x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O întoarcere în timp – Rhodosul medieval

O întoarcere în timp – Rhodosul medieval

27 Mai 2013   •   16:50
O întoarcere în timp – Rhodosul medieval

Când intri pe una dintre porţile Cetăţii ai un sentiment de măreţie: vei păşi în cel mai vechi oraş medieval din Europa, care este încă locuit.

O plimbare prin centrul vechi al Rhodosului este o provocare: Oraşul Medieval este un adevărat labirint, cu peste două sute de străzi care nu au nume. Să te rătăceşti prin ele nu e o tragedie, ci o oportunitate de a descoperi secretele ascunse între zidurile clădirilor cu arhitectură franceză şi otomană.

Daca intri pe Poarta Eleftheria (Libertatii), pe stânga sunt ruinele Templului lui Venus, iar pe partea dreaptă – Muzeul de arte decorative şi  Muzeul Bizantin.  Puţin mai departe intri pe Strada Cavalerilor, construită de Cavalerii Ioaniţi, la fel ca şi clădirile ce-o străjuiesc de-o parte şi de alta. La capătul străzii este Palatul Cavalerilor Ioaniţi, o bijuterie arhitecturală.

Cartierul evreiesc este o parte aproape uitată a Oraşului Vechi, şi, din păcate, prea puţin vizitată. Aici, viaţa decurge la fel de liniştit ca acum o sută de ani, când în aceste locuri trăia o comunitate evreiească înfloritoare.

Moscheea lui Suleyman este un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi în plimbarea prin vechiul Rhodos. În perioada dominaţiei otomane, multe biserici au fost transformate în moschei, mulţi turci au şi-au construit aici case, deşi acum majoritatea au fost distruse. Moscheea a fost construită în 1522, pentru a celebra victoria turcilor împotriva Cavalerilor Ioaniţi. Aceasta a fost renovată  în 1808, când i s-a adăugat superbul minaret şi dungile distinctive alb-roz.

După atâta plimbare, o oprire la un restaurant este binevenită. Nireas, specializat în preparate pescăreşti (dar poţi mânca şi alte bunătăţi tradiţionale), este o comoară ascunsă pe străduţele laterale. Ce-ar trebui să încerci aici? Să începi cu un platou de mezes, adică aperitive, si pe urmă să continui cu mydia ahnista (midii înăbuşite) sunt în fruntea listei; dar nici  mydia saganaki (midii cu tomate şi brânză feta) nu sunt mai prejos. Restaurantul este liniştit, este o atmosferă relaxantă şi personalul este foarte prietenos.

Oferta sejur Rhodos
Hotel Atrium Prestige 5* - de la 420 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare cu mic dejun, asistenta turistica. Christian Tour, www.christiantour.ro

×