x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O nouă „deltă”, aproape de București

O nouă „deltă”, aproape de București

de Diana Scarlat    |    30 Apr 2019   •   18:02
O nouă „deltă”, aproape de București

Comana este astăzi un paradis acvatic, un adevărat rai al păsărilor și o oază de liniște, foarte aproape de Capitală. Zona este ideală pentru cei care vor să evadeze din aglomerația cotidiană. Iar alăturarea lacului cu pădurea din rezervația natural și cu unul dintre cele mai mari parcuri de tiroliene din țară face din Comana o adevarată destinație turistică. Găsesc aici și locuri de cazare cei care vor să-și petreacă măcar două zile departe de stresul zilnic. Cei mai mulți vizitatori sunt copiii care caută câteva ore de distracție în aer liber sau angajații care aleg acest loc minunat pentru teambuilding.

 

La jumătatea drumului dintre Bucureşti şi Giurgiu, Delta Neajlovului s-a născut recent, din fostele terenuri agricole desecate în regimul comunist. Astăzi, Parcul Natural Comana este una dintre cele mai importante atracţii turistice la sud de Capitală. Balta Comana a fost refăcută în 2004, printr-un proiect de readucere a apei pe un teren transformat cu zeci de ani în urmă în islaz. Astăzi este a treia zonă umedă a ţării, ca importanţă şi biodiversitate, după Delta Dunării şi Balta Mică a Brăilei. Pasionaţii de “bird watching” au ocazia să observe 141 de specii de păsări, într-o plimbare cu barca, pe întinderea de apă şi stuf. Tot aici sunt 13 specii de peşti, dintre care ţigănuşul şi cleanul de Comana sunt unice.

Secretele copacilor seculari

Cei îndrădostiţi de natură şi de legende se bucură, tot aici, de Pădurea Comana. Unii cercetători susţin că trupul lui Vlad Ţepeş este înmormântat la Mănăstirea Comana, capul domnitorului fiind la Mănăstirea Snagov, iar pădurea este în centrul multor legende care-l au ca protagonist pe domnitor. Întreaga zonă face parte din aria protejată, pentru care vizitatorii trebuie să plătească o taxă modică. La Comana ajuns 1.500-1.700 de turiști pe zi, în weekend, iar cea mai aglomerată zi din an este 1 mai, când pădurea se umple cu peste 4.000 de amatori de grătare în aer liber. Cei care nu se limitează la grătare au la dispoziţie multe variante de distracţie.

Sport în mijlocul naturii

Pasionaţii de sport pot testa pista pentru biciclete sau “cascada de tiroliene” şi traseele cu diferite grade de dificultate din copaci, panourile de căţărare, tirul cu arcul şi alte distracţii pentru toate categoriile de vârstă şi de curaj. “Din 2012 până acum a crescut permanent numărul turiştilor şi am decis să ne extindem. Activităţile sportive nu se pot face pe timpul iernii, dar şi în perioada rece avem evenimente”, explică un reprezentant al bazei turistice Casa Comana, care a construit parcul de tiroliene. Principalelele atracţii pentru amatorii de adrenalină sunt tiroliana mare, întinsă peste lac, deltaplanele, planoarele şi motoparapantele. Iar sezonul lor tocmai s-a deschis.

 

 

×