului județului Dâmbovița, după mult timp de așteptare”, spune actuala directoare a bazei de cazare, Maria Ana. Tot de CJ Dâmbovița aparține și Cabana Gâlma, situată în imediata apropiere a Complexului Căprioara, și aceasta redată circuitului turistic.

 

Cele mai frumoase trasee montane

 

Traseele turistice care pot porni de la Căprioara, în Parcul Natural Bucegi, sunt printre cele mai frumoase din țară. Masivul Bucegi deţine cea mai densă reţea de poteci marcate şi bine întreţinute. Acestea sunt grupate în patru magistrale turistice, ce traversează întregul masiv, astfel: bandă roşie - Sinaia – Cota 1400 – Cota 2000 – Valea Izvorul Dorului –Şaua Lăptici – Piciorul Lăptici – Cabana Padina – Şaua Strunga – Vf. Omu – Vf. Bucşoiu – Poiana Pichetul Roşu – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Gura Diham – Buşteni; bandă albastră: Sinaia – Poiana Stânii – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă – Piciorul Cocorei – Hotelul Peştera – Valea Obârşiei –Vf. Omu – Refugiul Mălăieşti – Valea Glejăriei – Râşnov; cruce albastră: Pucheni – Dobreşti – Cabana Scropoasa – Cabana Zănoaga – Cabana Bolboci – Cabana Padina – Hotelul Peştera – Piciorul Babelor – Cabana Babele – Cabana Caraiman – Valea Jepilor – Buşteni; bandă galbenă: Buşteni – Plaiul Fânului – Valea Cerbului – Vf. Omu – Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă – Vârful Furnica – Şaua Vf. Cu Dor. Un traseu de 12 ore, care include Complexul Căprioara, este marcat cu cruce albastră: Buşteni (885 m) – Valea Jepilor-Cabana Caraiman (2.025 m) – Cabana Babele (2.200 m) – Hotel Peştera (1.610 m) – Cabana Padina (1.525 m) – Cabana Bolboci (1.460 m) – Cabana Zănoaga (1.400 m) - Cabana Scropoasa (1.205 m) – Dobreşti (1.000 m) – Tabăra Căprioara-Pucheni (800 m). Toate cele 39 de trasee omologate pot fi consultate pe pagina oficială a Administrației Parcului Natural Bucegi (http://www.bucegipark.ro/obiective.php?show=trasee_turistice). 

 

Sunt căutate spațiile cu puține camere și liniște

 

În aceeași zonă din nordul județului Dâmbovița, la sud de comuna Moroeni, de care aparține Complexul Căprioara, există deja baze de cazare în zona de deal, în comuna învecinată, Pietroșița, de unde se poate pleca, de asemenea, în drumeții montane și circuite turistice regionale. Unul dintre aceste locuri este Satul Prunilor, care are același avantaj al amplasării locurilor de cazare pe orizontală, în vile cu puține camere, iar masa poate fi servită și aici pe terasele suficient de încăpătoare, astfel încât să asigure distanțarea între turiști. Complexul Satul Prunilor a obținut, săptămâna trecută, și certificat de conformitate pentru noile norme de combatere a răspândirii COVID-19, astfel încât să-și asigure viztatorii că vor fi nu doar la distanță unii față de ceilalți, ci și în perfectă sigurață, din punct de vedere sanitar. Aici, turismul montan se poate îmbina cu agroturismul, într-o vacanță care să combine viața satului tradițional românesc, confortul, siguranța, sporturile în aer liber și drumețiile în Masivul Bucegi. 

 

O altă zonă, din aceeași regiune, care se dezvoltă acum, este Leaota, unde deja încep să „tragă”, la hanul dintre dealuri, vizitatorii care caută locuri mai puțin aglomerate. Perioada aceasta poate fi propice pentru a se valorifica potențialul turistic al agroturismului și turismului montan. 
 

×